Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Sabin Muresan <s...@patrir.ro>
Data: Joi, 25 Sep 2003, 17:16
Subiect: @ Program alternativ de dezvoltare durabila in Rosia Montana
In perioada 11-14 septembrie 2003 localnici din Rosia Montana, Corna si Bucium, alaturi de reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale, grupuri si institutii, s-au intalnit in localitatea Bucium Poieni pentru elaborarea unui plan alternativ de dezvoltare pentru zona Rosiei Montane. In timpul celor trei zile de discutii, participantii au impartasit experienta proprie in derularea de programe asemanatoare in Romania si in acelasi timp au construit un proces in care au identificat impreuna resursele existente in zona si posibilele proiecte de dezvoltare in regiune.

Cei prezenti la discutii doresc, prin urmatoarea declaratie, sa impartaseasca tuturor romanilor rezultatele muncii lor si sa invite orice persoana, grup, institutie sau organizatie sa contribuie la dezvoltarea unei parti a Muntilor Apuseni:

Declaratia de la Bucium-Poieni

"De circa 2000 de ani, Rosia Montana a fost zguduita de aceeasi problema: a aurului. Cei care au venit pana acum, insa, nu au incercat sa distruga localitatea. O investitie serioasa este aceea care nu distruge comunitatile." (Eugen David, presedintele Asociatiei Aurarilor "Alburnus Maior";)

Noi, locuitori ai Tarii Motilor, impreuna cu reprezentanti ai societatii civile, ne-am intalnit la Bucium-Poieni, in perioada 12-14 septembrie 2003, pentru a initia un proces de dezvoltare durabila a zonei Rosia Montana - Bucium.

Noi dorim ca Muntii Apuseni sa ramana un cadru natural in care oamenii sa traiasca viata pe care si-o doresc cu adevarat, in respect fata de valorile umane, fata de cultura si traditiile acestor locuri si pastrand resursele naturale pentru generatiile care vor urma.

Luind in considerare situatia economica si sociala a comunitatilor Rosia Montana, Corna si Bucium, care sunt si vor fi direct afectate de pregatirea si derularea proiectului de exploatare a aurului la suprafata, propus de Rosia Montana Gold Corporation SA, si tinand cont de potentialul si de alternativele viabile de dezvoltare durabila ale acestor comunitati, pe care le-am identificat impreuna, precum si de existenta unui patrimoniu local natural si cultural deosebit:

Ne exprimam ingrijorarea asupra faptului ca societatea romaneasca in ansamblu nu este corect informata si nu este in masura sa reactioneze conform drepturilor democratice ale fiecaruia dintre noi, respectiv organele centrale si locale ale puterii nu actioneaza in interesul cetatenilor acestor comunitati;

Ne reafirmam cu putere opozitia in ceea ce priveste proiectul de exploatare a aurului la suprafata prin cianurare, initiat in aceasta forma de Rosia Montana Gold Corporation SA, datorita impactului social, cultural si de mediu extrem de negativ pentru intreg arealul Muntilor Apuseni;

Ne angajam sa sprijinim in continuare dezvoltarea pe termen lung a acestor comunitati asa cum este ea dorita de localnici, bazata pe principiile dezvoltarii durabile si ale democratiei reale.

Facem apel la toti cetatenii Romaniei sa nu uite responsabilitatea pe care o au fata de viitorul Romaniei, sa (se) informeze corect asupra problemei si sa sprijine pe toate caile initiativele comunitatii locale de dezvoltare a zonei Rosia Montana.

Solicitam Presedintelui, Guvernului si Primului Ministru, Parlamentului Romaniei si autoritatilor locale si judetene sa-si respecte si sa-si reprezinte cetatenii si sa ia pozitie publica pentru a opri distrugerea Muntilor Apuseni si a sustine posibilitatea dezvoltarii lor alternative.

Semneaza aceasta declaratie:

Eugen David (Asociatia Aurarilor "Alburnus Maior";)

Eugen Cornea (Asociatia Aurarilor "Alburnus Maior";)

Cosma Stefan (Asociatia Aurarilor "Alburnus Maior";)

Stefania Simion (Asociatia Aurarilor "Alburnus Maior" si PATRIR)

Ioana Lucaciu ("Asociatia "Gata Oricand";-Oradea, Organizatia Nationala "Cercetasii Romaniei"-Centrul local Oradea)

Teodora Borghoff (Centrul de Asistenta Rurala Timisoara)

Francisc Giurgiu (Operatiunea Satele Romanesti / Operation Villages Roumaines)

Paul Iacobas (Centrul de Arii Protejate si Dezvoltare Durabila Bihor)

Zamfir Pop (Asociatia Ecologista "Floarea de Colt";)

Alex Bara (Fundatia pentru dezvoltare economica si educatie- Valea Jiului)

Ioana Bogdan-Cataniciu (Arheolog- Filiala Academiei Romane- Cluj-Napoca)

Kai Frithjof Brand-Jacobsen (Institutul Roman pentru Actiune, Instruire si Cercetare in Domeniul Pacii - PATRIR)

Denisa Brand-Jacobsen (PATRIR)

Crina Resteman (PATRIR)

Roxana Pencea (PATRIR)

Jo Wood (PATRIR)

Sabin Muresan (PATRIR)
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BIHOR - Saua Poieni  
Muntii BIHOR - Creasta Muntilor  
Muntii BIHOR  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: Despre pirtia de la Virtop, înscris de Elvis Grandin -
Pentru ca a venit iarna si zapada e buna de schi, revin asupra unui mesaj de prin iarna trecuta, in legatura cu traseul marcat cu banda galbena din M. Bihorului (Vf. Tzapu - Stei) descris in M. Carpati nr. 24. Repet: cel putin la coborare, NU se recomanda parcurgerea traseului in conditii de ceatza. Spre marele nostru regret, marcajul nu a fost imbunatatit; oricum, in caz ca urmariti marcajul la coborare si apare ceatza, in momentul in care traseul se intersecteaza cu drumul forestier care duce la cantonul Neagra (spre stanga, in sensul coborarii) alegeti drumul, care e frumos oricum si va poate oferi o priveliste splendida, in special cand ajunge la obarsia Vaii Mari a Baitzei. In caz ca (personalitatzi speciale cum sunteti:-) nu-mi ascultati sfatul - si apare ceatza dupa ce atzi depasit drumul forestier, NU va lasati tentatzi sa coboratzi in stanga, unde putetzi nimeri in stancariile si canioanele Vaii Sighistelului; in caz de dubii si...

Un traseu: [N-am găsit]



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii