Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Peter Lengyel <l...@yahoo.com>
Date: Mon, May 14, 2007, 9:21 am
Subject: [a] Reteaua Ecologica Pan-Europeana (2)
Reteaua Ecologica Pan-Europeana (2)

O componenta a Retelei Ecologice Pan-Europene este Reteaua Emerald, aflata sub auspiciile Conventiei de la Berna si a Consiliului Europei.

Consiliul Europei, Conventia de la Berna si Reteaua Emerald. Conventia de la Berna (Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats/ Bern Convention), deschisa pentru semnare in 1979 la Berna/ Elvetia, a intrat in vigoare in 1982, fiind ratificata la ora actuala de catre 45 de state. Romania a ratificat aceasta conventie la 18 mai 1993, si a intrat in vigoare la noi la 1 septembrie 1993. Probabil ca cel mai important si concret rezultat al conventiei este Reteaua Emerald a Ariilor de Interes Special pentru Conservare (ASCI Areas of Special Conservation Interest). Consiliul Europei (Council of Europe) are un buget anual de peste 190 milioane de euro. Pentru anul 2007, bugetul Conventiei de la Berna este de 255.500 Euro, evident foarte putin.

La intalnirea de la Consiliul Europei, din 9-10 octombrie 2006, presedintele grupului de experti Emerald devine reprezentantul Cehiei, iar vicepresedinte, reprezentantul din Georgia. In situatii cand exista diferende majore privind implementarea unor proiecte sau pastrarea unor zone in stare naturala, se realizeaza delegatii care viziteaza aria. Expertii Consiliului Europei fac vizite la siturile unor proiecte controversate, cum ar fi Kresna Gorge in Bulgaria sau zona unde va trece Via Baltica in Polonia. Exista proiecte pilot finantate de Consiliul Europei, spre exemplu un proiect de dezvoltare a ecoturismului in Apuseni in Romania, apoi un proiect in Letonia, si unul in zona Carpatilor Estici la granita dintre Polonia, Slovacia si Ucraina.

Secretariatul Conventiei de la Berna: Includerea de noi tari in Conventie si organizarea unei Conferinte Nord-Africane vor fi directii prioritare. Probabil ca in noiembrie 2006 se va infiinta un grup de lucru la nivel de experti, care se va ocupa de inter-relatia dintre biodiversitate si schimbarile climatice. In iunie 2006, la lacul Ohrid (Macedonia) a fost organizata conferinta de dezvoltare a retelei Emerald in Sud-Estul Europei. In 6 state balcanice exista un proiect inca in derulare, care sa dezvolte reteaua Emerald; pana acum, in cele 6 tari sunt in total 169 de situri Emerald. Pe o harta a ariei, ariile protejate sunt ca niste pete relativ marunte, neexistand nici pe departe o retea Emerald in mod concret, adica niste situri interconectate. Pana la sfarsitul proiectului trebuie sa fie date balcanice complete despre distributia speciilor: lup (Canis lupus), urs (Ursus arctos), vidra (Lutra lutra), pescarel albastru (Alcedo atthis), barza neagra (Ciconia nigra), iar
bazele de date intercompatibile vor fi analizate ulterior pentru desemnarea de retele.

Exista proiecte pilot Emerald in diferite tari, cum ar fi Azerbaijan, Serbia, Montenegro, Albania etc. Reteaua Emerald este dorita a fi extinsa spre Mediterana de sud si est si Africa de Nord, precum si spre restul Africii, incluzand astfel si tari care nu sunt membre ale Consiliului Europei. Este importanta stabilirea axelor strategice pentru extinderea retelei Emerald catre spatiul sud- si est- mediteranean, catre Africa in general; desi conventia de la Berna era focalizata pe Europa, in masura in care multe specii sunt migratoare, este analizata extinderea spre aceste arii. Este nevoie de un modus operandi care sa directioneze eforturile Consiliului Europei in aceasta tematica, a dezvoltarii durabile, a drepturilor omului, a securitatii regionale si a reducerii saraciei.

Reteaua Emerald in Islanda. O insula vulcanica in Atlantic, avand o fauna si o flora saraca in specii, dar care are multe aspecte interesante; au fost clasificate habitatele din Islanda, pe baza unor programe statistice, fiind definite habitate unice, care nu exista in restul Europei; clasificarea va fi terminata probabil in 2009. In 2008 se doreste ca 34% din suprafata tarii sa fie legalmente protejata. In iarna 2006-2007 se va decide in Parlament infiintarea unui nou Parc National, care daca devine infiintat, va fi cel mai mare Parc National din Europa. In 1999 sa inceput armonizarea reglementarilor Natura 2000 si a Retelei Emerald. A fost creata o Strategie Nationala de Conservare, care cuprinde toate obligatiile statului, legate de conservare. Exista probleme legate de diferentele dintre Emerald si PHYSIS Palearctic Database, care prezinta habitatele diferit conturate.

Emerald in Norvegia. Se realizeaza acum desemnarea de situri Emerald, precum si monitoizarea biodiversitatii. In Decembrie 2006 se va publica cea mai completa lista de specii din Norvegia.

Emerald in Elvetia. Aici exista 30 de situri Emerald, care sunt protejate la nivel federal. Acum exista cercetare pentru a stabili 28 de situri cu habitate si specii alpine, pe baza specilor si a subspeciilor endemice si subendemice din Elvetia. Protectia in teren este mai greu de implementat decat era in urma cu 10 ani. Desigur, desemnarea formala trebuie urmata si de masurile concrete de protectie...

Proiecte Emerald in Albania. Exista doua proiecte Emerald finantate de Consiliul Europei si de European Environment Agency: au fost selectate situri, au fost realizate harti GIS etc. Prin aceasta initiativa sa ajuns ca acum ariile protejate sa acopere 9, 08% din suprafata tarii, pe cand in 2004 erau doar 6, 4%, iar in 2009 se doreste sa se ajunga la o acoperire de 14%.

Reteaua Emerald in Macedonia. Exista 3 proiecte finantate de Consiliul Europei. Marile probleme se datoreaza lipsei datelor standardizate despre specii, a datelor despre dimensiunile populatiilor, despre areale/ suprafetele unde ele sunt prezente.

Reteaua Emerald in Serbia. Se face elaborarea strategiei de dezvoltare durabila si a strategiei de conservare a biodiversitatii. Exista 34 de situri Emerald finalizate prin proiectul pilot, precum si 61 de potentiale situri Emerald. A fost realizata harta GIS pentru mai multe specii de plante si animale de interes pentru reteaua Emerald.

Emerald in Croatia: Exista 79 de situri Emerald in Croatia, toate au harti GIS; peste doua saptamani, la sfarsit de octombrie 2006, se va derula la Zagreb un workshop final, pentru a prezenta rezultatele proiectului.

Emerald in Bulgaria. Eforturile pentru realizarea retelei Emerald vor fi utile pentru realizarea retelei Natura 2000.

Federatia Rusa. Desi nu este parte a Conventiei de la Berna, Federatia Rusa are dreptul sa desemneze situri Emerald. Acum este in proces desemnarea a 26 de situri Emerald in Federatia Rusa. Marea diversitate biogeografica a Rusiei face greu de folosit sistemul actual; deserturi si alte zone geografice care mai intai trebuie cunoscute geografic, si mai apoi incadrate in categorii biogeografice.

Franta. Procesul de trecere de la siturile Emerald propuse la cele acceptate, trebuie sa se desfasoare mai rapid. Reprezentantul Frantei se intreaba daca au fost oare observate date care sa sustina efecte vizibile datorate schimbarilor climatice, prin compararea datelor vechi cu cele recente? Retelele Elerald si Natura 2000, oare daca vor fi afectate de schimbarile climatice, vor fi in pericol de a isi pierde valorile? ECNC considera ca o conectare a problematicii retelelor de arii protejate si a schimbarilor climatice, va avea o importanta politica din ce in ce mai mare.

La nivelul Consiliului Europei, planificarea teritoriala este intreprinsa prin CEMAT, Conferinta Ministrilor care se ocupa de Planificarea Teritoriului. www.coe.int/CEMAT In octombrie 2006 la Lisabona, se va desfasura conferinta despre retele care sa permita sustenabilitatea. Exista un proiect al Consiliului Europei, care se ocupa de bazinul Tisei, implicand Ucraina, Romania, Slovacia, Ungaria si Serbia; acesta este o platforma de cooperare intre cele 5 tari, prin care se implementeaza liniile directoare de planificare teritoriala; presedintia comisiei este rotativa, acum este condusa de Romania; finantarea este facuta de aceste 5 tari, iar acum se doreste aplicarea pentru fonduri europene.

Consiliul Europei are acum 46 de state membre. Comitetul Ministrilor decide ce se intampla in Consiliul Europei, iar decizia actuala este ca orice grup de lucru al expertilor poate sa dureze maxim 3 ani. In ultimii 5 ani, Consiliul Europei a avut o reducere permanenta a bugetului si a personalului de mediu, astfel ca acum acestea sunt mai reduse cu 40% fata de ce era valoarea lor in urma cu 5 ani. Sunt posibile reduceri in continuare a bugetelor si a personalului din directia de mediu, care se ocupa de biodiversitate, dezvoltare durabila etc in cadrul CoE. Deciziile vor fi luate de catre reprezentantii tarilor membre, mai concret de Ministrii de Externe, care vor vota bugetul de mediu.

Mai multe se pot vedea la:

http://www.coe.int/t/e/cultural_co-
operation/environment/nature_and_biological_diversity/
ecological_networks/The_Emerald_Network/index.
asp#TopOfPage

Siturile Emerald vor fi dezvoltate in continuare doar in tarile care nu sunt membre ale UE, deoarece statele membre ale UE isi satisfac obligatiile referitoare la Conventia de la Berna si reteaua Emerald prin infiintarea retelei Natura 2000, ca implementare a Directivei Pasari si a Directivei Habitate. Reteaua Emerald este mai cuprinzatoare decat Natura 2000, in masura in care reteaua Natura 2000 este parte a retelei Emerald aflate in teritoriul UE.

Peter
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Satul Polonita  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Craterul Vulcanic  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Bazinul De Apa  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Satul Racu (scoala Generala)  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Comuna Vlahita-Bazinul De Apa-Pepiniera Silvica-Poiana Piatra Altarului

 



Comments
By Mircea Simion Chis - submitted on Mon, May 14, 2007, 2:09 pm
Daca tot se organizeaza la nivel European Reteaua Ecologica Pan-Europeana, poate li se aminteste ucrainienilor despre protectia Deltei Dunarii si oprirea abuzurilor din Delta Dunarii bratul canal Bistroe, proiect completat cu largirea albiei Bratului Chilia, cum anunta BBC. Au destule canale de navigatie deja.

Imperativ este protectia prin Parcuri Nationale a zonei alpine si a padurilor seculare. Poate se reuseste sa se strecoare si o lege in acest sens in Parlament.

s-auzim numai bine:-(
Comments for this message
Login or register to comment