Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Dinu Mititeanu <d...@cluj.astral.ro>
Data: Luni, 20 Oct 2003, 11:55
Subiect: @ De la Stiol la Ousor ( 1 )
1. Vizita de iarna la pangaritul Tau Stiol.
2. Incantare la Muzeul Radacinilor si pe Valea Bistritei Aurii (OT!))
3. La Manastirea Recele- cu gandul la o tura De Pasti in Suhard
4. Feerie pe Ousor.

Dinu Mititeanu

1. Botezul iernii la Izv. Bistritei Aurii (Taul Stiol).

Simtisem mirosul iernii in 3-7 sept. in Bucegi, cand ne-a fulguit si chiar viscolit pe Brana Mare a Costilei si pe Acele Morarului. Dar joi, 16 oct. cand din Borsa urcam la lumina farurilor spre Pasul Prislop, ningea de-a binelea. Ne simteam intr-o nava cosmica interstelara.. Eram doar eu si Marlene, desi era vorba sa fim 4! Prietenii au preferat sa se uite in continuare la previziunile meteo.... La ora 20, in Pasul Prislop, am coborat pe pamant! Langa biserica-manastire inca in lucru, aveam un loc de cort "rezervat". Mai dormisem acolo cand - dupa o tura pe schiuri Rotunda- Ineu- Gargalau- am asteptat in zadar (din motive de schiuri!) 4 ore o ocazie!
Totul era alb deja. Dimineata erau vreo 10 cm. Nu-i invidiam pe soferii de TIR-uri si camioane cu lemne, caci soseaua era mai mult patinoar. Planul era sa facem ceva nou pentru noi: de la Sesuri, sa urcam pe valea Bila, apoi in stanga pe Cr. Plescutei pana pe Vf. Ineu, sa coboram pe la lacurile Lala, unde sa punem cortul, apoi pe V. Lala. Deoarece toate crestele si varfurile erau in ceatza, ne modificam planul: hai sa vedem de aproape "realizarili" primarului a toate stiutor, adept al vechilor idei staliniste: "omul invinge natura! "
O ora pe vechiul drum, pana in Poiana Stiol, unde "marele carmaci" al orasului de la poalele Pietrosului gandise un orasel de vile pentru imbogatitii locali ai tranzitiei. De aici, mai departe pe "drumul sau"- sapat in pajistea alpina cu buldozerul- drum de care incercase sa-l minta la fata locului pe Dl. acad. Dan Munteanu ca existase, el doar il mai "retusase". Inca o ora pana la pangaritul lac Stiol, prin acea caldare ce ne incanta intotdeauana cand o parcurgeam vara sau iarna, pe bocanci sau pe schiuri, in urcare sau in coborare. Acum, amintirile frumoasea sunt estompate nu atat de acest drum facut de un buldozerist la la ordin ("Aici legea sunt eu" -cam asa spusese cel care a dat ordinul ilegal!) ci de consecintele sale. E derajant barajul de pamant facut pentru a mari suprafata lacului, in ciuda -sau cu atat mai mult- unui sir de tufe de ienuperi si braduti plantati pe el, aliniati ca soldatii la parada! Dar cel mai mult ne-a deranjat oribilul nou canal de iesire a apei din lac. O rana hidoasa pe trupul muntelui! Ultrahidos e un container mare, ruginit, de gunoi, plasat nici macar discret ci in mijloc de pajiste. Arata acolo ca un kkt intr-un muzeu de arta! El ne arata "inaltul simt artistic si grad de civilizatie" al celor ce-si implementeaza pe acolo propriile idei "turistico-ecologiste". Vor avea ce poza si eventual publica in ziare din tara lor turistii straini... Poate ca in felul asta, montaniarzii austrieci, elvetieni- daca vor gasi si la ei containere de gunoi pe malul lacurilor alpine se vor bucura; nu-si vor mai duce la vale in rucsac gunoaiele...
Desigur- desi cu zapada peste ele- am depistat "n" vetre de foc si peturi si doze de bere prin iarba. Si am depistat, fotografiat, filmat si cioate de jnepeni taiati de "ecoturistii" pentru care s-a facut acel drum... In cativa ani - daca nu se face ceva pentru a impiedica accesul auto la lac- macelul jnepenior va lua proportii, o data cu raspandirea zvonului despre noua "locatie'" pitoreasca de gratare si manele. In vara- noi si altii- am vazut si auzit din creasta "activitatea turistica" de acolo. Si baroni locali cu "daciile" lor, dar si soferi, buldozeristi cu Rabe pline cu membri de familie si amici
La intoarcere, din Saua Stiol, am privit crestele, vaile, distanta dintre Lacul Stiol si viitoarea (vechea) "partie olimpica". Ne-am amuzat si infuriat inca o data de tupeul cu care s-a incercat a se explica post-factum agresarea taului Stiol cu necesitatile de apa pentru zapada artificiala pe acea partie! Cand de fapt se dorea un rezervor de apa pentru vilele preconizate... Iar mai nou (cine i-o fi suflat acest argument?)- dl. prim-buldozerist pozeaza in salvator de lacuri alpine in pericol de a fi colmatate! De ce nu si in ecologist-plantator de containere unde nici cu gandul nu puteai gandi ca vei gasi?"
"Mare e gradina lui Dumnezeu"- si din pacate in ea nu sunt doar oameni de omenie. Privind cum s-au imbogatit unii si cum isi permit sa-si bata joc de toti si de toate- devin neoameni si multi dintre cei care au fost..

2. Muzeul Radacinilor.

Hai sa trecem la secvente mai tonice: reintorsi la Matilda, ne duce cuminte la vale pe asfaltul ud al soselei de pe Bistrita Aurie. La cam 6 km, imediat dupa podul peste valea Vulcanescu din stanga, ne oprim indemnati de un panou:". Muzeul Radacinilor". Ne anunta catelul si ne intampina autorul acelor opere ingenioase: Stefan Grec zis Iepure- cum ne spune dansul. Deja pe peretele casei vedem o colectie de soparle si iguane. In micul hol al casei -sumedenie de radacini prelucrate, lustruite, lacuite, multe dintr-o bucata, altele inspirat asamblate, dar toate inducandu-ne sentimente de uimire. Din 1980 incoace, acest fost muncitor forestier, acum de 62 de ani, om fara studii de Arte Frumoase, a stiut sa vada frumosul acolo unde altii nu-l sesizeaza si sa-l puna in valoare, sa ni-l arate si noua, sa ne mangaie sufletul dupa tristetile de la Stiol. Cata dreptate avea Confucius (a repetat-o cu alte cuvinte si Rodin!) ca:

" Orice lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede".

Nea Stefan a vazut frumosul din radacinile copacilor padurii. Si l-a dus in casa sa, ridicata de el pe locul celei parintesti. Si a daruit Frumosul celor dornici de el. E bucuros ca l-au vizitat si straini ce aflasera de acest muzeu de pe Internet! Suntem ca doi copii, ca Alice in Tara Minunilor. Privim, pozam, filmam:
scorpion, soparla, calutul de mare, guster, caracatita, arici de mare, cobra, vulturul cu sarpe-n cioc, dragonul, painea vietii (iti vine s-o mirosi!), creierul padurii, fantana padurii, ariciul, luntrea, marul lui Adam, cancerul bradului, gheara vrajitoarei, Baba Cloanta, Muma Padurii, Dracula, Jirinovschi... Mai are un dulapior cu flori de mina, o colectie de oua... Da, ansamblul e putin kitsch, dar - ca si Nea Stefan in padure- noi in aceasta mica incapere trebuie sa cautam si sa gasim, sa privim Frumosul. De dor de Frumos, de curat, de liniste, de pur, de omenie, de senzatia de libertate totala am plecat de acasa spre mirarea multora...

Sanatate Nea Stefan! Sa ai bucurii la fel de multe ca cele pe care le-ai oferit...

Plecam mai departe pe aceasta vale de o frumusete de nedescris. O invidiez pe Marlene ca - nefiind ocupata cu volanul si curbele- o poate admira in voie. Eu o fac pe furis, conduc incet, uneori chiar fara motor. Galbenul mestecenilor si zadelor sunt ca niste faruri ce tasnesc din verdele intunecat al padurii. Nu o data am oprit eu; nu o data m-a rugat Marlene sa opresc. Nu o data ne venea sa repetam versul Marelui Poet: "Opreste Doamne clipa! ".

(va urma)
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii SUHARD - Mt. Stefan  
Muntii SUHARD - Popasul Turistic Runc  
Muntii SUHARD - C.F.R. Gradinita  
Muntii SUHARD - Varful Suhardul Mare (1326)  
Muntii SUHARD - Pasul Rotunda (1271)  
Muntii BISTRITEI - Valea Bistritei  
Muntii BISTRITEI - Varful Pietrosu (1791)  
Muntii BISTRITEI - Mt. Preluca (1357)  
Muntii BISTRITEI - Saua Prisloapa  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Catunul Fantana Brazilor  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Craterul Vulcanic  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Varful Pilisca Mica  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Lacul Dracului  
Muntii BUCEGI - Varful Costila  
Muntii BUCEGI - Coltii Morarului  
Muntii BUCEGI - Valea Morarului  
Muntii BUCEGI - Pietrosita  
Muntii BUCEGI - La Gratar  
Muntii BUCEGI - Sub Varful Baba Mare  
Muntii BUCEGI - Valea Pietrosu  
Muntii BUCEGI - Podul Oprisului  
Muntii BUCEGI - Valea Doamnelor  
Muntii BUCEGI - Cabana Varful Cu Dor  
Muntii SUHARD  
Muntii BISTRITEI  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC  
Muntii BUCEGI  
Muntii RETEZAT  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Comuna Bilbor-Valea Bistricioara-Saua Vamanu-I.F. Glodu-Satul Gloda-Comuna Darmoxa-Sub Varful Tuzlariei (1630)-Piatra Taieturii-Valea Chirileni-Comuna Panaci

 



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii