Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Codruta <c...@braila.astral.ro>
Data: Miercuri, 18 Mai 2005, 0:58
Subiect: [a] Cotidianul - Despuierea colectiva
http://www.cotidianul.ro/index.php? a=6760&shift=1

Doar 60% din activitatile de exploatare a lemnului din fondul silvic se desfasoara conform legislatiei in domeniu.

Realitatea demonstreaza ca nu apuca politicienii si oamenii de afaceri corupti sa fure si sa distruga, spre a recicla pe bani de nimic, in folos propriu, atita cit izbutim toti - cu mic, cu mare, saraci si bogati - impreuna. Situatia plaminului verde romanesc, asa cum o deconspira un organism international vigilent, este o sarcastica validare a lozincii "Numai impreuna vom reusi!". Citiva brontozauri forestieri, oricit de harnici ar fi si cu oricite viclenii s-ar strecura pe linga lege, nu ar fi in stare sa vandalizeze natura Romaniei la proportiile inconstientei cetatenesti. Cauza nu este doar economica - foamea de imbogatire - si nici politica (absenta unei miscari ecologiste sonore, prestigioase), ci vine si dintr-o falsificare romantica, pasunista, practicata de autorii manualelor scolare si, din pacate, de literati si de dascali. "Inainte de 1990 ni se spunea in scoala ca Romania este una dintre tarile cele mai bogate in paduri din Europa, ceea ce nu este adevarat. Cu cei 27% din teritoriul tarii sintem chiar sub nivelul mediu european, undeva pe locul 17", precizeaza Erika Stanciu, Forest and Protected Area Team Leader la WWF DCP (Danube Carpathian Programme).

Mitul abundentei de vegetatie silvica romaneasca se cuvine deci inlocuit de luciditate in evaluarea realitatilor. In secolul al XXI-lea nu mai putem intra cu reveriile secolului al XIX-lea, usor adaptate de propaganda nationalista. Acolo, romanul doineste mereu pe pajisti smaltuite, e poet din nastere si, in plus, e infratit cu codrul intr-o eternitate pasamite nemodificabila.

Nimeni nu spune ca n-ar fi extraordinar sa pastram partea de natura neimblinzita a tarii, macar pentru amatorii de turism agrest. Dar, pentru asta, parintii, scoala si organele abilitate de control ar trebui sa isi dea intilnire cu spiritul civic si cu bunul-simt al indivizilor intr-o hora iute si indesata. Adevarul e ca povestea cu deseurile ramase prin poieni dupa serbarile populare e numai cireasa de pe tort. Mai trist este ca, dupa cum atragea atentia World Wide Fund For Nature (WWF), doar 60% din activitatile de exploatare a lemnului din fondul silvic al Romaniei se desfasoara conform legislatiei care reglementeaza domeniul. Conform aceleiasi surse, "in perioada 1990-2000, din zona Parcului National din Muntii Rodnei au disparut aproximativ 853.000 de metri cubi de busteni, fara ca volumul sa poata fi justificat in vreun fel de conducerea unitatii".

Tristetea este ca, odata cu padurile, cu animalele si cu formele exuberante de vegetatie pe care acestea le contin, moare si un mod de viata stravechi, cel care facea odinioara gloria si specificul "padurenilor", "codrenilor" si al "muntenilor". Ce vom pune in loc pentru copiii nostri? Deocamdata, dupa toate aparentele, doar alunecari de teren, inundatii, noxe si deseuri. Cui i-ar placea Romania asta?
Ovidiu Pecican este profesor la Facultatea de studii europene a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.


--
"Let me know, that at least, she will try
Then she'll be a true love of mine"
www.arin.ro
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii CODRULUI (FAGET) - Culmea Codrului  
Muntii CODRULUI (FAGET) - Cantonul Silvic Sai  
Muntii CODRULUI (FAGET) - Satul Poiana Codrului  
Muntii RODNEI - Cabana Farmecul Padurii  
Muntii CODRULUI (FAGET)  
Muntii RODNEI  
Muntii ALMAJULUI si LOCVEI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii