Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Radu Serban <r...@alpinet.org>
Date: Tue, Aug 30, 2005, 8:38 am
Subject: [a] Adevarul OnLine - Ziar national independent
http://www.adevarulonline.ro/index.jsp? page=articol&section_id=3&article_id=149064

Tone de gunoaie pe Valea Prahovei, la sfarsitul sezonului

Peste 80 de iubitori ai muntelui veniti din Cluj, Targoviste, Ploiesti si Bucuresti, membri ai Asociatiei Romane de Turism, au participat, timp de o saptamana, la actiuni de ecologizare in zonele Poiana Izvoarelor, Paraul Rece, Diham, Padina. Cel mai mic "ecologist" are 4 luni si este o fetita din Targoviste, care a fost adusa de parintii ei la munte. La sfarsitul acestui sezon turistic, in poienile si pajistile montane, la malurile paraielor si raurilor, peste tot pe unde au poposit cu corturile "iubitorii naturii" s-au strans maldare de gunoi: cutii de conserve, de bere, sticle, hartii, carpe, cauciucuri arse. "Actiunea de ecologizare se face in fiecare an, la sfarsitul lunii august, ne spune Mihai Copetchi. Acum 30 de ani se ocupa de curatenie BTT-ul. Insa, atunci, nu erau atatea gunoaie, nu gaseam atatea sticle din plastic sau ambalaje. Te urci in varful muntelui si printre gentiene dai peste pachete goale de tigari. E revoltator. Muntele trebuie sa fie respectat. Avem o
tara frumoasa si nu stim s-o ingrijim. Misiunea noastra e foarte dificila. Organizam tabere ecologice pentru elevi, studenti, ghizi. Facem educatie turistica. Incercam sa schimbam mentalitati. In anii trecuti, doar de la Padina, dintr-o zona de campare s-au strans cateva camioane de 16 tone fiecare, pline varf de gunoaie". La sfarsitul actiunii, fiecare participant la ecologizare va primi o diploma de onoare. Rares are doi ani si trei luni, dar e alaturi de parintii lui la curatarea pajistilor alpine. Cu manutele aduna fiecare hartie pe care o intalneste in cale si o pune intr-un sac de plastic, imitandu-i pe cei mari. E mandru de ceea ce face si invata de pe acum ce inseamna ecologia: "Oamenii rai au murdarit muntele. Nu e bine. El trebuie sa fie frumos si curat, iar noi il ajutam".

Dana Fodor


Opinia cititorului



Opinie scrisa de: lavy la data/ora 2005-08-30 08: 38
felicitari!!!...
felicit pr toti cei care au avut aceasta initiativa! si eu ca si student o sa i-au exemplu pe viitor in participarea la asemenea actiuni! Si ca sa fac o precizare referitoare la ce a metionat d-nul Aurel Popa in tarile civilizate nu exista asa ceva, asa oameni care sa mearga intr-un loc public si sa abuzeze intr-un mod grotesc de frumusetile naturii cum se intampla la noi, lor chiar le pasa de locul in care traiesc si de tara lor. Si ca sa dau un exemplu foarte concret si poate o sa vi se para p



Opinie scrisa de: Adrian Popa la data/ora 2005-08-30 02: 46
Treaba nu sta!...
Mai nene, ori ai minte bolnava, ori glumesti fara haz! Daca te duci la munte sa faci un gratar, doua...sau mai multe, mai bei si niste beri, etc, sunt obligati localnicii sa curete locul dupa tine? Ia mai informeaza-te cam cum e procedura asta in tarile mai civilizate, si scrie-ti opinia dupa ce o treci prin filtru (daca ai). Nici nu te salut pentru ideea ta magareasca!



Opinie scrisa de: Popa Emil la data/ora 2005-08-30 02: 44
Treaba nu sta chiar asa...
Mai nene, ori ai minte bolnava, ori glumesti fara haz! Daca te duci la munte sa faci un gratar, doua...sau mai multe, mai bei si niste beri, etc, sunt obligati localnicii sa curete locul dupa tine? Ia mai informeaza-te cam cum e procedura asta in tarile mai civilizate, si scrie-ti opinia dupa ce o treci prin filtru (daca ai). Nici nu te salut pentru ideea ta magareasca!



Opinie scrisa de: Turist montan la data/ora 2005-08-30 01: 21
Gunoaiele din Bucegi...
Partea buna: le ia cineva. Partea rea: de ce sunt gunoaie? iar daca sunt, de ce nu le ia cine ar trebui sa le ia?



Opinie scrisa de: Valea Cerbului la data/ora 2005-08-30 00: 35
stana...
Stana de magari din circul superior al Vaii Cerbului umple cu putoare de urina cea mai frumoasa vale din Bucegi. Nu turistii au infiintat-o ci nesimtitii de localnici dintre care 90% nu-au fost in viata lor pe munte.



Opinie scrisa de: UNICEF la data/ora 2005-08-30 00: 27
copiii...
Fapta de a pune un copil, Rares, de doi ani si trei luni, la strans gunoaie ar trebui sesizata Parchetului. In loc de asta, ziarista face apologia muncii fortate a copiilor minori. Halal jurnalism!



Opinie scrisa de: Fodoara la data/ora 2005-08-30 00: 23
la munca...
In loc de articole idioate, mai bine puneti ziaristii la curatat muntii(!) de gunoaie.



Opinie scrisa de: cineva la data/ora 2005-08-30 00: 21
Ca sa nu mai vorbim...
Ca sa nu mai vorbim de tampitii care fac grill direct pe pamant. Mai ales acum cand exista gratare suspendate foarte ieftine. dar cu tampiti, tarani si imputiti ca de pe la noi ce poti face. Rup copaci, ard solul..e dezastru..mergi in zone unde speri ca sunt necalcate de om si repede realizezi ca au fost niste "animale" pe acolo.. E suficient sa vezi cum sunt batatoriti muntii nostri de "focuri de grill"!



Opinie scrisa de: Contra la data/ora 2005-08-30 00: 20
cum sta treaba...
Dupa ce si-au umplut buzunarele din chirii neimpozitate, localnicii care nu catadixesc sa dea un ban pentru taxe si impozite, ar putea macar face curatenie!



Opinie scrisa de: Martin la data/ora 2005-08-29 23: 51
Bravo!...
Bravo celor care au participat la aceasta actiune. Pacat ca exista cretini care din lipsa de educatie si minte arunca totul peste tot. N-are rost sa ne laudam cu o tara frumoasa daca nu stim sa o ingrijim. Inca odata bravo si multumesc celor care au adunat gunoiul cretinilor.
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii DIHAM - Sub Varful Diham  
Muntii DIHAM - Statiunea Piriul Rece  
Muntii BUCEGI - La Gratar  
Muntii BUCEGI - Cabana Diham  
Muntii BUCEGI - Poiana Vaii Cerbului  
Muntii BUCEGI - Valea Cerbului  
Muntii BUCEGI - Mt. Padina Crucii  
Muntii BUCEGI - Muchia Pietrei Arse  
Muntii BUCEGI - Cabana Padina  
Muntii BUCEGI - Cabana Poiana Izvoarelor  
Muntii BUCEGI - Cabana Gura Diham  
Muntii DIHAM  
Muntii BUCEGI  
Muntii LATORITEI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Comments
By Penzes Nandor - submitted on Wed, Aug 31, 2005, 12:06 pm
Sa se intampla daca merg toti pantofari pe munte, mai ales in Bucegi, cu o ranitza de 2 lei si cu sandale, si pe munte nu te duci sa faci gratar si rupi copaci. Parerea mea daca cineva a putut cara conserva ai plina pana sus, o poate cara si goala pana la primu tomberon.
Comments for this message
Login or register to comment