Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: mircea bologa <m...@yahoo.ca>
Data: Joi, 27 Iul 2006, 21:03
Subiect: RE : [a] sfaturi traznete :)
Lovitura directa a traznetului este cea mai periculoasa: curentul intre prin cap si iese prin picioare, traversand creierul (coma posibila urmata de stop cardiac). Lovitura laterala se produyce cand persoana se gaseste la mai putin de 2m de un element conductor (copac, perete, pilon, etc). Intensitatea curebtului este variabila, organele vitale nu sunt neaparat atinse.
In cazurile grave, traznitul este incosntient, in stop cardiac si respiratoriu. O reanimare imediata trebuie facuta, gura la gura, masaj cardiac in caz de absenta a pulsului.
In cazurile moderate, leziunile pot fi diverse: tulburari ale constiintei, de la coma la pierderea momentana a constiintei. Persista intotdeauna o pierdere a memoriei, o dezorientare, pierderi de echilibru, paralizie tranzitorie care impiedica victima sa se deplaseze singura, arsuri la punctele de intrase si iesire (haine arse, sfasiate, etc)
Ce trebuie sa faci: adaposteste-te intr-un adapost departe de ferestre, usi, canalizari de apa sa instalatii electrice aparente, sub cablurile de inalta tensiune, cablurile unui teleferic, la o MICA distanta de un perete, de un copac sau oricare alt obiect INALT prin care se poate scurge curentul. Izoleaza-te de sol asezandu-te pe rucsac de exemplu, si stai ghemuit (astfel curentul, care se scurge pe cel mai scurt drum, nu va afecta inma si alte organe vitale)
Ce nu trebuie sa faci: sa stai in picioare pe un punct ridicat, sa mergi si sa ai la indemana obiecte metalice, sa te adapostesti SUB un copac, sa stai inghesuit cu altii. E bine ca obiectleme metalice sa fie la o distanta de cel putin 2 metri.
Informatiile provin de aici: http://worldserver.oleane.com/ensa.med/lequ=
ipe.htm
sunt in franceza si au ca origine ENSA, adica Scoala Nationala de Ski si Alpinism, care foreaza ghizii si profesorii de schi din toata lumea (unde Mihai Bara jr din Brasov a iesit major, adica primul, acum cativa ani)

Andrei Chivu <the_magus_ro@yahoo.com> a =E9crit:
Maine plec in Fagaras, si as avea 2 intrebari:
1. Ce trebuie/nu trebuie sa fac daca ma prinde furtuna pe creasta?
2. S-a intamplat vreodata sa fie traznit vreun cort? Anul trecut am prins inundatiile langa lacul Bucura si nu am putut sa inchid un ochi datorita fulgerelor. Sper sa nu mai am norocul asta

Va multumesc
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.

Alte mesaje din aceeaşi discuţie:
SubiectAutorData
 Re: [a] sfaturi traznete :)Marian RADU27 Iul 2006
 RE : [a] sfaturi traznete :)mircea bologa27 Iul 2006
 Re: [a] sfaturi traznete :)Zoltan Hascsi28 Iul 2006


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii