Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: ovidiu serban <g...@yahoo.com>
Date: Mon, Aug 20, 2007, 5:12 pm
Subject: [a] scurt RT: "autostrada" Leaota-Bucegi si intalniri(din pacate) cu ursii
Intre doua ture pe "poteci neumblate=poteci curate" ale Carpatilor, mi-am zis ca ar fi momentul sa mai vad ce mai e prin zona "autostrazii" Bucegi-Leaota. Sincer, ma cam codeam sa fac tura asta, data fiind apropierea celor doua masive de spatiul ultra-circulat de un anumit tip de turisti din zona Vaii Prahovei, dar Leaota e unul din putinele masive in care nu am fost pana acum. Si batand atatea sute de km, ne-am gandit si la o incursiune in Bucegi.
Am luat autobuzul de la Brasov-Targoviste din Busteni. Autobuzul, care nu e prea folosit opreste doar daca i se face semn(!?). Noroc ca am aflat asta de la un localnic. Sunasem initial la autogara la Targoviste si mi s-a spus ca la 14, 30 pleaca un autobuz din Predeal, iar la 14, 45 un altul din BV. Nici urma de autobuzul de 14, 30...
Asa ca am auns in "tara lui Borat", la Pietrosita destul de tarziu. Vorbim cu un sofer sa ne duca pana la Runcu, sa mai castigam un pic de timp:"Sigur, numa' duc pe cineva pana la Moroeni si ma intorc imediat". Am tot stat, omul n-a mai venit, si cu o intarziere uriasa, am pornit pe jos, folosind cateva scurtaturi, prin Dealu Frumos-Ferestre, pana la Runcu. Aceasta localitate pare a fi centrul prostiei romanesti. Microbuze pline cu betivi, motociclete, masini de-ale capsunarilor reveniti cu troacele occidentului sa-si rezolve frustrarile de cetateni second-hand pe plaiurile unde i-au fatat mamele lor, ATV-isti falosi - aveam impresia ca suntem in Bangladesh. La capatul localitatii, un tip mai tuciuriu ne intreaba "Dati 700.000 pana la Intre Rauri";? Nu dam - dorim sa scapam cat mai repede din Runcu.
In continuare, am urcat spre cantonul "Intre Rauri", de-acolo pe langa o manastire, ajungand la cabana Leaota, care pare ca in curand isi va da sfarsitul. Nu era nimeni vineri dimineata acolo. Zona alpina incepe ceva mai sus, iar de-acolo, pe vreme buna, orientarea este usoara. Splendida Leaota! Imi aduce aminte de dragul meu Sureanu. Contrar cu ceea ce ma asteptam eu (ATV, enduro, ciurde chitaristo-clubiste etc) nu am intalnit NICIUN turist). Doar cativa ciobani ici-colo, cu turme din ce in ce mai anemice, refuzand sa fie luati de tavalugul europenizarii neamului de straitza.
Din Curmatura Fiarelor am intrat pe teritoriul Bucegilor. Pana aproape de vf. Omu nu a fost nimeni pe traseu. Calcarele ce bordeaza vestul Bucegilor sunt magnifice. De vizibilitati spre Piatra Craiului, Iezer si Fagaras nu ne-am putut bucura prea mult. Aerul din ce in ce mai umed a estompat mult departarile. Noroc ca norii au ramas la stadiul de Cumulus Congestus, scapand astfel de orajele atat de sacaitoare ale lunii august.
De la cabana Omu am intrat pe traseul BG spre Busteni, prin Valea Cerbului. Intalnim un "turist" cu o geanta de voiaj in maini(!). Imi aminteste in ce zona suntem... Ca doar n-o sa-l intalnesc in Budacu sau Goru!
Intarzierea de la Pietrosita a facut ca exact la caderea noptii sa ajungem la drum. Ce adunatura de oameni prin zona... ATV-isti dementi, 4x4 si alte soiuri de motorizati, gratare, muzica la maxim etc Dupa ceva cautari, am gasit un loc ceva mai ferit.
In noapte insa - surpriza neplacuta, din pacate: trei ursi au coborat din padure, cautand mancarea turistilor. Panica printre gratargii - lucruri impachetate rapid, masini plecand a la Fernando Alonso din pole position etc. Unul dintre ursi s-a apropiat la vreo 10 metri de cortul nostru, fara se sinchiseasca de lumini, blitz-uri, zgomote.
Este de necrezut insa inconstienta oamenilor si a autoritatilor: vine burtosul la gratar, iar seara lasa pungile cu resturi fix la marginea drumului, in asteptarea unei fantomatice salubritati nocturne. Este foarte trist ca ursii vor fi aceia care vor avea de suferit: s-au obisnuit cu omul si pana la urma probabil ca vor aparea si victime omenesti. Si atunci tiriac, ilie sarbu si alti viteji ne vor da masura iscusintei lor in ale vanatorii.
Mi-am promis ca, atunci cand mai revin in zona, voi evita zonele circulate de pe partea prahoveana a Bucegilor. Desi spectaculoasa, superba, prezenta acestui tip de turism o face detestabila.
Cu ganduri negre privind viitorul ursilor in RO
Ovi S.
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - Valea Pietroasa  
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - Predeal - Valea Joitei  
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - D.N. 73A Predeal - Piriul Rece  
Muntii LEAOTA - Mt. Marginea Domneasca  
Muntii LEAOTA - Curmatura Ghimbavului  
Muntii LEAOTA - Varful Curmatura Mare  
Muntii LEAOTA - Varful Romanescu  
Muntii LEAOTA - Cabana Leaota  
Muntii LEAOTA - Plaiul Romanescu  
Muntii LEAOTA - Varful Leaota  
Muntii LEAOTA - Curmatura Fiarelor  
Muntii BUCEGI - Pietrosita  
Muntii BUCEGI - La Gratar  
Muntii BUCEGI - Poiana Vaii Cerbului  
Muntii BUCEGI - Valea Cerbului  
Muntii BUCEGI - Saua Runcu  
Muntii BUCEGI - Valea Pietrosu  
Muntii BUCEGI - Varful si Cabana Omu  
Muntii BUCEGI - Busteni  
Muntii LEAOTA  
Muntii BUCEGI  
Muntii FITIFOI (PREDEAL)  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


A photo
costila, submitted by adrian cristea

An article [Not found]

A trail [Not found]



There are no comments for this message
Login or register to comment