Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Liste Alpinet - alpinet2k

Bookmark and Share

De la: Thomas <t...@as.ro>
Data: Luni, 22 Mar 2004, 10:35
Subiect: @RT Bucegi 20-21.03.2004
Salut lista,

Dupa vechea zicala cu socoteala de acasa si cu cea din targ, negasind companioni pentru schi in Balea (si fiindu-mi lehamite sa merg cu autostopul), am plecat cu gashca din club la "tata Bucegi". Ei aveau in plan o tura usoara, de relaxare pana la Piatra Arsa, eu - ganduri un pik mai mari. Sfat: nu va incredeti in meteorologi, ci in instincte. Daca era sa ma iau dupa ei, in Bucegi nu mai erau decat 10 cm de zapada si de fapt am dat peste metri intregi in majoritatea zonelor.
Sambata dimineata, imbarcati cu totii in Sageata Albastra de 06: 28, glumind si discutand, nici nu ne-am dat seama cand am ajuns in valea PH. Ei au coborat in Sinaia, eu in Busteni, cu schiurile de tura "tremurand de dorintza". Cu putin noroc si cu ajutorul unui prieten de la telecabina, am urcat cu prima cursa "pe-o bere":) Deh, mai am si eu noroc:)
Platoul Bucegilor arata superb in razle diminetii, zapada fiind inghetata bocna, numa' buna de mers sau de schi. Deja regretam ca n-am mai apucat sa strang bani in iarna asta si sa-mi iau o pereche noua de piei de foca, cea veche nenorocind-o la o coborare pe V. Cerbului, in week-end-ul accidentului din V. Morarului. Fac o oprire sa salut vechii prieteni de la Floare de Colt. Spre mirarea mea, usa inchisa...bat timid si-mi deschide Gina cu ochii in lacrimi... imi da vestea trista despre decesul tatalui lui GInel, problemele financiare care le au.... Ii prezint sincerele mele condoleante si, cu pasul parca mai greu, pornesc incet spre Omu. Nu rezist si din loc in loc ma opresc sa fac poze, privelistile fiind absolut superbe: Leaota, Valea Ialomitei, Doamnele...ma simt excelent in singuratatea muntelui. Deschid statia de emisie-receptie, sperand sa le pot comunica si colegilor ce urcau din Sinaia ce minunat este: n-am noroc pentru ca eram pe o frecventa bruiata de Releul Costila (bine macar ca e semnal la mobil). Continui urcarea in pas usor, amintindu-mi de primele ture de urcare cu schiurile in spate la Omu, niste Reghin-uri de prin 1900 toamna, grele si cu legaturi clasice, cu claparii in rucsac, cu hainele, mancarea, etc. ce totalizau cate 30-40 kg. Acum deh, plastici, schiuri usoare cu legaturi de tura, rucsac usor... alta viata:)
Ma opresc pe marginea Vaii Cerbului si fac 6 poze "legate" de la stanga la dreapta, 180 grade, in speranta ca voi putea sa le "lipesc" intr-un program de editare fotografii si sa iasa o panorama. Mai ca m-as da pe Valea Cerbului, dar imi dau seama ca zapada n-ar fi decat pana maxim in Poiana Costilei si de acolo ar trebui s-o iau pe jos. Neeeeeeeehhh, e mai bine pe platou, la zapada. Pornesc pe drumul de iarna de la Cerdac, apoi urcusul pieptish pe Vf Ocolit si in final Vf Omu. Imi amintesc de fotografia publicata pe alpinet ce arata o panorama facuta de aici. La statia meteo, aglomeratie: 11 tineri venisera de vineri si mai erau asteptati vreo 7 azi. Ne-a Petre (singurul meteorolog de serviciu) era fericit ca au venit oameni sa-i mai ia din singuratate. Baietii si fetele sunt foarte de treaba, am dat-o in glume, povesti, am mancat impreuna... de parca ne cunosteam de-o viata. Nea Petre ne spune fericit ca anul asta stiatia meteo se va moderniza, aparatura va fi schimbata, se vor da straturi noi de vopsea si var, va fi acoperita cu tabla pe afara, etc. Intre timp, ajung pe schiuri de tura inca 4 persoane: 2 salvamontisti din Busteni ("amicii" Vintila si Ciprian) insotiti de inca 2 persoane mai in varsta. Ce m-a surprins neplacut: cum au ajuns in cabana, au scos 4 L de bere (culmea, salvamontistii!) ca le era sete. Pana au plecat, mai ramasese cam 1/2 L. No comments, dar pana si tinerii ceilalti au ramas masca si au parasit bucataria. Anyway, am mers la plaja afara, au mai venit unii, au plecat salvamontistii... trafic mare la Vf Omu:) Dupa ce i-am admirat coborand pe Valea Cerbului (deh, cu mici cazaturi inerente) mi-am dat seama ca s-a cam facut tarziu si de la soare s-a inmuiat rau zapada. Imi confirma prin statie si colegii ce coborau de la Cota 2000 ca zapada e fleashca Imi iau la revedere de la cei care ramaneau la Omu (ce-i invidiez...), pun schiurile si incep coborarea. Sub Vf Ocolit schiul se incarca cu zapada si curbele trebuie sa le fac mult mai largi. O tranta in zapada ma racoreste binemeritat:) Urc apoi pe Vf Coltii Cerdacului cu schiurile in spate si apoi alunec spre Valea Sugarilor pe o zapada excelenta. Urcarea pe schiuri spre traseul ce duce la Babele a fost o jucarie. Dupa 20 minute alunec din nou spre Babele. Prind un valcel ce coboara un pic stanga, ce evita Babele, si ma hotarasc sa nu mai fac un popas acolo, cu atat mai mult cu cat inserarea venea in graba. Regret ca n-am timp de ajuns prin Caraiman, sa "inspectez" noua conducere:). Intalnesc o parte din colegii de club ce urcau la Babele "la un ceai":) si promitem sa ne povestim detaliile turelor seara, la Piatra Arsa. Seara, la o cana de vin fiert, dupa papanashii renumiti de la Piatra Arsa, limbile se dezleaga si povestim fiecare cum a fost. (cazarea si mancarea la fel de bune, la preturi accesibile)
Dimineata ne intampina mohorata si cu vant rece, fapt ce totusi ne bucura ca nu se mai va mai inota in zapada. Impreuna cu o colega de club (Molia) ce venise cu schiurile doar pentru Valea Dorului si Carp, la indemnurile altui coleg, alegem sa coboram de la Piatra Arsa pe Valea Izvorul Dorului, urmand ca mai apoi sa urcam pana la statia de urcare a telefericului din Valea Dorului. Zapada bocna a fost ideala, putand face amandoi jonglerii pe vale si poze cat cuprinde. Am urcat apoi, la iesirea din canion, pe un varf, sa avem "portantza" pe curba de nivel ce ne-a dus la 10 min de statia telefericului unde ne-am intalnit cu alti doi colegi de club ce venisera doar pentru partie. Dupa 4 coborari pe Valea Dorului ne-am dat o ultima tura pe Carp, pe jgheabul principal, singurul care mai avea ceva zapada. Ajunsi imediat sub cota 1500 am dat jos schiurile pentru ca de acolo in jos venise primavara:)
Una peste alta a fost un week-end reusit pentru toata lumea, bucurosi fiind ca am prins o ultima zapada buna. De acum inainte sa va mai putea schia doar pe vaile alpine: Cerbului, Morar, Alba, Gaura, Ialomitei insa va sfatuiesc sa aveti grija deoarece sunt inca extrem de multe cornise care stau sa cada (asta apropos de activitatea jandarmilor montani care trebuiau sa detoneze zapada si au facut-o doar pe Dichiu, Paduchiosu, etc. (de ce acolo, cand traficul de turisti este minim? daca nu chiar zero?).

O saptamana buna tuturor
Thomas(Cip)
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI - Varful Costila  
Muntii BUCEGI - Coltii Morarului  
Muntii BUCEGI - Valea Morarului  
Muntii BUCEGI - Ref. Salvamont  
Muntii LEAOTA - Mt. Marginea Domneasca  
Muntii LEAOTA - Cabana Leaota  
Muntii LEAOTA - Varful Leaota  
Muntii BUCEGI - Cabana Caraiman  
Muntii BUCEGI - Crucea Caraiman  
Muntii BUCEGI - Cabana Babele  
Muntii BUCEGI - Poiana Vaii Cerbului  
Muntii BUCEGI - Valea Cerbului  
Muntii BUCEGI - Uzina Veche  
Muntii BUCEGI - Cabana Piatra Arsa  
Muntii BUCEGI - Valea Ialomitei  
Muntii BUCEGI - Valea Gaura  
Muntii BUCEGI - Stina Gaura  
Muntii BUCEGI - Valea Doamnelor  
Muntii BUCEGI - Valea Izvorul Dorului  
Muntii BUCEGI - Sinaia  
Muntii BUCEGI - Varful si Cabana Omu  
Muntii BUCEGI - Busteni  
Muntii LEAOTA  
Muntii BUCEGI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii