Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Dorin Gherman <g...@yahoo.com>
Data: Miercuri, 14 Nov 2007, 18:51
Subiect: [a] Din nou despre toponimine
Acum 2 -3 saptamani a fost pe alpinet o lunga discutie despre cum este corect Tigai sau Tiglai. Intrucat astfel de situatii nu reprezinta, din pacate, cazuri izolate (asa cum se va vedea ulterior) este necesar sa tragem cateva concluzii la discutia avuta:
- Daca in brosura Masivul Ciucas din colectia Muntii Nostri, autoarea, d-na Ileana Bocancea ar fi insistat pentru revenirea la denumirea autentica Tiglai este posibil ca astazi sa fie utlizata denumirea corecta, intrucat colectia MN era un manual pt drumetii montani din anii '80
-Denumirea de Tigai ne duce cu gandul la un loc plat si nu la o "padure" de stanci cu aspect de capatani de zahar si nu intamplator Tiglaie deriva din cranii, capatani
- Este meritul acelui drumet strain (a carui nume imi scapa) ca a vrut sa se lamureasca in acesta problema.
Aceasta interventie a mea nu ar fi avut loc, daca cu totul intamplator, nu as fi dat peste articolul Valea Vanturisului (!), autor Ileana Bocancea Intrucat in acesta zona sunt mai multe denumiri discutabile -dar din pacate utilizate- cred ca este bine sa fac cateva precizari:
1) apa care izvoreste din apropirea Cabanei Babelor poarta pe intreg parcursul denumirea Izvorul Dorului ceace este un lucru ciudat pt ca "izvorul" este numai locul de nastere, obarsia. Asa se face ca vorbim de "Paraul Izvorul Dorului"! Cred ca denumirea corecta era Dorul deci paraul Dorului, denumire normala avand in vedere ca o buna parte curge pe langa Varful cu Dor. Daca avem in vedere harta Muntii Bucegi coautor Ica Giurgiu (din colectia Drumetie in Romania) aici lucrurile sunt si mai ciudate. Paraul se numeste in prima parte Izvorul Dorului apoi de la Piatra Arsa pana la Cascada, DORULUI iar dupa cascada se transforma din nou in Izvorul Dorului!!!
2) Este de mirare ca numele Cascadei de pe parcursul paraului Dorului este Vanturis Este adevarat ca varful cu acest nume este in apropiere dar la fel este si Varful cu Dor (si care este si mai inalt!) Deci era firesc sa o numim Cascada Dorului (si nu vi se pare ca "suna" frumos?!)
3) Cred ca denumirea de "vale"este exagerata traseul fiind mai degraba un valcel Dar in nici un caz nu putem sa -l "botezam" Vanturis dupa cascada care se afla pe parau, pentru ca apa este cea care da numele valcelului, vaii etc.

Dorin Gherman
Clubul Floarea de Colt - Bucuresti
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii CIUCAS - Cabana Ciucas  
Muntii CIUCAS - Saua Ciucas  
Muntii CIUCAS - Varful Ciucas  
Muntii BUCEGI - Cabana Piatra Arsa  
Muntii BUCEGI - Valea Poarta  
Muntii BUCEGI - Valea Izvorul Dorului  
Muntii BUCEGI - Cabana Varful Cu Dor  
Muntii CIUCAS  
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Cabana Varful Cu Dor-Valea Izvorul Dorului-Sub Varful Nucetu-Cabana Zanoaga

 



Comentarii
De Adrian Rosca - publicat Vineri, 16 Nov 2007, 10:39
'Valcelele Bune' vs. 'Valcelul Morului':-D
De Dan Loghin - publicat Vineri, 16 Nov 2007, 10:24
Nu am sa imi spun parerea decit scurt - la o anumita solicitare:



1. Discutzia Tigai/Tziglai pare a fi un nou pas in schimbarea denumirilor acolo unde nu (mai) cunoastem. S-a adaugat la discutia Tigai/Tzigai - iar Tzigai era denumirea veche. Un astfel de nume exista si in Muntii Baiului si nu numai.



2. Desigur Tziglai vine de la denumirea de "movile de alunecare": conform de exemplu http://dexonline.ro/search.php? cuv=tiglai&text=1. Ca acelea nu sunt de alunecare este altceva.

Daca Tziglaile au provenit din cranii/capatzini asta puteti sa o apreciati singur in Muntii Capatinii. De fapt ele provin de la "capatzinile de zahar" care erau la un moment dat chiar un fel de obiect cu care se mituia. Vezi "Chiritza... " lui Alecsandri.

In privinta Muntilor Capatinii este vorba de "capatini/bolovani de sare" care se schimbau de Nedeie (ziua sf. Ilie de exemplu) cu fruptul oilor.



3. Doamna Rodica Maria Niculescu este - si sau numai - autoarea brosurii (sic!) MN din anii '80 - care este o reeditare. Ca este sau nu un manual, ma rog fiecare crede ce vrea.



4. Ar fi util sa cautati numele acelui drumet strain. Denumirile stilcite de catre drumetii straini pot constitui contributii solide la "Biblioteca de ris". Va pot oferi chiar o adresa pentru delectare.

Pe de alta parte, nici macar expertii topo austricei/unguri nu au indraznit prea multe in domeniu si aveau tot interesul.



5. In privinta denumirii de Doru(lui) cred ca ar fi bine sa incepeti (si) de la Carmen Sylva. Poate veti afla cine se numea Doruletz - printre altele.

Daca pasiti pe aceasta cale - ar fi util sa stiti ca mostenitoarea tronului Romaniei (avind drept parinti pe Carol I si...) a murit cu totul prematur lasind o adinca emotie (reala!) in toata tara. De la care eveniment ni se trage schimbarea succesiunii inclusiv bizarul Carol II.

Desigur ca nu este nicio legatura intre numirea de Dor (aparuta documentat cam in 1893) si copilul disparut. Eu insa o fac - legatura.



6. Apud explicatia dvs. - revelatoare de altfel - privind notiunea de izvor si adaugind "locul de unde isi are inceputul o apa curgatoare" atunci locul de unde o apa incepe a curge in mod continuu este considerat ca izvor? Ma rog!

Cum asta este extrem de variabil - in functie de clima, de exemplu - este foarte posibil ca primavara izvorul sa fie in cu totul alta parte decit la sfirsitul verii. Ca atare fiind, ce ne impiedica sa spunem ca valea respectiva se numeste Izvorul Dorului - si acesta este numele ei: Valea Izvorului Dorului. Cum noi avem tendinta de a (pre) scurta numele...

Izvorul este aici parte a numelui propriu. Ca si Izvoreni/Izvorani sau alte cele.

In plus Izvorul Dorului este un exemplu tipic de "vale suspendata" deci "nu se stie unde se incheaga piriul". O atare caracteristica au vrut sa puna in evidenta numitorii vaii: toata zona era Izvor. Precum, mutatis-mutandis, Argeselul - care este un diminutiv.



7. Chestiunea de diferentiere dintre un vilcel, o vale si o vilcea este interesanta. Dupa priceperea mea, nu inteleg daca un vilcel poate fi o vale iar valea nu poate fi vilcel.

Permiteti-mi insa sa arat ca acest cuvint "vilcel" nu apare in DEX (online). El este masculinul singular subtras de la vilcele care este pluralul cuvintului "vilcea". Bineinteles ca accentul este cel final ca altfel dam cu totul peste altceva. In plus vilceaua este un tip de... vale.



8. In privinta lui Vinturis - acesta este un tip mai special de cadere de apa in care in partea inferioara apa este mai curind "imprastiata (ca o ceata)". Romantic spus - "nu tot ce curge de sus se regaseste jos".

In cazul in care se intimpla cu aproape toata caderea de apa astfel (mai aburitoare si folosesc cuvintul ca sa va ajut in critica dvs.) atunci ea se numeste popular "valul miresei".



9. In privinta dlui Ica Giurgiu - ca si dvs. nu sunt de acord cu (multe din) asertiunile domniei sale.

In schimb il stimez mult pentru ce si cite a facut. Pentru ca una este sa pictezi si alta este sa fii critic de arta. Una este sa realizezi ceva si alta este sa critici realizarea respectiva. Jerome K. Jerome va poate dezvalui multe din intelesurile acestei fraze.



Toate cele bune!
Comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii