Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Codruta N <a...@softhome.net>
Data: Marţi, 5 Apr 2005, 1:34
Subiect: [a] EvZ - Domnia faradelegii
http://www.expres.ro/transilvania/? news_id=183277

Un sef de post cu apucaturi de serif care a tradat legea, vinatori care seamana cu o militie locala si animale domestice impuscate fara mila. Nu sint povestiri din Vestul Salbatic, ci sint fapte cotidiene in citeva sate mai izolate din vestul Romaniei, in judetul Bihor. Localnicii au semnalat cele ce se petrec, ajungind cu jalba pina la Inspectoratul de Politie al Judetului Bihor sau pina la prefectura. Deocamdata insa, nimic nu s-a schimbat. Cel putin nu in bine.

Ciinii impuscati din goana masinii, lemne furate ca-n codru, plocoane pentru seful de post si amenzi date din razbunare, cam acesta este tabloul abuzurilor la care sint supusi satenii din comuna Uilacul de Beius. Strigatele de disperare ale acestor oameni nu au fost luate in seama de nimeni. Ani de zile s-au plimbat degeaba cu plingerile-n mina de la o autoritate la alta.
iAstia au bani si spatele asigurat de mai mari de la Oradea. Nu-i va clinti nimeni din loc, iar pe noi, orice am spune si am face, nu ne baga nimeni in seamai, spune cu amaraciune un satean resemnat.
In schimb, ciobanul Ioan Flore nu s-a lasat. A umblat prin instantele de judecata mai bine de un an, pina cind si-a dovedit dreptatea. Prin decizia penala numarul 91, pronuntata pe 11 februarie de Tribunalul Bihor, patronul Asociatiei de Vinatoare Pocola, Marinel Tal este gasit vinovat de impuscarea ciinelui ciobanului. Prin aceeasi sentinta, este dispusa inceperea urmaririi penale impotriva vinatorului pentru distrugere. iMi-au impuscat si otravit vreo cinci ciini si o capra pina acuma, iar cind m-am dus sa reclam la politie, seful de post ne-a spus ca ne aranjeaza el pe noi. Am aflat ca seful de post a avut legaturi cu conducatorii fondului de vinatoare din Pocola, pentru ca a primit carne de vinat, din aceasta cauza a incercat sa musamalizeze faptele comise ilegali, afirma ciobanul Flore.

Impuscati din goana masinii

Zeci de sateni din Uilac, Valani si Prisaca se pling ca, de citiva ani, fratii Florin si Marin Tal, concesionarii fondului de vinatoare din Pocola, le impusca ciinii ciobanesti, chiar si cind acestia au la git ijujeui - un fel de zgarda din lemn care sa-i deosebeasca de ciinii vagabonzi. De multe ori focurile de arma sint trase din goana masinii, iar gloantele suiera pe linga urechile proprietarilor animalelor. iNu-i adevarat, e doar inovatia unora. Sa impusti din goana masinii e interzis prin legei, se apara Florin Tal, unul dintre patronii asociatiei de vinatoare. iExista in comuna o opozitie impotriva vinatorii, pentru ca animalele le fac pagube in culturii, a fost raspunsul destul de confuz al patronului, la intrebarea legata de problema pe care o are cu ciinii satenilor.

Reclamatii cu zecile

Oamenii isi varsa amarul in zecile de reclamatii inaintate iorganelor statuluii, insensibile la suferintele lor. iEu eram pe teritoriul meu din Uilac si erau si ciinii amindoi pe doalma (ridicatura de pamint - n.r.) sus la doi metri de mine si dintr-o data am auzit puscind si glontul a trecut pe linga mine. Cind am urcat pe doalma, l-am vazut pe Tal Florian fugind cu masina. Unul din ciini zacea impuscat in piciorul din spate. A trebuit sa-i dau tratament de un milion si sapte sute de mii de leii, se arata in reclamatia lui Daniel Sferle din satul Valani. Omul spune ca vinatorii patronului Tal i-au impuscat alti doi ciini, iar cind s-a dus la primar si la politistii din comuna, acestia i-a spus ca inu au ce le face, caci au oameni mari la judeti, se mai precizeaza in declaratia sateanului. Aceeasi experienta a trait-o si Elisabeta Cuciula. iMeream cu omu' meu pe drum. El tinea calul, iar linga cal era catelul nostru, cind, dintr-o masina, am auzit o puscatura. Ciinele a cazut mort, iar calul s-o speriat si era sa-l omoare in copite pe barbatu-meui, spune femeia.

Pe o mina cu politistul

Satenii sint foc si para pe seful de post, Augustin Banciu. Ei sustin ca, dupa ce vinatorii le impusca patrupedele, politistii ii ameninta, ba chiar le si aplica amenzi. iAm fost cu vitele pe terenul meu, unde am pasunat toata vara. Aveam linga mine doi ciini si un catel. Au venit la mine doi vinatori, au oprit masina si mi-au zis: iNana, puscam ciinii astia? i, dar eu le-am spus ca, daca au dreptu', sa-i puste, da' nu fac nici un rau. Atunci mi-au zis: iNana, spune-ne cum te cheama ca te amendam cu 5 milioanei, si l-au sunat pe seful lor, pe Tal Marinel, apoi s-au dus la postul de politie si l-au adus pe ajutorul de post Codreanu Corin cu procesul facut pe suma de cinci milioane si mi-au zis sa-l semnez. Eu m-am opus si l-a semnat politistul in prezenta mea. Sotul meu a trebuit sa se duca sa plateasca, in termen de 24 de ore si a platit suma de doua milioane si jumatate ca altfel trebuia sa dam toti banii citi ne-au ceruti, declara Catita Sferle din satul Valani. O familie din acelasi sat, sot, sotie si fiica, a fost prinsa in mijlocul unei partide de vinatoare, fiind la un pas de a fi impuscata. iPe cind ne intorceam de la biserica din Beius, cind am ajuns in virful dealului, la un moment dat a inceput sa se traga inspre noi din toate directiile. (...) Am strigat la vinatori, dar ei au continuat sa traga. Dupa ce s-au potolit, m-am dus nervos la ei si le-am spus sa nu mai impuste linga drumurile pe care umbla oamenii, dar nu m-au bagat in seamai, relateaza Marcel Gabor, tot din satul Valani.

Seful politiei Bihor da din umeri

Reclamatiile impotriva iserifuluii din Uiliacul de Beius au curs inca din 2001. iAcolo e un focar de nemultumiri. Stiu ca a fost, mai demult, un control legat de ceva furturi de lemne, dar acum la noi aici la Inspectoratul Judetean n-a mai ajuns nici o reclamatiei, ne-a declarat zilele trecute seful IPJ Bihor, chestorul Gheorghe Chereji. Pe de alta parte, se asteapta ca, zilele acestea, Prefectura Bihor sa dispuna mai multe controale in zona.

Pretul iserifuluii: palinca, brinza si carne

Satenii stiu cu toti ca sefului de post, Augustin Banciu, ii plac palinca de prune, carnea de cocos, brinza de oaie si salamul de Sibiu. Vreo trei localnici nu i-au dat, asa dupa cum politistul a cerut, si au patit-o. iPlt. Banciu m-a oprit cu tractorul si mi-a cerut un litru de palinca si un cocos, iar eu nu i-am dat, nefiind obligat si avind acasa patru copii de crescut. Acuma imi pare rau. Daca stiam ce ura o sa aiba pe mine, poate ca trebuia sa-i dau, cum au facut si altiii, se arata intr-o reclamatie adresata comandantului politiei judetene. iIn urma cu citiva ani, am fost chemat la separeu in barul din Forau, unde seful de post mi-a inminat o lista cu bunuri dupa cum urmeaza: 5 litri de palinca, 5 kg de brinza de oaie, 2 kg de salam de Sibiu, 2 piini de casa si 2 cocosi. Am fost de acord sa-i dau 2 litri de palinca, 2 cocosi si piinea, cu toate ca nu am avut nici o obligatie fata de dinsul. Mentionez ca nu-mi permit sa iau nici la copii salam de Sibiu. Dinsul nu a fost deacord - iOri tot, ori nimici -. Eu am spus atunci ca nu-i dau nimic ca doar n-am mandat de arestare. Dupa acel incident, seful de post s-a infuriat si m-a urmarit si amenintat cu diferite ocaziii, se arata intr-o plingere semnata in urma cu trei ani de Ioan Petrila din Uilacul de Beius. De atunci, omul s-a trezit ba amendat, ba cu permisul suspendat, dar cel mai tare l-a durut cind seful de post l-a acuzat, de fata cu sotia, ca ar avea relatii intime cu nevasta adjunctului de post. iA spus lucruri neadevarate, m-a calomiat si mi-a creat probleme grave in familiei, sustine sateanul.

"Mi-a cerut sa-i duc un ied"

"Va aduc la cunostinta ca seful de post a venit la mine cind vindeam brinza in piata Beius, mi-a luat un calup pe care nu mi l-a platit. Alta data, m-a oprit in sat si mi-a cerut sa-i duc un ied de capra la Uiliac. Dupa toate ce mi s-a intimplat, rugam sa luati masuri impotriva sefului de post Banciu, fiindca eu si familia mea vrem sa traim in liniste fara sa fim amenintati. Mentionez ca cele relatate de mine le pot sustine cu martori si sint dispus sa declar sub juramint ca ce am spus sunt fapte realei, sustine ciobanul Ioan Flore intr-o plingere adresata Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor pe 14 februarie anul curent.

Mariana GAVRILA


--
"Let me know, that at least, she will try
Then she'll be a true love of mine"


www.nuclearinfo.ro
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BIHOR - Sub Abruptul Cuciulata  
Muntii BIHOR - Sub Varful Biserica Motului (1456)  
Muntii BIHOR  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Cabana Padis-Poiana Lumea Pierduta

 



Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii