Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: ARIN <a...@gmail.com>
Data: Marţi, 4 Sep 2007, 11:15
Subiect: [a] Adevarul - Parcul National Piatra Craiului, asaltat de drujbe
http://www.adevarul.ro/articole/
parcul-national-piatra-craiului-as
altat-de-drujbe/324716

Defrisarile abuzive constituie una dintre ranile ecologice ale Romaniei. Lipsa padurilor a dus la eroziunea solului.
Incepute in urma cu cativa ani, taierile de copaci din comunele apropiate Parcului National "Piatra Craiului" continua si acum. Inspectorii silvici de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Ploiesti au depus in ultimele sase luni peste 20 de plangeri penale pentru taierile ilegale din zona Rucar. Aceeasi situatie se intalneste in multe zone din judetele din sudul si vestul tarii. In opinia specialistilor, taierile arborilor sunt posibile pentru ca, odata ce si-au primit padurile inapoi, multi dintre proprietari nu le-au inscris in niciun fel de ocol silvic.


In zona Rucar, suprafetele de padure retrocedate sunt mici, de aproximativ trei hectare, ceea ce ingreuneaza asocierea proprietarilor pentru infiintarea de ocoale silvice private. "Directiile silvice au obligatia sa mai asigure paza 180 de zile dupa retrocedare", spune Daniel Raducan, inspector-sef adjunct de la Inspectoratul de Regim Silvic Ploiesti. Conform legislatiei in vigoare, proprietarii sunt obligati ca in termen de doi ani sa planteze copaci, in cazul in care nu exista regenerare naturala in zonele pe care le-au defrisat abuziv.

Versanti dezgoliti din cauza despaduririlor "Nu putem aproxima suprafata de padure taiata, pentru ca e dispersata. Am gasit insa multe cazuri in care masa lemnoasa taiata depasea cinci metri cubi. Le-am dat la inceput avertismente, dar, daca nu au inteles, am facut plangeri penale", a explicat Daniel Raducan. Acesta a adaugat ca, din cauza defrisarilor fara discernamant, unii versanti ai masivului au ramas dezgoliti de-a dreptul. Exista judete, mai ales in sudul si sud-vestul tarii, unde nu exista niciun ocol silvic privat. E vorba de Dolj, Olt, Dambovita Arges si Mehedinti.

"Nici in Prahova nu exista un astfel de ocol silvic. Suprafetele date proprietarilor sunt mici, ceea ce duce la fragmentarea padurilor", spune Daniel Raducan. Intretinerea unui hectar de padure costa, in functie de zona, intre 25 si 60 de lei. 1.000 de hectare, taiate la Mehedinti Seful Directiei Silvice Mehedinti, Stefan Lazarescu, spune ca proprietarii de paduri predate din fondul forestier national refuza sa infiinteze structuri silvice private. Potrivit lui Lazarescu, din cauza dezinteresului manifestat de noii proprietari ai suprafetelor silvice retrocedate in legatura cu obligativitatea de a-si aronda padurile la un ocol silvic, in Mehedinti s-au produs taieri ilegale pe aproape 1.000 hectare de paduri.

Desertificarea, un alt efect al defrisarilor De la inceputul anului, inspectorii silvici au constatat 20 de infractiuni silvice frauduloase prin defrisarea a 470 metri cubi de masa lemnoasa. "Nu exista preocupari nici in directia contractarii directiilor silvice pentru serviciile de paza a padurilor. Din totalul suprafetei de 32.737 de hectare, aflata in administratia unor persoane particulare sau unitati juridice, doar pentru 8.905 hectare s-au incheiat contracte", a precizat Lazarescu. Acesta a adaugat ca lipsa de interes a proprietarilor de paduri creeaza probleme de mediu in zonele in care s-au efectuat taieri nejustificate. In aceste zone, solul s-a erodat, iar fenomenul de desertificare s-a accentuat. Specialistii spun ca fenomenul desertificarii e intalnit si in judetul Dolj, in zona Dabuleni-Marsani, unde au avut loc taieri masive.

Andreea OFITERU


--
Puteti contribui cu 2% din impozitul pe venitul Dvs. la combaterea defrisarilor abuzive.
Detalii cont la:
www.arin.ro
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii MEHEDINTI - Podul Natural Ponoarele  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Muntii MEHEDINTI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  
Muntii ALMAJULUI si LOCVEI  


O poză:
Vedere spre Poienile Porcului, înscrisă de Emi Matlak
22 mai 2011

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu: [N-am găsit]



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii