Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: CAR Univ. Cluj <c...@yahoo.com>
Data: Miercuri, 27 Feb 2013, 15:03
Subiect: [a] Proiectie: "Vacanta in Dolomiti", 4.03 la Cluj
Cred ca fiecare montaniard, citind carti si rasfoind albume, si-a dorit sau isi doreste a vedea Dolomitii. Si daca e simplu drumet si fotograf si daca e catarator si daca vrea sa schieze in acel peisaj de vis.



Am visat desigur si eu sa vad Dolomitii. Am citit multe despre ei, despre frumusetea lor, despre acei pereti in care s-a nascut catararea pe verticale, despre acei oameni care au intrat in istoria muntelui si alpinismului. Alpinismul clasic - pe pante inzapezite s-a nascut in Alpi, in zona Mont Blanc. Catarare pe stanca s-a facut si in zona Mont Blanc, in celebrele Les Aiguilles de Chamonix si in alte zone. Dar ramura alpinismului numita catarare, putem spune ca are ca "patrie" Dolomitii -care de fapt fac parte tot din Alpi. Primul sesar (dupa scara Willy Welzenbach) s-a realizat tot in Dolomiti in Civetta-"Il parete dei pareti", in 1925, un traseu de 1.160 m, urcat in 15 ore de catre o echipa cu ghidul munchenez Emil Solleder cap de coarda si Gustav Lettenbauer secund.

Am privit indelung si de multe ori poze din carti si albume, am discutat cu oameni care au fost pe acolo, le-am admirat imaginile "furate" Dolomitilor. In fine, in vara lui 2005 i-am vazut si admirat de aproape. La prima iesire am "defilat" pe sub Drei Zinnen/Tre Cime di Lavaredo; am admirat de aproape sau in al 2-lea plan munti cu nume de legenda: Civetta, Tofana, Marmolada, Monte Cristallo, Sella, Antelao, Marmarole, Averau, Pelmo.... Am urcat poteci pe care poate au calcat Tita Piaz-"Il Diavolo", Angelo Dibona, Paul Preuss, Hans Dulfer, Cesare Maestri-"paianjenul Dolomitilor", Emilio Comici, Giuseppe si Angelo Dimai, Ricardo Cassin, Walter Bonatti si multi altii- in drumul lor spre/dinspre marii pereti. Am patruns si urcat prin acele multe, lungi, abrupte si complicate tunele realizate in primul razboi mondial in scopuri militare, tunele care au transformat unii munti (ex. Lagazuoi) in adevarate "cuiburi de termite". Ne-am cutremurat la gandul
ca in acel razboi au murit in Dolomiti mii de oameni (printre ei si ardeleni), dintre care 11.000 in avalanse declansate in acest scop cu tunurile. Brrrr!! Acum, tunele, abside, gauri de tragere sunt obiective turistice. In unele gasim expuse mitraliere, bocanci, mine, port-harti, pusti, uniforme, mobilier. Exista in zona si cateva muzee ce amintesc de "Il Grande Guerra".

Am mai "bantuit" cate 11-12 zile prin Dolomiti in 2006 si 2008 in grup de 4-5. In 2012 am organizat o vacanta in Dolomiti pentru un numar mai mare de colegi de club. Am fost 22 ! Am parcurs doar trasee turistice mai dificile, gen "Strunga Dracului", numite acolo "via ferrata". Dar peretii de acolo va asteapta! Iar noi asteptam relatari cu imagini din acele viitoare ascensiuni in Cinque Tori, Tofane si de ce nu in celebrele Tre Cime, Marmolada, Civetta... Zsolt si Jo ne-au aratat ca daca se vrea, se poate!

Speram ca imaginile ce vi le vom arata luni- 4 martie seara- sa va indemne spre acolo....

Un afis si un scurt promo gasiti aici: http://www.carclujuniv.org/2013/02/proiectie-vacanta-in-dolomiti-0403-la.html

Dinu Mititeanu
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.



Comentarii
De Mihaela Rus - publicat Joi, 28 Feb 2013, 11:48
Felicitari pentru initiativa, asteptam cu interes pozele
Comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii