Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: HERMANNSTADT <r...@alpinet.org>
Data: Luni, 6 Dec 2004, 12:06
Subiect: @ Zbor deasupra Cisnadiei
La Cisnadie s-au intilnit 10 pasionati ai zborului cu parapanta, deltaplanul sau ultrausoare cu motor si au infiintat aeroclubul Aripile Magurii. Zburatorii cu ultrausoare de la Sibiu spun despre ei: nu sintem cei care doar si viseaza viata ci dintre cei care si traiesc visul.
Lucian Kieltsca locuieste in Cisnadie si a iesit sa zbore pe dealurile din apropiere. A observat pe cer un alt planor. Am zis ca nu e posibil, numai eu zbor n orasul asta, sustine el. Curios, a vrut sa afle cine i-o luase nainte n acea dimineata si asa l-a cunoscut pe Geofrroy Devleminck, de origine Belgian, dar care de ceva timp a prins radacini la Sibiu. Cei doi, carora li s-au alaturat si alti pasionati ai zborului, au avut ideea sa colaboreze si sa creeze la Cisnadie clubul Aripile Magurii. In felul acesta putem sa promovam acest sport la Sibiu unde sint multi doritori, spune Lucian Kieltsca.
Baza de zbor

In prezent, statutul si numele acestui club sint inscrise la
autoritatea tutelara, Aeroclubul Romaniei, iar pentru nceput exista
si o baza materiala. Aceasta include un hangar n care sint depozitate: sapte parapante fara motor si trei cu motor, sapte deltaplane din care un motodeltaplan si doua planoare. Acest echipament va fi completat n viitor cu un avion ultrausor de doua persoane pentru agrement. Printre ambitiile si planurile celor zece zburatori se include amenajarea unui aerodrom de 15 kilometri si o pista de aterizare si decolare de 1 kilometru. Terenul pentru ntreaga baza de agrement care va cuprinde si sala de cursuri si instruire, ca de altfel si o terasa sau restaurant, a fost deja cumparat. Cei care doresc sa zboare pot alege de pe acum ntre aparatele deja existente daca au aproximativ 80 de euro de cheltuit. Zborul cel mai asemanator cu al pasarilor este cel cu parapanta sau deltaplanul. Parapanta este o aripa gonflabila care zboara datorita vitezei, iar deltaplanul are o osatura metalica, imbracata de o pinza n forma literei delta, de unde si numele acestui aparat.
Adrian Suciu, pilot de avion si ultrausoare spune ca zborul este cel mai sigur: Mai sigur decit mersul cu masina si chiar cu bicicleta, deoarece n aer nu ntilnesti decit profesionisti. Lucian Kieltsca povesteste ca a avut curajul sa zboare cu fiul sau de patru ani: Baiatul meu este nnebunit dupa zbor, acasa doar de asta vorbeste. Pentru mine este o emotie dubla, dar meritata, pentru ca e mult mai frumos sa zbori cu nca cineva. Zborul cu aparate ultrausoare este sigur, n anumite conditii de vreme: nu ploua, iar vintul este usor si constant. Primele lectii sint recomandate iarna, deoarece aerul este mai dens si nu sint declansari termice, miscari ale maselor mici de aer, ce pot destabiliza aparatul de zbor. Terenul cel mai des utilizat de novicii din Sibiu este in zona Tocile, deoarece diferenta de nivel este de 148 de metri n comparatie cu zona Prejba, unde diferenta este de 1.300 de metri si este mai des utilizata de profesionisti.

Dragos Popescu
Luni, 06 Decembrie 2004
http://www.expres.ro/transilvania/? news_id=173473&PHPSESSID
=75a95000c4d3ce801cdffc27fdddff46
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii