Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinet lists - alpinet2k

Bookmark and Share

From: HERMANNSTADT <r...@alpinet.org>
Date: Wed, Feb 11, 2004, 1:52 pm
Subject: Re: @ Parcurgerea Cununei Carpatilor 1 Mai - 20 Septembrie 2004
Din partea Asociatiei Turistilor Montani Arad
Persoana de contact: Titus Stefanov, Tel. 0257 285061

MISCAREA INTERNATIONALA DE TURE "CUNUNA CARPATILOR"
Ciclul de evenimente internationale de sport recreativ organizat de Uniunea K rp t din Ungaria pentru cunoasterea Cununei Carpatilor

01.05.2004 - 20.09.2004

Parcurgerea Cununei Carpatilor
Scopurile ciclului de evenimente:
Popularizarea Muntilor Carpati care se inalta in centrul Europei si leaga Alpii cu Muntii Balcani, si in acelasi timp prezentarea atat a valorilor naturale care se regasesc in regiune, cat si a valorilor istorice, culturale si folclorice cu totul speciale faurite de popoarele care convietuiesc in aceasta zona. Vrem ca aceasta tura extraordinara in varful muntelui sa devina o miscare internationala de ture, un sport al maselor, o performanta care sa poate fi indeplinita de oricare dintre noi. Scopul nostru este de a arata, ca are rost a vizita si a colinda peisajele aproape intacte ale Carpatilor. Un alt tel - mai indepartat - ar fi pregatirea unui film documentar in zece-douasprezece episoade, care ar prezenta Cununa Carpatilor. In cadrul acestui program vom inregistra continuu evenimentele excursiei, punand accent in primul rand pe valorile naturale si pe caracterul de sport al maselor a turei.

Datele evenimentelor:
Cununa Carpatilor impreuna cu Ungaria cuprinde sapte tari: Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ucraina si Romania. Dintre aceste sapte tari Austria este membra a Uniunii Europene, alte patru tari vor deveni membri ai Comunitatii in anul 2004. Romania peste cativa ani se va integra deasemenea. Ca data de debut al ciclului am ales-o cea a aderarii - 01.05.2004 - cu scopul de a arata: popoarele Bazinului Carpantin imbogatesc Comunitatea Europeana cu valori naturale extraordinare, cu traditii si cu o cultura extrem de bogata si variata.

Decursul ciclului:
La 01.05.2004 pornim de la Orsova, de langa Dunare. "Nucleul" trupei de baza este o echipa formata din patru-sase oameni, ghizi si operatori. Se poate alatura trupei in fiecare a sasea-opta zi la asa-zisele puncte de intalnire, pe o durata liber aleasa. Oricine poate participa la parcurgerea intregului itinerar, sau al unui fragment al acestuia, cu conditia sa aiba echipament corespunzator si buna conditie fizica. La punctele de intalnire se poate ajunge cu un autobuz "cursa speciala" de la Budapesta, si tot in acest fel se poate intoarce de acolo. Acest autobuz este destinat sa asigure rezerva de turisti care se alatura pe parcurs. Tura va dura - dupa toate probabilitatile - patru luni si jumatate, vom sosi in jur de 20 septembrie la Hainburg (Austria), la Dunare. La tura vor participa - dupa asteptarile organizatorilor - aprox. 1500-2000 persoane.

Itinerariul:
La desemnarea itinerarului principalul punct de vedere a insemnat linia cea mai lunga de cumpana a apelor care poate fi trasata in Carpati.

1. 1 mai: Orsova - Baile Herculane, 1 zi; M-tii Mehadiei

2. 2-8 mai: Baile Herculane - Petrosani, 7 zile; M-tii Cerna-Godeanu-Retezat. Punct de intalnire: Petrosani, la 9 mai.

3. 10-15 mai: Petrosani - Izvorul Lotru - Pasul Turnu Rosu, 6 zile; M-tii Parangului - M-tii Lotru. Punct de intalnire: Cabana Oltului, la 16 mai.

4. 17-23 mai: Pasul Turnu Rosu - Plaiul Foii, 7 zile; M-tii Fagarasului. Punct de intalnire: Plaiul Foii, la 24 mai.

5. 25-28 mai: Plaiul Foii - Predeal, 4 zile; Piatra Craiului - M-tii Bucegi. Punct de intalnire: Predeal, la 29 mai.

6. 30 mai - 3 iunie: Predeal - Pasul Brates - Intorsura Buzaului, 5 zile; M-tii Brasovului, M-tii Ciucas. Punct de intalnire: Intorsura Buzaului, la 4 iunie

7. 5-13 iunie: Intorsura Buzaului - Comandau - Treacatoarea Oituz - Pasul Rugat - Trecatoare Ghimes, 9 zile; M-tii Bodoc, M-tii Nemira, M-tii Ciucului. Punct de intalnire: B kkloka, la 14 iunie.

8. 15-19 iunie: Trecatoarea Ghimes - Pasul Borsec, 5 zile; M-tii Ciucului, M-tii Hasmasul Mare, M-tii Gheorgheni. Punct de intalnire: Pasul Borsec, la 20 iunie.

9. 21-24 iunie: Pasul Borsec - Piatra Fantanele, 4 zile; M-tii Calimani. Punct de intalnire: Piatra Fantanele, la 25 iunie.

10. 26 iunie - 1 iulie: Piatra Fantanele - Pasul Rodnei - Pasul Setref, 6 nap; Piatra Fantanele-Suhard, M-tii Rodnei. Punct de intalnire: Pasul Setref, la 2 iulie.

11. 3-8 iulie: Pasul Setref - Tibles - Varful Fenyves - Rojai - Baia Mare, 6 zile; M-tii Tibles - Lapus - Gutin.

12. 9-10 iulie: Trecerea frontierei: cu trenul la Halmeu sau prin Ungaria la Tiszabecse, calatorie la Raho. Punct de intalnire: Raho, la 10 iulie.

13. 11-15 iulie: Raho - Pop-Ivan - Ciornahora - Hoverla - Pasul Tatar, 5 zile; M-tii Maramures; Punct de intalnire: Pasul Tatar, la 16 iulie.

14. 17-22 iulie: Pasul Tatar - Bratul Fekete - Pasul Pantor - Lacul Sineveri, 6 zile; M-tii Maramures. Punct de intalnire: Lacul Sineveri, la 23 iulie.

15. 24-29 iulie: Lacul Sineveri - Pasul Toronai - Pasul Veretke - Pasul Ujoki, 6 zile; Beskidek de Est.

16. 30 iulie: Trecerea frontierei: la Ungvar in Slovacia, Felsonemeti. Calatorie mai departe la Nova Sedlicka. Punct de intalnire: Nova Sedlicka, la 30 iulie.

17. 31 iulie - 4 august: Nova Sedlicka - Kremenee - Pasul Duklai, 5 zile; Beszkidek de Est. Punct de intalnire: Pasul Duklai, la 5 august.

18. 6-11 august: Pasul Duklai - lubl, 6 zile; Carpatii Erdos. Punct de intalnire: lubl, la 12 august.

19. 13-18 august: lubl - Zdiar - Podbanszk, 6 zile; Szepesi-Magura, Tatra Inalta. Punct de intalnire: Podbanszk, la 19 august.

20. 20-23 august: Podbanszk - Turdos n, 4 zile; M-tii Lipt i. Punct de intalnire: Turdos n, la 24 august.

21. 25-31 august: Turdos n - Cadca, 7 zile; Beszkidek Inalti, Punct de intalnire: Cadca, la 1 septembrie.

22. 2-10 septembrie: Cadca - Srelenka, trecere in Cehia - Zim ci, trecere in Slovacia - Myjava, 9 zile; J vornik, Carpatii Albi. Punct de intalnire: Myjava, la 11 septembrie.

23. 12-17 septembrie: Myjava - Bratislava, trecere in Austria, - Hainburg, 6 zile; Carpatii Mici, Bulgarele din Hainburg.

24. 18 septembrie: Sfarsitul turei. Intoarcerea acasa.

Efectele posibile ale ciclului de evenimente:
Parcurgerea Cununei Carpatilor intentionam sa o transformam in parte organica a miscarii europene de ture, s-o alaturam Turei Europene de Lung Parcurs, ca de exemplu cea purtand simbolul E4, care porneste din Spania si se sfarseste in Grecia, si a carei segment din Ungaria cuprinde itinerarul Turei Nationale "K kt ra" (Tura albastra).
In cazul in care pe baza acestei ture ia nastere o miscare, turismul inviorat poate insemna o sursa existentiala, mai ales in regiunile unde nu exista alta posibilitate de munca. Acest eveniment poate insemna primul pas pe calea dezvoltarii.

Uniunea care organizeaza si conduce ciclul:
Uniunea K rp t din Ungaria a luat fiinta la 10 august 1873 la -T traf red, ca a saptea uniune turistica din lume. In scurt timp a devenit o uniune de importanta nationala, a infiintat o multime de cabane, complexe turistice, a construit drumuri, a luat parte la descoperirea valorilor Tatrei. In 1948 a fost dizolvata, averea ei nationalizata.
In 1992 Uniunea s-a reinfiintat, in prezent are patru organizatii-membri cu aprox. 200 membri. Aria ei de activitate cuprinde intreaga tara, este o organizatie non-profit.
Uniunea - si organizatiile-membri - ofera programe bogate si variate in fiecare an. Pe langa organizarea diferitelor ture pe jos, pe apa, in pestera, ia parte si in organizarea turelor de performanta. In afara de turele de o zi-doua zile, sant importante si evenimentele de vara durand o saptamana-doua saptamani. De exemplu evenimentul jubilar Tatra Inalta, tura in Dolomite, in Subcarpatia, in M-tii Rodnei, la Baile Herculane si in imprejurimi, etc. Uniunea are grija si de asigurarea "rezervei": in ultimii ani a organizat cursuri de ghid montan, cursuri de "casa" de alpinism, de parcurgere a ghetarilor. Uniunea ia parte si la activitatile sociale: la Nagy-Hideghegy din M-tii B rzs ny curata si ingrijeste partia de schi.

Presedintele comisiei de organizare:
G za Jeszenszky, presedintele Uniunii K rp t din Ungaria

Partenerii care ajuta organizarea evenimentului:
In Romania Uniunea Carpati din Transilvania, in Ucraina Federatia Maghiara de Cserk sz din Subcarpatia, in Slovacia Uniunea Carpati din Kassa. Intretinem relatii bune cu toate cele trei uniuni.

Conducatorul ciclului de evenimente:
J zsef M lyi, alpinist, ghid de ture montane, conducatorul Primei Expeditii "Cununa Carpatilor", vicepresedintele Uniunii K rp t din Ungaria.

Principalul organizator al ciclului de evenimente:
L szl V mos, ghid de ture montane, vicepresedintele Uniunii K rp t din Ungaria.

Sponsorizarea ciclului de evenimente:
Ciclul de evenimente popularizeaza timp de cinci luni M-tii Carpati, tezaurul cultural al popoarelor care traiesc in regiunile respective. Activitatea noastra este de o inalta valoarea publicitara pentru birourile turistice care isi desfasoara activitatea in regiune, pentru firmele care comercializeaza echipamente si ustensile de sport, si pentru unitatile care deservesc turisti. Am putea profita cu totii dintr-o astfel de colaborare.

Rugam cu respect firmele, intreprinzatorii particulari, fundatiile ca - dupa posibilitatile lor - sa sponsorizeze aceasta nobila initiativa! Dat fiind faptul ca Uniunea noastra este o organizatie non-profit - dupa legile in vigoare - suma contributiei se poate scade din impozit.
Nr. contului bancar a Uniunii: OTP Bank: 11705008-20428518

Posibilitati de contactare:
Site-ul Uniunii K rp t din Ungaria:
www.karpategyesulet.hu
J zsef M lyi:
e-mail: malyi@generalkaiser.hu
mobil: (30) 394-4715
L szl V mos
e-mail: vamos.l@vnet.hu
mobil: (30) 971-2146
The messages are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.


Links to the Mountain Guide:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii TIBLES - Comuna Grosii Tiblesului  
Muntii TIBLES - Varful Tibles  
Muntii TIBLES - Varful Stefanitei (1181)  
Muntii RODNEI - Valea Fantanii  
Muntii RODNEI - Comuna Sant  
Muntii RODNEI - Valea Baia  
Muntii RODNEI - Compl.Turistic Borsa  
Muntii RODNEI - Dealul Stefanitei  
Muntii RODNEI - Pasul Setref  
Muntii SUHARD - Mt. Stefan  
Muntii SUHARD - Varful Magura Cosnei (1256)  
Muntii SUHARD - Popasul Turistic Runc  
Muntii SUHARD - Varful Suhardul Mare (1326)  
Muntii CALIMAN - Satul Calimanel  
Muntii CALIMAN - La Monument (dn 15 Toplita-borsec)  
Muntii CALIMAN - Rezervatia 12 Apostoli  
Muntii CALIMAN - Varful Calimanul Cerbului  
Muntii HASMAS - Sub Varful Hasmasu Negru (1773)  
Muntii HASMAS - Popasul Turistic Lacu Rosu  
Muntii HASMAS - Varful Suhardu Mic  
Muntii HASMAS - Valea Suhard  
Muntii HASMAS - Sub Varful Piatra Lunga  
Muntii NEMIRA - Bratul Trecatoarei  
Muntii NEMIRA - Varful Nemira Mare (1649)  
Muntii NEMIRA - Varful Nemira Mica (1627)  
Muntii NEMIRA - Popasul Turistic Slanic-Moldova  
Muntii BODOC (CIOMATU) - Pasul Rugat (DN11B)  
Muntii BODOC (CIOMATU) - Satul Bodoc  
Muntii BODOC (CIOMATU) - Izvorul Bodoc  
Muntii BODOC (CIOMATU) - Baile Balvanyos  
Muntii BODOC (CIOMATU) - Baia Acra  
Muntii BODOC (CIOMATU) - Varful Bodoc (1193m)  
Muntii BRETCU-OITUZ - Dealul Oituz Izvor  
Muntii BRETCU-OITUZ - Pasul Oituz  
Munceii INTORSURII - Intorsura Buzaului  
Munceii INTORSURII - Poiana Lunga  
Muntii CIUCAS - Comuna Vama Buzaului  
Muntii CIUCAS - Cabana Ciucas  
Muntii CIUCAS - Saua Ciucas  
Muntii CIUCAS - Varful Ciucas  
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - Predeal - Valea Joitei  
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - D.N. 73A Predeal - Piriul Rece  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Satul Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Lui Ivan  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Sub Varful Turnu  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Varful Turnu  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Comuna Fundata  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Varful Predealul  
Muntii FAGARASULUI - Saua Magura  
Muntii FAGARASULUI - Transfagarasan  
Muntii FAGARASULUI - Satul Turnu Rosu  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Cumpana  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Plaiul Foii  
Muntii FAGARASULUI - Saua Apa Cumpanita  
Muntii FAGARASULUI - Curmatura Foii  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Pestera Baia Cocosului  
Muntii GODEANU - Varful Godeanu  
Muntii RETEZAT - Saua Retezatului  
Muntii RETEZAT - Dealul Cumpana  
Muntii RETEZAT - Varful Retezat  
Muntii GODEANU - Sub Varful Godeanu  
Muntii TIBLES  
Muntii RODNEI  
Muntii SUHARD  
Muntii CALIMAN  
Muntii HASMAS  
Muntii NEMIRA  
Muntii BODOC (CIOMATU)  
Muntii BRETCU-OITUZ  
Munceii INTORSURII  
Muntii CIUCAS  
Muntii FITIFOI (PREDEAL)  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Muntii FAGARASULUI  
Muntii PADUREA CRAIULUI  
Muntii RETEZAT  
Muntii GODEANU  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  
Muntii ALMAJULUI si LOCVEI  


A photo
Veselie la inaltime, submitted by Marius Munteanu

An article [Not found]

A trail
Sanatoriul Turia-Baia Acra-Izvorul Pentru Ochi

 



There are no comments for this message
Login or register to comment