Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Codruta <c...@braila.astral.ro>
Date: Fri, Jun 3, 2005, 11:31 pm
Subject: [a] EvZ - O padure granicereasca a disparut de pe fata pamintului
http://www.expres.ro/transilvania/? news_id=187973

Comuna bistriteana Josenii Birgaului face parte din fostele localitati de granita, care in trecut au purtat numele de comune graniceresti, infiintate de Maria Tereza. Satenii din Josenii Birgaului, in calitatea lor de urmasi ai granicerilor, aveau in proprietate o padure situata la Dornisoara, in judetul Suceava. O mare parte din padure a disparut insa de pe suprafata pamintului.
Localnicii din comuna Josenii Birgaului sint la un pas de razmerita, dupa ce in urma cu citeva zile citiva barbati din sat au descoperit 80 de metri cubi de lemn gata pregatit pentru a fi comercializat la negru, in locul "Piciorul Mitei" din padurea de la Dornisoara, judetul Suceava. Fara a mai sta pe ginduri, in jur de 60 de birgauani s-au urcat in masini si au pornit spre Suceava pentru a vedea cu ochii lor ce se intimpla acolo.
Din nefericire, pe locul unde trebuia sa se afle padurea mostenita din mosi stramosi au descoperit sute de cioate ascunse sub crengi de brazi, dar si copaci taiati si gata pentru a fi transportati cu TAF-ul. Cum era de aspteptat, primele acuze l-au vizat pe padurarul Cristian Bruma, care avea sub paza respectivul teren forestier. "De trei ani nu am mai dus nici macar un capat de lemn din padurea asta, iar padurarii ne fura pe fata. Vrem ca vinovatii sa plateasca", spune unul din localnici, Ioan Vasiie. Un altul, Vasile Cindras, socat de dimensiunea pagubei, sustine ca exista doua solutii: "ori intervin autoritatile si fac dreptate, ori taiem tot ceea ce a mai ramas si vindem ca sa avem ce minca, dupa care mergem in puscarie, ca in Spania nu mai este loc".
Nici Vasile Nap nu s-a lasat mai prejos si a afirmat ca satenii vor sesiza Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic si toate organele abilitate sa faca lumina in acest caz. "Noi nu avem scinduri de un gard, de un veceu, ori de o poarta la sura, iar ei fura de rup pamintul", a conchis Vasile Nap.

"Am ramas socat de ceea ce mi-a fost dat sa vad"

Deoarece, padurarul Cristian Bruma nu a fost de gasit, furiosi, oamenii au cerut socoteala primarului Tudorel Ciotmonda, care, la rindul lui, a dat vina pe cei de la Ocolul Silvic.
"Am fost si eu la Dornisoara si am ramas socat de ceea ce mi-a fost dat sa vad. Este de neconceput ca o padure sa dispara in mai putin de o luna de zile. Vom face o sedinta de consiliu local, unde ii vom chema pe cei de la ocolul silvic, dupa care vom cere oficial demararea unei anchete care sa stabileasca proportiile dezastrului, firmele care au actionat in zona cit si implicarea padurarilor in acest adevarat masacru ecologic", ne-a declarat primarul Tudorel Ciotmonda.
Cu toate promisiunile facute de autoritatile locale, cei din Josenii Birgaului au inceput si o ancheta proprie in cautarea vinovatilor. Oamenii spun ca nu se vor opri decit atunci cind vor fi pedepsiti toti cei implicati in acest dezastru ecologic.

Alin CORDOS


--
"Let me know, that at least, she will try
Then she'll be a true love of mine"
www.arin.ro
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii BISTRITEI - Valea Bistritei  
Muntii BISTRITEI - I.F. Cristisor  
Muntii BISTRITEI - Valea Cristisor  
Muntii BISTRITEI - Saua Cristisor  
Muntii BISTRITEI  
Muntii RETEZAT  


There are no comments for this message
Login or register to comment