Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: ovidiu serban <g...@yahoo.com>
Date: Thu, Jun 2, 2005, 8:25 pm
Subject: [a] "noutati" de la schitul Patrunsa - Buila
Saptamana trecuta am facut o tura in superbul masiv Buila. La proaspat refacuta cabana Cheia
, cabanierul mi-a zis ca la Patrunsa nu mai este permis accesul femeilor. Surprins, l-am intrebat a doua zi pe Florin Stoican daca este chiar asa si dansul mi-a precizat ca ei au facut un soi de legamant ca la Athos si ca practic nu mai cazeaza femei. Asa ca doamnelor si domnisoarelor, daca v-ati planificat o innoptare la schitul Patrunsa, schimbati-va planul, cum s-ar zice!
Nu as vrea sa pornesc o discutie interminabila asupra credintelor, conceptelor religioase etc, am dorit doar sa fie o informare, mai ales ca pe la Patrunsa trec poteci importante.
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.



Comments
By GHEORGHIU PAUL - submitted on Fri, Jun 3, 2005, 7:29 pm
Discutia pe aceasta tema nu trebuie insa evitata, draga Ovidiu. Nu ne este cu totul indiferent ce se intampla in jurul nostru, chiar daca pe unii dintre noi nu ne afecteaza, aparent doar, decizia luata de cei de la Patrunsa. E vorba de o manastire/schit (intamplarea face sa aibe un nume feminin) care nu permite femeilor sa inopteze sub acoperisul ei. Ma indoiesc ca aceasta e o atitudine crestineasca, in spiritul idei de iubire a aproapelui promovata de mesajul autentic crestin, dar sa lasam de o parte dogma si comportamentul preotilor nostri pentru a ne uita la aspectul legal al situatiei. Din pacate atat pentru banii contribuabililor cat si pentru dorita independenta a bisericii fata de politic, Constitutia Romaniei nu prevede separarea religie de stat(vezi Articolul 29, aliniatul (5). Dupa cum stim, avem un Minister al Cultelor care e finantat din bani publici proveniti din taxele pe venit pe care fiecare contribuabil le plateste, indiferent de apartenenta lui religioasa, indiferent daca e ateu, evreu, crestin, catolic sau musulman. Nu vom discuta aici despre justetea sau injustetea faptului ca un ateu e obligat sa plateasca pentru salariile si lacasurilor de cult a celor care au optat sa se alature unui anume cult religios, de exemplu, dar e de presupus ca, cel putin o parte din fondurile folosite de cei de la Patrunsa pentru intretinerea si functionarea schitului/manastirii vin de la guvern, deci, sunt bani publici. Avand in vedere ca pe de alta parte Constitutia Romaniei asigura respectarea drepturilor individuale fara nici un fel de discriminari, inclusiv cele legate de sexul persoanei (vezi Articolul 16, aliniatul (1), decizia celor de la Patrunsa e ILEGALA si vine in flagrant conflict cu Constitutia Romaniei. Daca legea ar consfiinti o separare reala a bisericii fata de stat, atunci ar fi dreptul celor de la Patrunsa sa cazeze in incinta manastirii lor pe cine vor. Asa cum insa stau lucrurile la ora actuala din punct de vedere al legii, organizatiile pentru apararea drepturilor omului din Romania, ca de altfel orice cetatean roman, au dreptul si probabil datoria de a da in judecata pe cei de la Patrunsa pentru incalcarea Constitutiei tarii. Sunt convins ca cei de la Patrunsa sunt oameni foarte de treaba, dar actiunea nu ar fi indreptata impotriva lor, actiunea juridica ar avea ca unic scop protejarea drepturilor femeilor din tara noastra. E o chestiune de principiu si de legalitate iar darea lor in judecata poate crea un precedent cu un efect pozitiv asupra situatiei drepturilor omului in Romania, si nu in ultimul rand al relatiei dintre biserica si stat.
Comments for this message
Login or register to comment