Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Piatra Cetii (1233 m)

Bookmark and Share

Information -

There is no information

News

[Sep 27, 2011] Reuniune Alpinism şi Escaladă Ampoiţa (Fred Daniel Pogacean)
[Sep 29, 2010] Reuniunea de Alpinism, Ampoiţa 2010 (Trascau Corp)

Pictures

[1-10]<  11-20 from 24
  > [21-24]
Drumul Pietrii
Piatra Cetii
Cheile Rametului
Piatra Cetii
Piatra Cetii
Piatra Cetii vazuta din Catunul Tecsesti
Impunatoare
Stanci
Abrupt in Piatra Cetii
Cheile Rametiului
[1-10]<  11-20 from 24
  > [21-24]

Trails

Nu exista

GPS Data

Email forum messages

Nu exista

Other info

Masivul Piatra Cetii este unul dintre cele mai impunătoare masive calcaroase din Munţii Trascău aşa după cum se poate vedea şi din Valea Mureşului, dinspre est. Totuşi este mult mai puţin cunoscut decât cheile aflate pe văile mai mari ce îl flanchează, şi anume Cheile Rîmeţului, Cheile Mănăstirii şi Cheile Întregaldelor. Mult mai accesibile şi cu o spectaculozitate mare a peisajului, aceste areale stopează afluxul de turişti în cadrul lor, dar se pare că până acum şi interesul naturaliştilor.

Astfel, în timp ce mai toate masivele de calcar şi cheile din Trascău beneficiază cel puţin de studii de vegetaţie bine structurate, unele la nivel de teză de doctorat, realizate de către botanişti clujeni cunoscuţi, precum Ioan Pop, V. Hodişan, O. Raţiu, E. Ghişa, I. Gergely şi alţii, în Piatra Cetii nu avem până la ora actuală decât un studiu preliminar, realizat în 1965, şi care se ocupă mai mult de vegetaţia pădurilor din jur, decât de cea mult mai valoroasă dn punct de vedere ştiinţific, a stâncăriilor de calcar. Cheile Tecşeştilor nu au beneficiat până acum de nici un studiu.

Este drept că atât Piatra Cetii cât şi Cheile Tecşeştilor au cele mai incomode căi de acces (ca să nu folosim sintagma “greu accesibil”) din toţi Munţii Trascău. Acest lucru este valabil atât pentru drumurile ce duc aici dinspre valea Mureşului sau alte locaţii cât şi pentru potecile din perimetrul celor două rezervaţii. Crearea unei reţele de căi de acces mai bune în interiorul rezervaţiilor Piatra Cetii şi Cheile Tecşeştilor trebuie să fie unul dintre obiectivele majore ale viitoarelor proiecte ce se vor derula aici.

Comments


There are no comments

Login or register to comment