Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: costin <c...@yahoo.com>
Data: Joi, 29 Ian 2004, 9:51
Subiect: @ Salvamont, cabane si altele
"Finantare de 24 miliarde lei pentru dotarea unitatilor Salvamont


Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va aloca in acest an 24 de miliarde de lei pentru activitatea Salvamontului, urmind ca sustinerea financiara de la buget sa se ridice la un milion de euro anual, a declarat, miercuri, Miron Mitrea, ministrul de resort.

"Am decis sa mai adaugam patru miliarde lei la cele 20 de miliarde lei pe care le alocasem initial pentru investitii in acest sector. In plus, am decis ca in fiecare an sa fie alocati de la buget un milion de euro pentru activitatea Salvamontului", a spus Mitrea, la finalul unei intilniri cu reprezentantii Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani.

In perioada februarie-martie vor fi cheltuite patru miliarde de lei pentru cumpararea de targi, autovehicule si aparatura de emisie-receptie.

Programul National Salvamont este structurat in opt etape care se vor desfasura pe parcursul acestui an. Primele patru se refera la participarea salvamontistilor la cursuri de pregatire pentru cazuri speciale, care vor avea loc din luna mai, achizitionarea de aparatura de comunicatii si targi speciale, precum si dotarea cu autovehicule de teren.

Pentru a asigura o mai buna comunicare intre salvamontisti, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei va aloca gratuit frecventele pentru aparatele de emisie-receptie.

"Nu cerem elicoptere, ci targi. Va dati seama in ce stare sintem in prezent. Pina acum nu am fost subventionati si ajutati de nimeni. Consiliile locale si judetene s-au chinuit sa faca rost de bani de unde puteau", a afirmat Mircea Opris, presedintele Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani.

O targa speciala, folosita in situatii de salvare in zona montana, costa intre 1.200 si 1.600 de euro.

Investitiile din acest an se vor orienta preponderent spre zona Valea Prahovei-Brasov-Sibiu, unde, potrivit reprezentantilor asociatiei, au avut loc 80% din cele 1.900 de interventii din 2002.

Pentru a facilita gasirea persoanelor care sint prinse de avalanse sau au probleme pe munte, Salvamontul va solicita ca sportivii care participa la competitii si salvamontistii sa detina aparate speciale, numite pips. "Acestea sint aparate de emisie-receptie care permit localizarea victimelor. Pretul lor este circa sase milioane de lei. Consiliile locale, judetene, asociatiile sportive pot aloca acesti bani pentru viata unui om", a spus Opris.

O alta problema pentru care MTCT va cauta solutii se refera la refacerea cabanelor de creasta, dintre care multe sint deteriorate sau au ars in ultimii ani.

"Cabanele se afla in proprietatea consiliilor locale si judetene sau in proprietate privata. Trebuie sa vedem cine sint proprietarii si cum poate fi rezolvata problema lor", a mai spus Mitrea.

In Romania exista in prezent 360 de salvamontisti, indemnizatia de periculozitate pe care o primesc acestia variind intre 100.000 si 300.000 lei.
Salvamontul se va implica in organizarea, la munte, a competitiilor sportive


Salvamontul se va implica in organizarea si desfasurarea competitiilor sportive in zonele de munte, conform unui act normativ care va fi elaborat, in perioada urmatoare, de Agentia Nationala pentru Sport, in colaborare cu Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania.

"Legea Sporturilor Extreme va stabili ca toate competitiile care se desfasoara in zone periculoase trebuie sa fie organizate impreuna cu Salvamontul", a declarat, miercuri, Mircea Opris, presedintele asociatiei, la finalul unei intilniri cu ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Miron Mitrea.

Potrivit sursei citate, noile prevederi vor fi aprobate apoi printr-o ordonanta de urgenta.

"Nu trebuie sa mai existe accidente ca cel din Bucegi. Poate ca, daca era implicat si Salvamontul in organizarea concursului, lucrurile nu se petreceau asa rau", a mai spus Opris.

O avalansa produsa in Valea Morarului din Masivul Bucegi, in 18 ianuarie, a surprins sapte persoane aflate la un concurs de schi. La competitie participau 25 de schiori, dintre care 11 erau membri ai Clubului Sportiv Aplicativ Militar Bucegi, fiind salariati civili ai Armatei. In timpul avalansei, si-au pierdut viata cinci schiori, in timp ce alte doua persoane au supravietuit.

Salvamontistii au sustinut atunci ca vina pentru accident apartine exclusiv organizatorului concursului, care nu a luat in calcul ninsorile viscolite din zilele premergatoare concursului si faptul ca Valea Morarilor este inchisa pentru schi, pina in luna martie. Aceleasi surse precizau ca organizatorii concursului nu s-au consultat la alegerea traseului de concurs nici cu salvamontistii si nici cu antrenorii de la cluburile participante.

Federatia Romana de Alpinism si Escalada (FRAE) a precizat atunci ca evenimentul sportiv a fost organizat de Clubul Sportiv Aplicativ Militar (CSAM) "Bucegi" din Predeal.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvint al MApN, Gelaledin Nezir, declara, marti, ca responsabilitatea organizarii competitiilor sportive nationale revine, conform Legii educatiei fizice si sportului, fiecarei federatii de specialitate, iar in cazul accidentului din Bucegi responsabilitatea revine Federatiei Romane de Alpinism si Escalada." (Buletinul Mediafax Turism, 28 ianuarie)





Ce mi-ar placea de la o cabana? Camere medii (6-8 paturi, chiar si suprapuse), curatenie (f. important, cred ca nici in Romania nu mai merge turismul jegos), WC cu apa curenta (de preferat turcesc), poate un dus cald seara, sa fie aprovizionata cu ceva de mancare (macar paine) si bere, coniac si rom. Nu vreau (nu am nevoie de) cearsafuri, WC in camera, termopane, televizor s.a.



Ce mi-ar placea de la personalul unei cabane: prietenie (ca nea Petre si familia de la Barcaciu) sau macar amabilitate, strasnicie in apararea linistii (precum cabanierii de la Padina, care nu ezita sa te dea afara si sa-ti inapoieze banii daca vii cu manelele sau faci zgomot noaptea), sa stie sa gateasca (la cazan, ca e mai gustos; urasc supele instant)



Cu privire la lista mi-am setat sa primesc zilnic, cumulat toate mesajele. Urasc totusi raspunsurile venite pe lista in loc sa fie date pe personala.
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - Predeal - Valea Joitei  
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - D.N. 73A Predeal - Piriul Rece  
Muntii BUCEGI - Coltii Morarului  
Muntii BUCEGI - Valea Morarului  
Muntii BUCEGI - Ref. Salvamont  
Muntii BUCEGI - Mt. Padina Crucii  
Muntii BUCEGI - Cabana Padina  
Muntii FITIFOI (PREDEAL)  
Muntii BUCEGI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii