Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Hermannstadt <h...@gmx.net>
Date: Thu, Nov 7, 2002, 10:40 pm
Subject: @ INFO: Limitele Parcurilor Nationale
Limitele Parcurilor Nationale... exemplu: PIATRA CRAIULUIhttp://www.ngo.ro/apel/proiecthg.htm

PARCUL NATIONAL PIATRA CRAIULUI

Limita nordica. In partea nord - estica a parcului limita porneste de la baza Culmii Magura (borna 1 UP V, OS Zarnesti) si urmareste limita fondului forestier de pe fata nordica a acesteia pana in valea Prapastiilor [VIII-1.50.3] (borna silvica 4 UP V, OS Zarnesti), trecand prin borna 36 din valea Tohanita [VIII-1.50.4.5]. In continuare limita se indreapta prin pasune spre NNE pana la locul numit Hora cu Brazi (borna silvica 2 UP V, OS Zarnesti), ocoleste pe la E si N acest loc, dupa care se indreapta spre NV, aproximativ in linie dreapta, pe limita dintre fanete si terenul arabil, trecand prin locul numit Toplita, pana la intersectia dintre valea Crapaturii si drumul forestier Zarnesti Plaiu Foii. In continuare urmeaza drumul forestier pana la podul peste Barsa Mare [VIII-1.50] din apropierea confluentei acesteia cu Barsa Fierului [VIII-1.50.2]. Apoi urmareste malul stang al Barsei Mari, spre vest, pana la podul peste Barsa lui Bucur [VIII-1.50.1], de unde continua pe dru!
mul forestier pana la podetul peste Valea Cotofenei. Urmeaza valea in amunte pana la limita fondului forestier pe care se continua pana pe Muchia Cotofenei (borna silvica 120 UP VI, OS Zarnesti).


Limita vestica. Din Muchia Cotofenei (borna silvica 120 UP VI, OS Zarnesti), limita se indreapta spre sud, pe marginea fondului forestier, aproximativ 300 m pentru a ocoli perimetrul construit, de pe malul drept al Barsei Tamasului, coboara in Barsa Tamasului, la bazinetul de captare pentru microcentrala electrica, apoi urmeaza amunte malul stang al Barsei Tamasului, pana la confluenta cu Valea lui Sbarneci. De aici limita parcului urmareste liziera pasunii impadurite de pe versantul stang al vaii pentru a include poiana din lungul Barsei Tamasului, pana la confluenta dintre Barsa Tamasului si valea Borsa (v. Bosii). De aici urca pe interfluviul secundar dintre cele doua vai pana ajunge in Culmea Tamasului. Apoi urmeaza spre sud-est pe Culmea Tamasului (interfluviul dintre bazinul hidrografic al raului Barsa [VIII-1.50] si bazinul hidrografic al raului Dambovita [X-1.25]) trecand prin Curmatura Otetelea (1484 m), pana in borna silvica 224 UP III Cascoe, OS Rucar, de sub varf!
ul Tamasel. De aici limita urmareste culmea Tamasel, prin Vf. Muntele Tamasel (1347, 0 m) si coboara spre sud, pana la confluenta Dambovita/Dragosloveni. In continuare urmeaza spre sud malul drept al Dambovitei, pana la confluenta cu valea Mira, de unde ocoleste pe la est localitatea Satic si revine pe rau (in dreptul bornei 383 UP III, OS Rucar). Limita urmareste aval malul drept al Dambovitei pana in apropiere de intrarea in Cheile Dambovitei (borna silvica 382 UP III, OS Rucar) si urmeaza culmea secundara din dreapta Dambovitei, urcand prin Gruiul Ratei (1083, 4 m), apoi se indreapta spre sud-est pe culmea Piscul cu Colti, pana la iesirea Dambovitei din chei (borna silvica 39 UP III, OS Rucar). De aici limita urmeaza din nou malul drept al Dambovitei trecand prin satul Podu Dambovitei, pana in apropierea intrarii in chei, la linia de inalta tensiune (borna silvica 6 UP III, OS Rucar). In continuare se indreapta spre vest, urcand pe versant in lungul liniei de inalta tensiu!
ne pana la limita fondului forestier (borna silvica 5 UP III, OS Rucar
), pe care o urmeaza prin Vf. Crucii (987, 7 m), pana la iesirea Dambovitei din chei (borna silvica 163 UP VII, OS Rucar).

Limita sudica. De la iesirea raului Dambovita din chei (borna silvica 163 UP VII, OS Rucar), urmareste limita fondului forestier spre sud prin locul numit La Cuculet si prin locul numit La Bradet (borna silvica 160 UP VII, OS Rucar), dupa care urca prin padure pe linia de cea mai mare panta pana in culmea Prislop pe care o urmeaza pana in Vf. Piatra Berbecilor (1412, 5 m). Din acest varf limita coboara pe culme pana in amunte de Cheile Pitei, urmareste amunte paraul Pita, pana la un afluent de dreapta pe care urca in culmea Menghia la cota 1132, 0 m. Din acest punct limita coboara in paraul Plaiul, pe care il urmeaza in aval pana la confluenta cu Valea Ghimbav [X-1.25.5] si apoi urca pe aceasta pana la confluenta cu paraul Bechet.


Limita estica. De la confluenta Valea Ghimbav/Bechet limita urca spre nord-vest pe linia de cea mai mare panta in Culmea Ghimbavului (borna silvica 4 UP VII, OS Rucar), pe care o urmeaza spre est prin Muntele Ghimbav (1335, 5 m), Vf. Coltii Ghimbav (1406, 6 m), pana la limita fondului forestier (borna silvica 358 UP VIII, OS Rucar). De aici se continua pe limita fondului forestier pana in raul Dambovita (borna silvica 385 din UP VIII, OS Rucar). Apoi se indreapta spre nord umand malul stang al Dambovitei pana la confluenta cu Dambovicioara [X-1.25.3]), de unde urca in amunte pe aceasta pana la intrarea in Cheile Dambovicioarei (borna silvica 1 UP VI, OS Rucar), urca la limita superioara a versantului stang al cheilor, urmarind limita dintre fanete si fondul forestier pana la borna 279 UP VI, OS Rucar, traverseaza padurea la borna silvica 280 UP VI, OS Rucar si urmareste limita fondului forestier pana in raul Dambovicioara aval de satul Dambovicioara (borna silvica 213 UP VI, O!
S Rucar). In continuare limita traverseaza raul Dambovicioara pe malul drept, urmeaza limita fondului forestier pe marginea satului Dambovicioara, revine pe malul stang amunte de sat (borna silvica 151 UP VI, OS Rucar), continua pe limita fondului forestier ce include stancariile impadurite si Pestera Dambovicioarei, traverseaza apoi Dambovicioara aval de constructiile din Valea Rea (borna silvica 255 UP VI, OS Rucar) pe care le ocoleste (borna silvica 25 UP VI, OS Rucar), revenind pe stanga vaii la iesirea Dambovicioarei din Cheile Brusturetului (borna silvica 142 UP VI, OS Rucar) pe care le include in parc. Amunte de Cheile Brusturetului (borna silvica 133 UP VI, OS Rucar) limita urca pe versantul stang la limita superioara a fondului forestier in Coltul Paltinisului (1232, 0 m) prin borna 134 UP VI, OS Rucar. In continuare limita ajunge in culmea Plesei pe limita padurii (bornele 132, 241, 165 UP VI, OS Rucar), urmarind culmea pana in cota 1488, 0 m (borna silvica 64 UP VI!
I, OS Rasnov), trecand prin Vf. Galma Plesei (1471, 8 m). Limita parcul
ui urmareste marginea fondului forestier ajunge in Varful lui Stavrat (1216, 6 m), urmeaza apoi interfluviul Valea lui Nen/Valea Seaca pana la confluenta celor doua (borna silvica 126 UP VII, OS Rasnov), coboara pe Valea lui Nen pana la primul afluent pe dreapta pe care il urmeaza pana la obarsia acestuia, la intersectia de drumuri din satul Pestera. De aici coboara pe paraul Rudarita pana la confluenta cu valea Sbarcioara [VIII-1.50.4.2], urmeaza aval valea Sbarcioarei si mai jos valea Turcu [VIII-1.50.4] pana la borna 212 din U. P. VII, O. S. Rasnov, situata la extremitatea estica a Coltilor Magurii, in apropierea localitatii Bran.


Zona de intravilan aferenta localitatilor Pestera, Magura, Moieciu si Bran este incadrata in categoria de management V parc natural si se intinde spre nord-vest pana la o limita de demarcatie ce urmareste drumul Zarnesti Magura pana la iesirea din fondul forestier (borna silvica 73 UP V, OS Zarnesti) urmarind spre SV limita fondului forestier pana sub Varful lui Stravat (borna silvica 85 UP VII, OS Rasnov).


Suprafata Parcului National Piatra Craiului determinata analitic este de 14795 hectare, din care 7820 hectare se afla pe teritoriul judetului Brasov si 6975 hectare se afla pe teritoriul judetului Arges.
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Barsa Mare  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Satul Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Brusturet  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Varful Tamasel  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Mt. Tamasel  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Magurii  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Stina Curmatura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Prapastii  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Piscul Curmatura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Crapaturii  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Zarnesti  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Saua Crapatura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Curmatura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Groapelor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Plaiul Foii  
Muntii PIATRA CRAIULUI  


There are no comments for this message
Login or register to comment