Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: PS <p...@mailbox.olsztyn.pl>
Data: Luni, 19 Ian 2004, 2:52
Subiect: @ Avalanşă în Munţii Bucegi
Schiori campioni omoriti de avalansa

Cinci persoane au murit ieri seara in urma unei avalanse produse in Valea Morarului din Masivul Bucegi. Acestea au fost gasite dupa mai multe ore de cautari. La cabana Gura Diham au fost aduse trei persoane care au supravietuit avalansei. Victimele participau la un concurs organizat de Federatia Romana de Alpinism.

Avalansa a inceput in jurul orei 13.30 si a prins sub ea opt persoane, dintre care sapte erau participanti la concursul de schi. Din cauza avalansei acesta a fost intrerupt imediat. Toti sportivii au plecat in cautarea colegilor lor, pe Valea Morarului, locul tragediei. Salvamontistii au fost si ei alertati imediat. Ca printr-o minune, trei dintre tinerii prinsi de valul de zapada au reusit sa scape cu viata. Au fost gasiti in stare de soc, speriati, insa fara rani. Salvamontistii din Busteni impreuna cu jandarmii montani din Sinaia au plecat in cautarea celorlalte victime ale tragediei.

Cei cinci barbati au fost gasiti de ceilalti colegi cu care participasera la concurs. Acestia fusesera tiriti de avalansa mai bine de 300 de metri, fiind gasiti ingropati sub tone de zapada, la un metru si jumatate adincime. Printre cele cinci persoane moarte este si un militar angajat cu contract la Batalionul 21 Vinatori de Munte din Predeal. Dorel Jercan, in virsta de 22 de ani, din Zarnesti, era sofer angajat in iulie 2003 la Batalionul de Vinatori de Munte din Predeal. El era spectator la concursul organizat sub egida Federatiei Romane de Alpinism si Escalada. Potrivit unor surse din cadrul salvamontistilor, ceilalti sportivi se numesc: Mike Csaba, din Odorheiu Secuiesc, Istvan Blaga, din Miercurea Ciuc, Zoltan Buzasi, din Oradea si Ionut Cosmin din Zarnesti.

Secretarul general al Federatiei Romane de Alpinism si Escalada (FRAS), Sanda Badralexe, ne-a spus ca doi dintre cei omoriti de avalansa erau schiori cu experienta, participind la mai multe concursuri internationale. "Pe Buzasi si Mike i-am cunoscut personal si pot sa spun ca erau doi baieti de aur. Mike Csaba era salvamontist in Odorheiu-Secuiesc si asta spune totul despre experienta sa. Amindoi au participat la concursuri internationale, pe trasee deosebit de grele. Nu imi dau seama cum s-a intimplat aceasta tragedie. Cred ca ei s-au lasat indusi in eroare de siguranta aparenta a traseului, dar s-a dovedit, o data in plus, ca muntele este inselator", a declarat secretarul general al FRAS, Sanda Badralexe.

Potrivit unui angajat al Salvamont Bihor, Adrian Marin, Buzasi Zoltan era membru fondator al echipei oradene de salvamontisti si campion national al editiei precedente a concursului de schi-alpinism. El avea 30 de ani, era casatorit si tatal a doi copii. Buzasi Zoltan s-a ocupat anul trecut de organizarea uneia dintre probele concursului national de schi-alpinism pe pirtia de la Virtop-Arieseni. Cadavrele celor cinci barbati vor ramine pe munte, iar cel tirziu miine o echipa de procurori brasoveni va ajunge acolo sa inceapa cercetarile.

Din discutiile pe care reporterii nostri le-au avut cu salvamontistii se pare ca la concurs nu a fost chemata nici o echipa speciala de salvamontisti si nici cadre medicale pentru supraveghere. Concursul a fost organizat intr-o zona foarte accidentata, pe un traseu, se pare, interzis pe timp de iarna. O asemenea tragedie s-a mai intimplat in urma cu 30 de ani.

Razvan Bunea, Luni, 19 Ianuarie 2004, Evenimentul Zilei Online


http://www.evenimentulzilei.ro/images/? image_name=20040119avalansa

http://www.evenimentulzilei.ro/investigatii/? news_id=143288&print=1
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.

Alte mesaje din aceeaşi discuţie:
SubiectAutorData
 @ Avalanşă în Munţii BucegiPS19 Ian 2004
   Re: @ Avalanşă în Munţii BucegiCLUBUL DE...19 Ian 2004
     @ avalanseCornel Cuciureanu20 Ian 2004

Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI - Coltii Morarului  
Muntii BUCEGI - Valea Morarului  
Muntii BUCEGI - Ref. Salvamont  
Muntii BIHOR - Comuna Arieseni (popasul Turistic)  
Muntii BIHOR - D.N. 75 Baita-Arieseni, Km 25+100  
Muntii CIUC si NASCALAT - Miercurea Ciuc (Sumuleu)  
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - Predeal - Valea Joitei  
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - D.N. 73A Predeal - Piriul Rece  
Muntii DIHAM - Sub Varful Diham  
Muntii DIHAM - Predeal - DN73A  
Muntii BUCEGI - Cabana Diham  
Muntii BUCEGI - Sinaia  
Muntii BUCEGI - Cabana Gura Diham  
Muntii BUCEGI - Busteni  
Muntii BIHOR  
Muntii CIUC si NASCALAT  
Muntii FITIFOI (PREDEAL)  
Muntii DIHAM  
Muntii BUCEGI  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Comentarii
De cae morar - publicat Marţi, 20 Ian 2004, 10:11
CU durere in suflet, am aflat vestea pierderii a cinci schiori alpinisti pe Valea Morarului. Cele mai sincere condoleante famililor.

Dar nu despre acest fapt vreau sa scriu, ci mai degraba despre un tip de mentalitate clasica deja la noi. Muntele l-a luat, el e "inselator" pentru a cita secretara Federatiei. Aceeasi imagine a muntelui care omoara dar care din pacate nu face dupa mine decat sa ascunda anumite responsabilitati. Cred ca inainte de toate, nu inteleg daca au facut un parcurs, de ce nu l-au securizat (declansat placi de zapada inainte, etc), fapt care nu este impotriva acestui sport. In schi alpinism nu castiga cine ramane in viata ci cine are cele mai bune capacitati fizice, nu? Nu caut polemici, ci doar ma intreb cand o sa invatam cu totii sa facem un lucru bine, asta neinsemnand ca la munte riscul e zero, ci numai faptul ca el trebuie limitat la maximum.

Inca odata sincere condoleante familiei,

Nicolae Morar
Comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii