Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Dan Alexe <h...@gmail.com>
Data: Miercuri, 14 Aug 2013, 8:43
Subiect: Re: [a] Fw: din presa - inaugurare drum Busteni - Zamora - V.Doftanei
nu sint de acord ca "bucegii sa fie pusi in valoare din baiului" dar
un drum mai intelept, conturat din vremuri strabune este peste
Orjogoaia si care iese la 4km amonte de asfalt si de ultimul sat. In
felul asta nu ar mai taia padurea de pe Prislop, iar panta mai dulce.
Sper ca natiunea sa-si schimbe conducatorii "fauritori" de astfel de planuri.
Aviz si Muntelui Blana-Nucet/Bucegi pe care va fi o minunata statiune
cu hoteluri, pirtii, sosele, cabluri.

Desteptarea!
Hiker
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.

Alte mesaje din aceeași discuție:
SubiectAutorData
 Re: [a] Fw: din presa - inaugurare drum Busteni...george secareanu13 Aug 2013
 Re: [a] Fw: din presa - inaugurare drum Busteni...Dan Alexe14 Aug 2013
   Re: [a] Fw: din presa - inaugurare drum Busteni...Thomas C.14 Aug 2013

Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BAIULUI - Virful Baiutu (Zamora)  
Muntii BAIULUI - Stina Zamora  
Muntii BAIULUI - Cantonul Zamora  
Muntii BAIULUI - Culmea Zamora  
Muntii BUCEGI - Saua Baiului  
Muntii BUCEGI - Busteni  
Muntii BAIULUI  
Muntii BUCEGI  
Muntii LATORITEI  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Vidra-Hotel Tranzit-Piriul Mioara-Piriul Tunaru-Lunca cu Funiile-Obirsia Lotrului
Traseu: nemarcat, fără diferențe de nivel importante, șosea în curs de asfaltare (18 km) Durata: 4-4½ orePentru turiștii dornici să admire pe îndelete întinderile ,,mării" de la Vidra, recomandăm acest traseu care poate fi parcurs pe jos fără dificultăți. Deși ar părea monoton, traseul oferă totuși imagini de neuitat, mai ales dacă din cînd în cînd ne desprindem privirea de pe întinderea de ape și ne-o îndreptăm în sus, spre crestele din jur.

Pornim de la hotelul ,,Tranzit" și urrnăm direcția sud, pc șoseaua de contur. De la intersecția cu drumul spiv Voineasa, ne urmăm traseul în continuare pe șoseaua de contur ce se adîncește spre munte, acolo unde pîraiele se varsă în lac. Astfel, traversăm afluenții Vidruța, Mogoșelu, Mogoșu și Pietrile, după ce șoseaua trece pe lîngă un perete stîncos, ruginiu, și ocolește un picior de munte pe care e așezat cantonul silvic Puru. De aici avern o priveliște frumoasă asupra barajului și stațiunii Vidra. Privirea se pierde în depărtare, peste valea Lotrului, oprindu-se pe crestele îndepărtate ale vîrfurilor Șteflești și Balindru. Spre nord, dincolo de luciul lacului, plaiurile Sărăcinurilor, acoperite vara de turme de oi, ne îndeamnă la visare. Ne îndreptăm apoi spre vest și remarcărn larga desfășurare a văii în care se întinde acum lacul. De aici încolo, lacul are cea lărgime, țărmurindu-se între Lunca Mioarei și Lunca Balului.

După ce traversăm pîrîul Mioara, remarcăm în dreapta urmele carierei din care s-a scos argila necesară construcției barajului. Argila, de vîrstă tortoniana, poartă și mici lentile de cărbuni. Pîraiele ce coboară din versantul drept, împădurit, spre lac, sînt mai toate însoțite de drumuri forestiere. Acestea trebuie evitate cu grija de a avea în permanență în dreapta noastră deschiderea largă a cuvetei lacului. Pe țărmul opus, acolo unde piciorul Tîmpei coboară spre coada lacului, ne reține atenția o vastă tăietură de pădure. Urmărind cu privirea marginea ei vestieă, vom distinge, delimitat de pădurea mare rămasă netăiată, un profil uman ale cărui trăsături se aseamănă foarte mult cu cele ale conducătorului revoluționar Tudor Vladimirescu.

La circa l3 km de la intersecția cu drumul spre Voineasa, ajungem la podul de la pîrîul Tunaru, unde se termină lacul de acumularr. Drumul de pe versantul drept, pe care am venit, se unește cu cel de pe malul stîng, nefolosit pentru circulație. Din acel punct, ne îndreptăm spre Obîrșia Lotrului, orientîndu-ne spre vest. Parcurgem peste 3 km prin pădurea de molid, alături de Lotru, cu apele lui limpezi, ce se înspumează în micile cascade amenajate de silvicultori. În dreapta noastră remarcăm mlaștina de la Lunca cu Funiile, în care abundă mușchiul de turbă (Sphagnum), ca și alte plante specifice, cum este bumbăcărița (Eriophorum vaginatum), ce poartă în vîrful tulpinii un evantai de perișori albi.

Deodată pădurea se termină și ieșim în larga poiană de la Obîrșia Lotrului, care adăposteste mai multe clădiri ce se constituie ca un mic cătun cu activitate vizibilă mai mult vara. Trecem pe lîngă bufetul amenajat chiar pe malul Lotrului, traversăm pîrîul Pravățu, cotim la dreapta pe șoseaua Novaci-Sebeș și după circa 100 m intrăm în curtea cabanei Obîrșia Lotrului.


 Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii