Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Thomas <t...@emoka.ro>
Data: Marţi, 30 Mar 2004, 11:12
Subiect: Re: @ info M Sureanu
Salut,

Am fost anul trecut intr-o traversare a Masivului Sureanu si pot sa-ti zic ca are un farmec aparte insa singurele probleme ar fi cu orientarea si cu cazarea. Ce am facut noi (atingand si Sarmisegetusa si traversand si creasta) Daca vii din Cj, banuiesc ca orice tren ar opri in Orastie. De acolo ai o masina corelata la fiecare tren catre centrul orasului. Langa biserica din centru, sunt zilnic multe curse care duc pana in satul Costesti (capat de linie - anul trecut era biletul 30.000) Exact la marginea satului este si Cabana Costesti si Tabara Costesti, de asemenea se pot vizita si ruinele cetatii Costesti (30 min urcus de la Tabara Costesti) De acolo sunt 21 km de drum forestier pietruit pana la Sarmisegetusa Regia (poti sa ai noroc la ocazii - camioanele forestierilor care urca la 06.00). Daca faci drumul pe jos, se poate campa langa zidul de V al cetatii (in interiorul cetatii e interzisa camparea). Rogi paznicii (care trebuie sa asigure permanentza acolo) sa iti arate iesirea din poiana principala spre Vf Godeanu si respectiv creasta. Aceasta iesire este "la ora 11" a poienii, cum te uiti de la cabana arheologilor spre ea. Cum intri in padurea deasa vei da de o poteca nemarcata dar bine conturata care urca pe piciorul de munte. Dupa traversarea unui drum forestier se tine urcusul tot pe piciorul de plai, la inceput pe un shleau de tractor si apoi tot in sus, pe piciorul de plai (nu te lasa pe partea stanga-dreapta in nici un caz) Vara este plin de mure si zmeura pe acolo. Cand ai ajuns in creasta faci dreapta si se cunoaste un vechi drum de caruta care tine creasta in marea ei majoritate. Daca ai noroc de ocazie si n-ai dormit la Sarmisegetusa, poti campa sub Vf Godeanu (exista un izvor la 3 min sub drumul de carute). De la Sarmisegetusa pana in Vf Godeanu - cam 2 ore. De pe varf ai o priveliste larga asupra Retezatului - Parangului - Cindrelului si a plaiurilor Sureanului. Tii tot drumul de caruta (care se lasa pe dreapta, la un moment dat) si te va scoate pe plaiurile de vis-a-vis (Shteia Mare) unde sunt o gramada de stane si izvoare. Trebuie sa tii in continuare drumul de carute care te poarta deasupra stanelor si apoi urmeaza o coborare prin padure pana la o rascruce (exista un izvor puternic ce trebuie traversat si niste ruine ale unei cladiri din lemn) unde exista si un indicator. Drumul de carute face stanga, si coboara pe cursul apei iar poteca urca plaiul din fata si vei intalni stalpi de marcaj. De acolo in continuare e simplu si iti trebuie un minim de spirit de orientare insa si harta muntilor Sureanu din colectia Muntii Nostri ne-a fost de ajutor. Stalpii de marcaj sunt rari, dar pe vreme buna n-ai cum sa te ratacesti. In caz de vreme proasta sfatul meu e sa puneti cortul, ca sunt riscuri mari sa ajungeti pe coclauri. (Dupa cum zicea un cioban intalnit anul trecut "Coborati pe o vale si faceti 2 zile pana la primul sat":-))
Privelistile si zonele sunt superbe, citeste si numarul din revista Muntii Carpati dedicat acestui masiv si ai sa descoperi vechi ziduri dacicie, lacuri carstice, relief glaciar, etc. OBLIGATORIE ESTE HARTA MASIVULUI!!! E o minunatie si eu regret si acum ca anul trecut n-am avut atata timp la dispozitie pe cat doream sa stam sa vedem totul. Izvoare sunt destul de multe in zona, pajistile intinse, deci camparea nu este conditionata decat de timpul disponibil si de animalele salbatice care am inteles ca sunt extrem de frecvente in zona.
Se poate campa si in zona Cab. Sureanu (aceasta este inchisa accesului publicului, fiind administrata de M. A. P. N, insa are un bar de la care poti lua sucuri, biscuti, etc. Iezerul Sureanului (aflat la 10 min de cabana) merita vizitat datorita farmecului si frumusetii deosebite.
De la cabana, daca ai noroc de ocazie, scutesti 25 km de drum forestier sau 5 ore de coborare pe plaiuri, poteci, etc (marcajele si potecile sunt clare) pana la Barajul Lacului Oasha. Iti recomand sa vizitezi si Biserica Oasha, aflata in drumul de coborare, exact pe malul lacului. Se poate caza si chiar campa in zona Cabanei Oasa (bine aprovizionata, cu mancare gatita dar si conserve pt ascensiuni ulterioare) si de asemenea, daca mergi si vara, o baie in undele curate ale lacului e bine-meritata (noi ne-am "riscat" si ne-am simtit foarte bine). De acolo ai ca retragere ori orasul Sebes (la N - ~45 km cu autostop) ori in S, spre Obarsia Lotrului, dar tot cu autostop. Nu exista curse de autobuz insa e cat de cat circulat. (noi am avut ghinion anul trecut pentru ca drumul a fost inchis datorita Raliului Moto al Sibiului:-)) Poti continua si cu urcarea in Cindrel, existand o poteca bine marcata spre culme exact de langa Cabana Oasha insa iti trebuie timp:)

Si cu astea fiind scrise, tura faina si sa ne spui si noua impresiile:)

Thomas(Cip)

P. S. Sfat: Nu ocoliti Sureanul ca nu stiti ce pierdeti:)
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii CINDREL (CIBIN) - Barajul Lacului Oasa Mica  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Varful Oasa Mare  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Tabara Santa  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Poienita Gurii Riului  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Traversare Valea Saliste  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Comuna Poiana Sibiului  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Valea Iezerul Mare  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Poiana Stanii Cindrelu  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Valea Iezerul Mic  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Varful Cindrel  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Saua Cindrel  
Muntii SUREAN - Platoul Carstic Ponorici  
Muntii SUREAN - Satul Gradistea De Munte (centru)  
Muntii SUREAN - Valea Orastia  
Muntii SUREAN - Cantonul Silvic Poarta Raiului  
Muntii SUREAN - Oasa Mica  
Muntii SUREAN - Varful Surean  
Muntii SUREAN - Cabana Surean  
Muntii SUREAN - Curmatura Surean  
Muntii RETEZAT - Valea Obarsia Nucsorii  
Muntii RETEZAT - Saua Retezatului  
Muntii RETEZAT - Varful Retezat  
Muntii GODEANU - Varful Godeanu  
Muntii GODEANU - Izvoarele Cernei  
Muntii GODEANU - Barajul Lacului Valea Lui Iovan  
Muntii GODEANU - Sub Varful Godeanu  
Muntii CINDREL (CIBIN)  
Muntii SUREAN  
Muntii RETEZAT  
Muntii GODEANU  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  
Muntii ALMAJULUI si LOCVEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii