Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: ARIN <a...@gmail.com>
Data: Duminică, 22 Iul 2007, 23:55
Subiect: [a] Cotidianul - IPS Bartolomeu cere stoparea proiectului Rosia Montana
E pentru prima data cand vad o pozitie CLARA si exprimata transant a unei inalte persoane din BOR!:)

Codruta

http://www.cotidianul.ro/index.php? id=12500&art=32716&cHash=7fdb4292c8

IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, ii scrie ministrului Mediului sa intervina in problema Rosia Montana.

Inaltul prelat sustine, intr-o scrisoare adresata simbata ministrului Attila Korodi, ca a aflat "din presa si din numeroase mesaje electronice ca problema Rosia Montana se afla acum intr-o faza fierbinte, de maxima tensiune intre cei care cred ca in Romania totul poate fi cumparat cu bani (inclusiv constiintele) si cei care se lupta din rasputeri pentru apararea unui foarte pretios patrimoniu istoric, cultural si economic, precum si a demnitatii noastre nationale".

IPS Bartolomeu ii aminteste ministrului ca se numara printre cei care "s-au pronuntat ferm impotriva proiectului", alaturi de "Academia Romana si de Bisericile Romano-Catolica, Unitariana si Reformata din Ardeal", si ca ia pozitie in numele "Sinodului Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, al carui presedinte sint si sub jurisdictia caruia se afla peste patru milioane de cetateni".

"In numele acestora", continua mitropolitul, "imi fac o datorie de constiinta in a va ruga, Domnule Ministru, sa depuneti toate eforturile si sa folositi toate pirghiile legale pe care vi le confera functia pe care o detineti pentru salvarea Rosiei Montana, a Transilvaniei si a zonelor invecinate de la un dezastru ecologic sigur. Stim ca Rosia Montana e amenintata de saracie, dar acum are de ales intre a fi saraca sau a nu fi deloc", considera inaltul prelat.

El mai afirma ca "impotriva saraciei mai pot exista solutii, dar nu si impotriva crimei ecologice, pentru infaptuirea careia se cheltuiesc sume enorme, se consuma intrigi de culise, se falsifica expertize si se sustrag documente intocmite de specialisti".

IPS Bartolomeu a mai folosit expresia "crima ecologica" pentru a caracteriza proiectul minier de la Rosia Montana si cu alte prilejuri - precum mesajul adresat credinciosilor, anul trecut, la Manastirea Nicula, cu ocazia sarbatorii Sfintei Maria.

Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) a anuntat, in aceeasi zi in care mesajul mitropolitului a fost facut public, ca Tribunalul Cluj a admis o cerere de suspendare a certificatului de urbanism eliberat de Consiliul Judetean Alba companiei RMGC pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

Decizia are efecte imediate si suspenda, pe cale de consecinta, toate procedurile de autorizare care au la baza acest act, sustine CIDRM.

Camelia JULA


--
Puteti contribui cu 2% din impozitul pe venitul Dvs. la combaterea defrisarilor abuzive.
Detalii cont la:
www.arin.ro
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii LATORITEI  
Muntii GARBOVEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii