Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: Puiu Chiselita <p...@yahoo.com>
Date: Fri, Sep 7, 2012, 10:39 am
Subject: [a] via ferrata Cheile Turzii, dreptul la replica
Salutare,
Pentru ca este bine si sanatos sa oferim dreptul la replica, va trimit aici un mail referitor la Via Ferrata din Cheile Turzii, scris de Trifan Vasile, zis Gigi (ce nu are access la aceasta lista si m-a rugat sa trimit mesajul spre dvs).
Puiu


---------- Forwarded message ----------
From: A Vasile Trifan (Gigi)
Date: 2012, Sept
Subject: mail ferrata



Salutare tuturor,

Cu foarte mari eforturi m-am abtinut pana acum sa nu raspund mail-urilor (acuzatoare sau nu) legate de via ferrata si de protagonistii care au realizat-o.

Ma numesc Vasile Trifan (sau Gigi cum ma stie lumea), lucrez ca salvamontist, iar in timpul liber ma indeletnicesc cu hobby-uri dragi voua: alpinism, escalada, parapanta, ski, snowboard, bicicleta, hiking sau drumetie montana cum ii spunem noi si lunar, ca sa nu imi ies din mana fac voluntariat in cadrul SMURD (cadru in care nu imi doresc sa va intalnesc vreodata ca pacienti).

Am traversat de mai multe ori (pe rute diferite), Alpii... pornind de pe Dachstein, Trippenstein, A Krippenstein, A Watzmann si finalizand pe Mont Gross (Monaco), prin diverse mijloace: catarat, zbor cu parapanta, bicicleta, hiking. Recent am facut aceeasi traversare, dar a Pirineilor din Spania, pornind din Hondarribia si finalizand in Port de la Selva. In tara, deasemenea am parcurs masive muntoase prin acelasi mijloace.

Am facut aceasta scurta prezentare nu pentru a ma lauda sau a-mi etala realizarile ci doar pentru a incerca sa va spun ca nu stati de vorba cu un nepriceput in ale muntelui.

Pe parcursul acestor drumetii am intalnit trasee de via ferrata, incepand cu Romania, Austria, Germania, Italia, Franta, etc, echipate in diverse feluri. E placut sa mergi pe munte si sa vezi familii intregi, parinti, copii, bunici... facand trasee spectaculoase dar in siguranta, fara a fi necesara o pregatire mare in prealabil.

...si de aici, ideea de ferrata in Chei. Au trecut multi ani, pana am indraznit sa propun asa ceva si nu mica mi-a fost surprinderea cand am aflat ca se gandisera altii cu mult inaintea mea dar din varii motive (in principal de ordin finaciar si de timp) a ramas in faza de proiect.

In Cheile Turzii, stim cu totii ca exista peste 400 de trasee de catarat (alpinism si escalada), dar nimeni nu a intrebat vreodata a comunitateaa cand a deschis o linie, nu a cerut vreo aprobare custodiei, nimanui nu i-a pasat de tonele de stanca dislocate, de potecile taiate in vegetatia rezervatiei si toate acestea pentru a satisface un numar relativ mic de asa zis iubitori de munte, mari oameni, mari alpinisti.

Am urat intotdeauna asta si am zis ca nu voi face la fel. M-am documentat si am batut la toate usile pana am obtinut aprobarile. Avand in vedere ca in Chei nu a existat precedent, nici un traseu de catarat nu obtinuse (sau mai bine zis nu ceruse) o autorizare, a fost destul de greu sa trec peste birocratie. Nu vreau sa mai vorbesc de partea financiara, deloc neglijabila si munca titanica depusa.

Trecand peste toate acestea, doresc sa punctez pe scurt idei care am vazut ca au nemultumit lumea si as incepe cu placa de avertizare de la capetele ferratei. Lucrurile scrise pe ea, au fost dictate de custodie (dupa ce s-au purtat discutii ca sa fie o taxa speciala pe aceasta ferrata si am obtinut acces liber) - interzis accesul fara: kit ferrata si ghid montan. Pe tot defileul gasesti placi asemanatoare cu Nu parasiti poteca, Nu rupeti plantele a si intradevar sunt respectate cu sfintenie, alpinistii stau numai in poteca si prietenele lor nu umbla cu bratul plin de flori (noroc cu zmeoiaca pentru ca le mai coloreaza pielea cateodata:))), de turistii ocazionali nici nu mai are rost sa zic nimic, am resuscitat la baza Turnului Galben un tanar de 24 de ani care a crezut ca placutele sunt doar pentru prosti. In concluzie, placile de la intrare, strict informative pentru neavizati si puteti confirma acum toti care ati facut traseul cati bani ati platit
si mai ales daca v-am cerut bani cand v-am imprumutat kit-uri de ferrata.

a S-au batut sute de ancore si s-au montat sute de trepte...a - zic cei care nu stiu sa numere pana la 52, pentru ca asta e numarul magic de ancore/trepte folosite: 44 ancore si 8 trepte (...bineinteles ironic, in traseele de catarat nu exista un numar asa mare de cuie/spituri) Cei care au parcurs mai multe trasee de ferrata, au vazut probabil diversitatea ancorelor. In Chei, s-a diminuat numarul de ancore si trepte prin forma fizica aleasa, astfel incat, ancorele pentru fixarea cablului sa poate fi folosite si pe post de trepte fiind montate in locurile cheie ale peretelui, astfel incat curiosii sa poata parcurge traseul in maxima siguranta fara a avea pregatirea unui alpinist.

a O zona deosebit de sensibilaa - am chestionat un numar cat am putut de mare de persoane din a comunitatea sa ii intreb despre Hiliod, cat de des il parcurg si de ce? Raspunsul a fost unul destul de comic si va rog sa imi scuzati limbajul: foarte rar (de obicei doar pentru retragere) deoarece e plin de cacat de porumbei (porumbei NU corcodelul Alaotra) a gainatul sau cacatul de porumbei serveste in Hiliod la distrugerea plantelor, fiind acid in cantitatea existenta, deci nu putem vorbi despre distrugerea vegetatiei care este aproape inexistenta pe lungimea traseului.

a S-a distrus un traseu vechia - exceptand iesirea, care e pe acelasi jgheab si o intersectie sub balcon, singura cale usoara de iesire din traseu, NU sunt portiuni comune, traseul de alpinism nefiind afectat. S-au depus eforturi foarte mari pentru a alege o linie cat mai neutra, exact din acest considerent, dar ca a na trasee de catarat trec unul peste celalalt, nu reprezinta o problema.

Ar fi prea multe de scris si oricum cei care au citit pana aici sunt deja plictisiti sau revoltati de cele enumerate, dar asa vad eu realitatea.

Daca s-ar dori intradevar protejarea unei zone, cred ca sunteti de acord cu mine ca ar trebui sa puna piciorul in Cheile Turzii, doar oameni cu o pregatire mare in conservarea unui areal. Avem exemple in tara de zone in care se poate intra doar cu autorizatii speciale si acele zone se pot numi intradevar REZERVATII, dar intr-o zona unde intra anual sute de mii de oameni, nu putem vorbi de o rezervatie.

M-as pune cap de lista pentru interzicerea CATARATULUI in Cheile Turzii, protejarea reala si eficienta a acestei zone, dar atata timp cat avem peste 400 de trasee de catarat, are loc si unul de ferrata.

Sunt convins ca va cresteti copii cu o etica montana la cele mai ridicate standarde (personal nu am copii, sau nu stiu de existenta lor:))) dar interactionez cu foarte multi si am ramas profund impresionat cand un copil de 7 ani, dupa parcurgerea traseului de via ferrata, mi-a spus zambind: a ...si eu care credeam ca prioritatile mele in viata sunt calculatorul si televizorul, de acum vreau sa devin alpinista - ce bine ca el inca nu stie ce fel de oameni sunt alpinistii (unii alpinisti).

Dupa "succesul" inregistrat de la deschiderea traseului (un numar mic si modest de persoane, comparativ cu cel al cataratorilor din fiecare sfarsit de saptamana), alti curiosi au venit de la distante mari pentru a parcurge acest traseu si au ramas profund dezamagiti cand au aflat despre deteriorarea lui.

Vreau sa va intreb domnilor/doamnelor din comunitatea alpina (pe care nu prea va vad printre Chei dar cu o mare activitate in spatele tastelor), oare cum v-ati simti, cand dupa doua lungimi extenuante, cu mari dificultati pentru retragere pe acele lungimi, v-ati trezi ca ultima lungime de coarda din traseu este DEZECHIPATA, fara posibilitati de a continua traseul in siguranta? a sau cum v-ati simti cand mergeti la baza traseului preferat, pregatiti pentru o escalada frumoasa si observati cu sideratie ca primii 20m nu mai au nici un cui/piton/spit, DEZAFECTAT fiind de un mare iubitor de natura si caruia nu-i place traseul respectiv din motive pur subiective?

V-am intrebat asta pentru ca mi-e greu sa imi gasesc cuvinte pentru a descrie starea in care ma aflu de cand am vazut starea traseului Via Ferrata SKY FLY din Cheile Turzii!

Gigi, un mare iubitor de natura
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.

Other messages in the same thread:
SubiectAutorData
 [a] via ferrata Cheile Turzii, dreptul la replicaPuiu ChiselitaSep 7, 2012
   Re: [a] via ferrata Cheile Turzii, dreptul la...gigiSep 17, 2012
     Re: [a] via ferrata Cheile Turzii, dreptul la...Daniel MihailescuSep 17, 2012
     Re: [a] via ferrata Cheile Turzii, dreptul la...CLUBUL DE...Sep 18, 2012
     Re: [a] via ferrata Cheile Turzii, dreptul la...CLUBUL DE...Sep 18, 2012

Links to the Mountain Guide:
Zona CHEILOR TURZII - Cabana Cheile Turzii  
Zona CHEILOR TURZII  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI  


There are no comments for this message
Login or register to comment