Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Docleanu Ioan <d...@pro-net.ro>
Date: Tue, Jun 3, 2003, 9:20 pm
Subject: @ rt Zarand
Ahoi,

Data: 31mai (sambata)
Tovarasi de drumetie: eu, Dan, Mihai.
La 7 a.m. plecam din Nadlac spre Arad cu o masina de ocazie. Din fericire prindem autobuzul de 8.15 spre Lipova unde ajungem pe la 9.45. In circa 30 min suntem la Soimos unde urcam la cetate.
<<M 10 RUINELE CETATII SOIMOS

Atestat documentar din secolul al XIII - lea, este situat pe un promontoriu al dealului Cioaca Tautului aproape de marginea sud-estica al comunei. In prima jumatate a sec. XV- lea se afla in proprietatea lui Iancu de Hunedoara care o reconstruieste.

In anul 1514 cade in mainile rasculatilor lui Gheorghe Goja. A doua reconstructie o face in secolul al XVI- learegina Izabella Zapolya. In 1599 cetatea intra in stapinirea lui Mihai Viteazul, iar in 1688 in timpul luptelor dintre turci si habsburgi cetatea este distrusa.>>

Citatul de mai sus, si cele care vor mai urma, sunt extrase dintr-un text primit de la Gabi Borza, si caruia ii multumesc cu aceasta ocazie. De la ruine pornim pe poteca marcata cu banda albastra spre Casoaia. Asta dupa ce cativa localnici ne sfatuisera sa o luam pe alta varianta, caci poteca aleasa de noi e mai putin umblata si cam napadita de vegetatie. Din pacate acestia au avut dreptate, dupa 30 min, zgaraiati si urzicati, am facut cale intoarsa si am ales varianta triunghi galben, prin valea Soimosului. Dupa circa 4 ore am ajuns la Casoaia.

<<M 4 COMPLEXUL TURISTIC CASOAIA

Este denumit asa doar de noi deoarece aici sunt mai multe obiective turistice. Se afla la comfluenta vailor Neamtului, Highisului si Araneagului la 222 m altitudine si este format din:

Tabara de Copii Casoaia. Aceasta dispune de 114 locuri de cazare in cabana si casute din lemn. Are apa curenta si curent electric. Pentru informatii apelati centrala telefonica Agrisu Mare si cereti Tabara Casoaia ori la Tabere Arad tel.253703. Iarna este inchis. Actualmente este luata in gestiune de biserica baptista Maranata

Cabana Casoaia, apartine SC. Edil Constructii Arad (057/254404) si poate fi contactata telefonic prin centrala Agrisu Mare, apoi cerind Cabana Casoaia tel.136. Dispune de cca. 8o locuri in cabana si casute din lemn, apa curenta si curent electric. Exista aici si bufet si se pot inchiria diferite jocuri. Este deschis tot timpul anului.

Tabara Internationala de sculptura este asezat intro poiana insorita de pe piciorul muntelui Highis. Aici sunt expuse permanent sculpturi realizate de copii.>>

Suntem surprinsi ce multa lume, si mai ales copii, au venit aici in week-end. Instalam cortul, adunam lemne de foc, etc., etc. Evident ca muzica data la maxim la casetofoane, dar si orchestra maghiara, adusa special pt etnicii maghiari campati aici, m-au tinut treaz pana pe la 2 noaptea. Din fericire baietii adormisera destul de repede. A doua zi, la ora 9, pornim spre Siria pe poteca marcata cu punct albastru. Traseul prin padure e foarte frumos iar iesirea deasupra comunei Siria, cu o panorama demna de munti mai inalti, e super. Cativa parapantisti tocmai se lansasera de la releu sau poate de la ruinele cetatii Siria aflata in apropiere si la care se poate ajunge pe o varianta marcata cu cruce albastra.

<< M 2 RUINELE CETATII SIRIA

Asezat pe culmea dealului Decopos, la altitudinea de 461 m, a fost construit in sec al XIII - lea, la 1331 castru regal cu garnizoana proprie. Printre materialele de constructie folosite au fost identificate caramizi cu stampila Legiunii 13 Gemina. Dupa ce in sec. XV cetatea este in posesia lui Matei Corvin, pe la 1461 ea va apartine familiei Bathory, iar in 1514 este ocupata de armata taraneasca a lui Gheorghe Doja. Intre anii 1599 -1600 ea adaposteste garnizoana lui Mihai Viteazul iar in 1784 cetatea va fi distrusa de habsburgi pentru a nu fi ocupata de rasculati>>

Nu am mai trecut pe la cetate, terminand traseul dupa circa 4 ore jumate. Din Siria cu diferite mijloace de transport am ajuns pe la ora 18 in Nadlac. A fost o tura reusita, zicem noi, mai ales ca si vremea a fost super. Promitem sa ne reintoarcem pe alte trasee ale Muntilor Zarandului.

Ture frumoase,

Genu
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.

Other messages in the same thread:
SubiectAutorData
 @ rt bucegiCatalin OlteanuJun 2, 2003
   @ rt ZarandDocleanu IoanJun 3, 2003

Links to the Mountain Guide:
Muntii ZARAND - Varful Cioaca Popii  
Muntii ZARAND - Ruinele Cetatii Soimos  
Muntii ZARAND - Comuna Soimos  
Muntii ZARAND - Monumentul Turistilor  
Muntii ZARAND - La Releu  
Muntii ZARAND - Ruinele Cetatii Siria  
Muntii ZARAND - Cabana Casoaia  
Muntii ZARAND - Comuna Siria  
Muntii ZARAND - Saua Cioaca Popii  
Muntii ZARAND - Varful Highis (793)  
Muntii ZARAND  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI  


There are no comments for this message
Login or register to comment