Ranile Padurii

Înscrisă de: Cristian Axon
Ranile Padurii
Data publicării: : 9 Sep 2005, vizualizări:: 9546
Localizare geografica: România, Muntii PIATRA CRAIULUI, Varful La Om
Echipament folosit: Canon G3
Descriere: In Piatra Craiului padurea striga: AJUTOOOOR! Dar nimeni nu aude.... De pe Vf. La Om catre Poiana Grind si zona La Table-08 sept 2005
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Sebastian Lucaci Sebastian Lucaci, Duminică, 11 Sep 2005, 14:18

Scandalos ce bataie de joc!!!:-x:-(:-x

Despinoiu Eduard Despinoiu Eduard, Duminică, 11 Sep 2005, 15:09

Si I. T. R. S. C.-ul mi-a promis de un an de zile o razie in zona, respectiv parcelele 33 si 34 don Parc, pentru ceva amenzi ziceau ei... Si in ziua de astazi mai astept... Degeaba, dar astept... Ce altceva se poate face?:-(

Fără foto Oana B., Duminică, 11 Sep 2005, 23:25

"Parcul asta National" are si administratori? Ma scuzati, dar poate ar trebui sa vada si ei poza asta. Eu m-am ingrozit. Stiam de defrisarile din Crai si am vazut, dar panoramic este mai dureros...:-x

Lucian Cazac Lucian Cazac, Luni, 12 Sep 2005, 0:07

Probabil administratorii trebuie sa-si faca si ei cate o vila!:-x

Minerva Vincze Minerva VinczeAdministrator Alpinet , Luni, 12 Sep 2005, 0:14

Groaznic:-(:-(:-(

Alin-Luis Pleşu Alin-Luis Pleşu, Luni, 12 Sep 2005, 0:29

In loc sa valorificam potentialul turistic, lucru care l-am putea face si peste 100 de ani, taiem repede padurea, o vindem pe nimic si dupa aia or sa faca turism altii, ca noi o sa ne odihnim dupa atata munca inteligenta si o sa asteptam sa creasca padurea ca sa o taiem din nou... Se spune ca orice popor isi merita conducatorii... totusi noi ce vina avem? Dar muntii, padurea??? Cu sincera scarba...:-x

Ioan Şteţca Ioan Şteţca, Luni, 12 Sep 2005, 1:06

Fara ai scuza pe administratori, padurile respective sunt ale oamenilor din Pestera si Magura, care s-au prevalat de faptul ca erau cuprinse in amenajament in planul decenal de exploatare (inainte de infintarea parcului) si rezultatele se vad.
Adminstratie slaba + legi greu aplicabile + oameni intelegatori = ce se vede mai sus:-(

Fără foto Dragos Nestor, Luni, 12 Sep 2005, 1:41

Jale mare! Chiar nimeni nu-i intreaba nimic????!!!!! Trebuie sa facem noi ceva!!! Sa mediatizam, sa facem galagie!!! daca nu se vaface galagie o sa se taie nestingherit in continuare!!!!!

Fără foto cristi gg, Luni, 12 Sep 2005, 1:44

singurul lucru necesar ca raul sa triumfe este ca oamenii buni sa nu faca nimic.

http://www.savepiatracraiului.home.ro/index.html - pe acest site a inceput o campanie de salvare; deocamdata este incomplet, iar oamenii care l-au inceput (Formula AS, care s-a aflat si in centrul campaniei pt. RosiaMontana) sunt in faza de centralizare a datelor, informatiilor, oamenilor care pot oferi sprijin. oricine e gata sa-si sacrifice timp liber (de asta e nevoie in primul rand) e asteptat; nu uitati ca e un efort pe termen lung iar daca spuneti ca trebuie sa munciti sa va castigati existenta, nu ati gasit o scuza buna. oamenii cu bani se implica in distrugerea padurii iar nu in salvarea ei. dati un mail la contact si cereti info suplimentare.

Fără foto Oana B., Luni, 12 Sep 2005, 4:25

Ma scuzati, dar administratorii si-or fi facand si ei o vila doua, nu sa taie paduri intregi...

Pentru Ioan Stetca, fara suparare, dar aceste defrisari nu sunt facute de "oameni" proprietari din Pestera si Magura, pentru ca o data au o intindere foarte mare, iar taranul roman nu defriseaza in prostie; in al doilea rand oamenii nu au utilaje specializate pentru aceste operatiuni... Am fost si eu in Crai in vara asta de multe ori, iar lucrarile se desfasurau cu utilaje ca lumea, deci nu e vorba de oameni din Pestera sau Magura... Si nu uitati taranii romani isi iubesc averea, in general, si in special cei de la munte... Acolo lucrurile sunt mult mai grave si de aceea m-am referit la administratorii Parcului. Mai mult, sa presupunem ca acele paduri chiar apartin unor "oameni", legea permite administratorilor Parcului National sa controleze defrisarile... Ei ar trebui sa ia atitudine.:-x

Fără foto cristi gg, Luni, 12 Sep 2005, 6:44

Revin... Cred ca Ioan Stetca are dreptate. Nu stiu care este situatia in Crai d.p.d.v. al proprietatii vis-a-vis de taieri. Insa in Apuseni (V. Draganului, V. Cobles), in Siriu si in Zaganu padurile stau in picioare atata timp cat sunt la stat. Statul, daca le taie ras, planteaza la loc. De multe ori doar rareste iar padurea se regenereaza singura; in 10-15 ani trebuie intervenit din nou pt. rarirea lastarilor; am vazut cu ochii mei (am crescut in Siriu). Si ce spun, spun in cunostinta de cauza nu din auzite. Am vorbit cu padurari, cu proprietari sau cu colaboratori Romsilva, am vazut parcele rase si plantate si in acesti munti pe care i-am amintit, aceasta e regula. Cei care taie ras pe astfel de suprafete fara sa puna la loc sunt doar proprietarii!
Iar pt. tine Oana Badea, nu fii naiva: crezi ca taranul care a primit in proprietate padurea se duce cu toporul si joagarul acolo si incarca caruta?!? Hienele din afacerile cu lemn stiu momentul in care se retrocedeaza si unde se retrocedeaza, bat la poarta ii pun in brate omului contractul si servieta cu bani, se suie pe tafuri si pleaca la parchetul respectiv. Taranul nu are nici o treaba, el si-a luat banii si la revedere!
Iar chestia cu taranul roman care isi iubeste averea...haida-de!... Cu cati tarani care au paduri ai stat de vorba? Traiesc in conditii grele, fara curent, fara asfalt, iar averea de care vorbesti e avere numai dupa ce este incarcata pe taf-uri.

singurul lucru necesar ca raul sa triumfe este ca oamenii buni sa nu faca nimic.
http://www.savepiatracraiului.home.ro/index.html

Ioan Şteţca Ioan Şteţca, Luni, 12 Sep 2005, 7:11

Pai si io ce am zis!? am spus ca administratorii parcului sunt slabi si ca proprietarii padurilor respective sunt satele Magura si Pestera (care pot angaja sau vinde acel lemn unor firme care poseda utilajele sa faca treaba). Am facut aceste afirmatii in cunostinta de cauza, nu dupa legende cu taranul de la munte (pe care il cunosc bine, tragandu-ma si eu din ei). Am fost implicat in diferite proiecte in PNPC, si am lucrat si cu administratia parcului si cu tarani din zona, si pot sa va spun ca problema este mult mai complicata decat pare la prima vedere, ca exista si gri, nu numai alb si negru.
In primul rand in parc padurile sunt administrate de Ocolul Silvic Zarnesti si Primariile localitatilor din zona, acestia atribuind exploatarea unor suprafete, administratia parcului are doar rol consultativ in aceasta problema. In al doilea rand, tarani (majoritatea ajunsi la o anumita varsta) care cu greu si-au primit proprietatile inapoi, considera muntele al lor, si exista o anumita febra in a trage foloase dupa acest drept (situatia este la fel peste tot in tara), mai ales de frica ca sa nu vina altii sa le taie padurea si sa ramana fara nimic (lucru frecvent).
In al treilea rand, marile averi din tara asta s-au facut din exploatarea abuziva a padurilor, exista o continua presiune asupra acestora, iar oamenii care fac aceasta nu au scrupule si au avut si poate mai au de partea lor importante figuri din politica. Ei au sute de metode de a realiza aceste atrocitati pastrand aparenta legalitatii. In al patrulea rand in domeniu este un intreg hatis legislativ (cu legi care desori se bat cap in cap) lucru de care se prevaleaza cei interesati de "bunastarea" acestor paduri.
Io unul nu am vazut acele presupuse vile ale administratorilor, in schimb le-am vazut pe cele patronilor de firme de exploatare si a tuturor din clica lor.
Deci inca odata, nu vreau sa-i apar pe administratori, care sunt inca departe de a realiza un management durabil al parcului, dar vreau sa atrag atentia a situatiei complicate din zona.
Daca vreti, este acelasi situatie, cu politia, justitia...carora le permite legea sa faca ordine, dar...

Fără foto Zora Barton, Luni, 12 Sep 2005, 7:57

“If you can’t win them, join them “, dar nu in sensul distrugerii. Daca stiti bine cine sunt, organizati-va si vizitati-i civilizat pt. fonduri de replantare si faceti-o cu studenti in vacanta care se vor bucura de un camp gratuit de vara si un ban de buzunar. Cand eram eu pioniera am participat gratuit la asemenea actiuni fiindca erau obligatorii si zau ca se taiau padurile, dar nimeni nu cartea. Si n-au ramas Carpatii despaduriti. Mi se pare mai periculoasa aceasta eco-ideologie care transpare des pe aici si care sustine ca bradul e mai important decat omul. Toate ideile frumoase sunt manipulate politic, vor fi intotdeauna manipulatori si manipulati dar pe munte, cel mai redutabil dusman ramane muntele insusi.

Fără foto Cristian Axon, Luni, 12 Sep 2005, 9:36

Am citit cu atentie toate postarile.
Mi-a placut fraza lui Cristi gg, probabil un citat:"singurul lucru necesar ca raul sa triumfe este ca oamenii buni sa nu faca nimic.". Poate fi folosita ca un epitaf pe piatra de mormant a padurilor din multi munti ai nostri, ai tuturor....
Si totusi, intrebarea mea ramane: ce se poate face? Bun, trimit un mail la savepiatracraiului.home.ro, stiu de site-ul asta, l-am vizitat.....si dupa aceea? Corespondenta pe mail cu consolari reciproce, nu ajunge. Trebuie ACTIUNE IMEDIATA! Cred ca baietii trag acum tare sa taie ce mai e de taiat, ca dupa 2007, daca intram in UE, va fi mai greu (imi fac iluzii).
Sa vedem: se aduna macar 30.000 de semnaturi pe o petitie electronica prin care sa cerem o exploatare rationala a padurilor si obligarea ca cei care au taiat sa reimpadureasca?
Nu stiu de ce, am indoieli...:-(

Alexandru Hârju Alexandru Hârju, Luni, 12 Sep 2005, 12:43

catastrofa ecologica,
sa vedem ce se va intampla dupa ploile din toamna asta, zapezi, avalanse, inghet, dezghet si topirea din primavara....
Va replanta cineva si cu banii cui.........:-(

Ioan Şteţca Ioan Şteţca, Marţi, 13 Sep 2005, 0:06

O ultima interventie, pur tehnica. Exploatarea molidului (caci despre el este vorba in padurea din imagine) in zonele de munte se face prin taierea la ras a unor suprafete - cupoane (de obicei late de 3-4Xinaltimea arborilor), urmate de plantarea unei noi generatii de molid, daca nu s-a produs regenerarea naturala, sau ajutorarea acesteia daca nu este suficienta. Daca va uitati atent suprafata afata in centrul foto, a fost taiata acum cativa ani si este deja regenerata. Aceasta este tehnica aceptata in silvicultura si folosita in toate tarile din lume care au astfel de paduri. Deci din acest punct de vedere, exploatarea este realizata "a la carte".
Bineinteles ca alta este situatia in cazul unor paduri dintr-o arie protejata (a caror principala functie nu este cea de productie, ci de protectie), in care dinamica proceselor naturale ar trebuii sa primeze, interventiile umane fiind necesare doar in cazul unor catastrofe naturale.
Sunt sigur ca suprafetele vor fi replantate in primavara, asa cum prevede legea in acest caz.
In situatia de fata principala actiune este constientizarea factorilor implicati (proprietari, administratori) ca padurile respective, au alta functie decat cea de productie de material lemnos.
Situatia este valabila pentru toate padurile din tara, in zone ca Valea Trotusului, Vrancea, Neamt, sau facut adevarate crime impotriva padurii, taindu-se mult mai mult decat posibilitatea reala a acelor paduri. Iar ca rezultat a se vedea inundatiile din vara aceasta.
Cat despre lupta pentru protejarea padurilor sa stiti ca ea se duce pe mai multe fronturi, atat de catre organizatii de stat cat si de catre ong-uri, si chiar daca unora nu le vine sa creada, multe paduri au fost astfel salvate, aceasta actiune intesificandu-se tot mai mult in ultimul timp.
Chiar infiintarea Parcului Piatra Craiului a salvat multe paduri din zona, situatia ar fi fost mult mai urata fara existenta acestuia.
Sunt sigur ca vom avea tot mai mult succes in viitor.
Postarea unor astfel de fotografii si denuntarea abuzurilor si o atitudine constructiva nu poate decat sa ajute acest proces. Multumesc, Cristiane.

Fără foto Cristian Axon, Marţi, 13 Sep 2005, 0:30

@ Ioan Stetca: Vad ca esti foarte in tema cu subiectul. Daca intr-adevar se vor face replantari, va fi foarte bine. Totusi, cred ca punctul de vedere al lui Alin-Luis Plesu, ca ar trebui sa primeze si sa se dezvolte potentialul turistic al zonei este foarte corect. Elvetia si Austria castiga mult mai mult din turismul montan decat din exploatarile forestiere, care sunt rationalizate si subordonate scopului turistic.
Saptamina trecuta, pe tot drumul de la Zarnesti la Plaiul Foii m-am intersectat cu toate tipurile posibile de utilaje de carat lemn: tractoare, dacii ruginite cu remorci, carutze etc, toate pline cu busteni mai mari sau mai mici, crengi, si tot de rezulta ca masa lemnoasa din taierea padurii. Aveam impresia ca intru intr-o zona de exploatare forestiera, nu intr-un parc national. Iar de la 8, 30 dimineata, in drum spre Spirla, deja se auzeau drujbele, undeva inspre Saua Tamaselului.
Daca administratia parcului national nu are mijloace legale de a institui o reala protectie a zonei, inseamna ca degeaba este declarata zona parc national.

Fără foto cristi gg, Marţi, 13 Sep 2005, 1:56

le iau pe rand, in ordinea aparitiei:
1) pt. DOINA
exact asta incerc sa fac acum, sa sa caut fonduri. am gasit un proiect, sunt in legatura cu cei care stiu mai bine cum se aplica pt. astfel de linii de finantare. nu stiu de la cine te gandeai sa iei bani, eu unu am gasit fonduri europene. iar fondurile astea exact pt. replantare as vrea eu sa fie folosite. sa vedem ce iese. chestia care o stii tu cu taierea si replantarea, era adevarata, partial. se taia, dar nu peste tot ras; in multe zone (ca sia cum in padurile de stat) doar se rarea. iar unde se taia ras, se replanta, obligatoriu, era politica de stat si nimeni nu cracnea, dupa cum ai spus si tu. in perioada comunista (nu o regret!), suprafata impadurita a crescut. acum scade. de ce? pt. ca mare parte din paduri a ajuns la proprietari, care isi vad doar lungul nasului, si care, asa cum am spus si eu si ioan stetca, sunt interesati in primul rand sa exploateze padurea; si atat. particularii nu mai replanteaza dupa un taiat ras. doar romsilva face asa ceva.
2) pt. CRISTIAN AXON
de actiune imediata vorbesc si eu. acum caut proiecte si oameni cu experienta. eu sunt zero in domeniu n-am facut asa ceva pana acum, dar am inceput sa intreb si iata, a aparut un proiect, care poate se va materializa exact in ceea ce discutam: reimpaduriri. dupa vreo cateva astfel de proiecte reusite si credibilitate acumulata, putem trece problema pe cadru legislativ. dar asa cum am spus, e nevoie de efort pe termen lung. chestia cu petitia electronica mi-e teama ca in aceasta faza nu prea ar avea efect. poate ma insel, nu stiu...
merci pt. aprecierea cu citatatul; caci este un citat dar nu mai stiu cine aspus-o.:)
3) pt. IOAN STETCA
habar nu aveam de acele detalii tehnice cu molidul. insa, in privinta reimpaduririlor in aceste zone din crai, ma indoiesc. am spus care este regula prin alti munti in privinta taierilor ras practicate de particulari.
despre parcela din centrul fotografie, poate sa fie replantata, dar nu e sigur. pot fi doar balarii si tufe; pana nu mergi la fata locului sa vezi puietii nu-ti poti da seama. din avion si parchetele replantate si cele pe care au crescut tufe si balarii arata la fel.
si inca ceva: deasupra garofitei pietrei craiului s-au inceput taierile anul trecut in parimavara. s-a reimpadurit cumva primavara asta? din cate stiu eu nu; nu am fost anul acesta in crai, dar au fost prieteni si au spus ca zona arata ca dupa cataclism. iata de ce sunt sceptic.
nu vreau sa ma contrazic cu tine, pt. ca imi este clar ca ai o atitudine constructiva si la urma urmei, practica; spun doar sa nu ne imbatam cu apa rece.

numai bine!

Fără foto Cristian Gabriel Popescu, Vineri, 23 Sep 2005, 6:19

Asa am reactionat si eu cind, de pe creasta, am vazut defrisarile. In schimb, daca veti cobori si veti trece prin acele paduri veti vedea ca nu arata tocmai bine. Copacii sunt atacati niste ciuperci parazite, licheni sau cum s-or mai numi si practic pomii mai au verzi doar citeva crengi pe varf. Daca i-ar fi lasat, in cativa ani am fi avut o frumoasa padure de brazi uscati pe crengile carora atirna lichenii. Nu putem decat sa speram ca se vor face si impaduriri. Daca priviti cu atentie veti vedea si citeva zone cu vegetatie tinara. Deci se poate. Mai grav este ca daca se vor face impaduriri nu stiu citi dintre lastari vor ajunge sa creasca pentru ca in zona sunt multe stani iar ciobanii isi plimba oile peste tot. Sa aveti o zi buna!

Bogdan Mihai Gălbinaşu Bogdan Mihai Gălbinaşu, Sâmbătă, 15 Oct 2005, 7:33

aceeasi poveste se intimpla si in rodnei. cand traversezi obcinele si treci prin prislop din bucovina in maramu te frapeaza versantii defrisati. (simpla observatie - nu stiu daca e o defrisare controlata urmata de replantari sau, cine stie?, confortul din vale are vreo legatura cu asta):

Fără foto Andrei-Ovidiu Dan, Sâmbătă, 31 Dec 2005, 21:48

imposibil dar adevarat.!!!! traim in Romania, o tara super frumoasa, dar numai in materie de relief, caci oamenii...
pana se va schimba ceva va mai trece ceva!!!:-?

Andrei Panaiotu Andrei Panaiotu, Marţi, 3 Ian 2006, 18:38

Salut tuturor!! n-am fost anu trecut in PC, dar stiu ce este acolo pt ca de 2 ani nu s-a schimbat nimic, in bine. Vreau sa subliniez ideea doamnei Doina Anghel in legatura cu organizare de tabere ecologice de replantare a arborilor, de curatare a parculu.
Am participat in august 2003 la o tabara de ecologizare in PC, zona Brsturet - Cheile Dambovicioarei, organizata de Clubul EST. Am strans 96 de saci de gunoaie (in plin sezon de gratare). Deci se pot vorbi cu aceste cluburi ecologice si nu numai pt a ajuta la refacerea zonelor defrisate. Se pot strange oameni din licee, iar cu o echipa de profesionisti se poate reface zona.
Impreuna putem rezolva problema. O sa vorbesc cu presedintele clubului sa vedem de proiecte cum zicea si Cristi.

Costela (Steluţa) Pricop Costela (Steluţa) Pricop, Vineri, 15 Sep 2006, 11:19

....dureos!:-(...

Codruta Nedelcu Codruta Nedelcu, Vineri, 20 Apr 2007, 5:21

Pentru Cristi gg: pana la urma ai facut ce voiai sa faci cu proiectul ala? sau ai facut ceva, orice?
Intreb pt. ca m-ar interesa daca intr-adevar "functioneaza";)

Fără foto Silviu Stoica, Vineri, 18 Iul 2008, 16:33

Stie cineva daca s-au facut impaduriri?

Fără foto Nicu Traistaru, Luni, 20 Sep 2010, 15:50

Un profesor din facultae (de silvicultura) ne spuena un lucru"...romanii se pricep la toate dar nu sunt buni la nimic". Am citit comentariile si vad ca majoritatea de mai sus se" pricepe" la silvicultura. Eu recomand ca mai bine sa lasam pe specialisti sa se pronunte iar ceilalti care au doar asa idei, cred ei, sa se abtina si sa comenteze la ce se pricep ei mai bine. Nu vreau sa par rautacios si nu intentionez sa jignesc pe nimeni. Multumesc pt. intelegere!

Fără foto Soulseeker Fotograf, Miercuri, 6 Feb 2019, 16:37

Wow!

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Cristian Axon
 1-20 din 826
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
FotografieComentariuData
Apus in Crai
Tudor Ghioc
Apus + Crai = Frumuseţe!
9 Ian
De la Sud la Nord... sau invers
Soare George
Super panorama!
9 Ian
La Gosausee
Cristian Axon
Iluzie optica!:)
27 Aug
verde
Laura Ulian
Swaziland?? pe unde vine asta, in Africa?
27 Aug
Gheţarul Pasterze de sub Grossglockner
Emi CristeaAdministrator Alpinet
he, he....ce mai face batranul Franz Josef?:)
20 Dec
Grossglockner (Austria)
Emi CristeaAdministrator Alpinet
Faina poza! E facuta cumva din Heiligenblut?
20 Dec
Toate drumurile duc în jos
Mihai Nicolescu
e bine ca poti...:)
24 Aug
Am ajuns de unde am plecat
Mihai Nicolescu
Mihai si tie iti plac dulciurile la bere?:)
Cand e cald, ma gandesc ca la o bere merge orice....
24 Aug
Golden Bistrita
silviu monor
Scuze daca am fost un pic cam dur in exprimare, dar Bistrita Aurie suna foarte frumos, in timp ce Golden Bistrita suna ca dracu'.
Si chiar nu inteleg de ce multi de pe aici prefera titluri in engleza....poate se gandesc ca le creste traficul pe web astfel?
Si tz este din cauza ca imi lipsesc diacriticele, dar cred ca te-ai prins.
24 Aug
Invitaţie la schi (1)
Mihai Nicolescu
Super!
24 Aug
Golden Bistrita
silviu monor
Ca denumirea romaneasca Bistrita Aurie iti putzea probabil.....
Mania asta a titlurilor in engleza e naucitoare pe site-ul acesta...
23 Aug
Lacul Thun noaptea
Livius Almajan
Totusi un pic supraexpusa; pentru ca sa fie in concordanta cu titlul mi-ar fi placut un pic mai...de noapte, ar fi fost alta atmosfera.
11 Ian
Gosau-Dachstein West(Austria)
Ionel Pardau
ce de lume! Si creasta Gosaukamm in fundal...
11 Ian
Cândva eram o Miss... Candva... (ce bine-am zis...)
Cristian-Alexandru Catana
Mi-a placut titlul si nu m-am putut abtine, scuze
11 Ian
Cândva eram o Miss... Candva... (ce bine-am zis...)
Cristian-Alexandru Catana
Cândva eram o Miss... Candva... (ce bine-am zis...)
Acuma sunt o baba...alba si slaba....:):)
11 Ian
tihna Apusenilor
adrian munteanu
Superba lumina, bine prinsa
7 Ian
Bucuria descoperirii
Ştefan Murvay
fain
7 Ian
Dormea întors amorul meu de plumb Pe flori de plumb, şi-am început să-l strig - Stam singur lângă mort… şi era frig… Şi-i atârnau aripile de plumb
Cristian-Alexandru Catana
@Rodica: touche:-P
7 Ian
...rogu-ce...
Claudiu Opriţa
Ai focusat pe prim plan din pacate, sau era ceva ceatza in zona bisericii?
7 Ian
sculptura apei
paul pui
7 Ian
Comentarii înscrise de Cristian Axon
 1-20 din 826
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2024