Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Poiana Maicilor (1326 m)

Bookmark and Share
23-25 februarie :: Ceahlaul inghetat, by Emi Cristea
In bezna     Televiziunile anuntau de cateva zile ca vine urgia. Cam atata puteau ei sa inteleaga din codul galben dat de ANM pentru partea de est a tarii. Peste toate, ma cam ingrijorau cantitatile mari de precipitatii anuntate (unele reprezentau cam toata “cota” pe luna februarie, pe zona respective). Asta se putea traduce prin ninsori abundente. Cu toate astea ne-am urnit din Brasov. Nu puteam rata week-end-ul acesta, si singurul semn ca ar putea fi ceva frumos, erau cele cateva raze de soare prevazute pentru sambata. Mai aveam eu o speranta; dar tine de fler, si nu o zic … Paseam dintr-o lume in alta … acolo unde vremea a rasturnat normalitatea. Daca esti obisnuit ca depresiunea Ciucului este cea mai friguroasa din tara, in aceste zile s-a dat totul peste cap. Carpatii orientali era...

Information -

There is no information

News

[Nov 3, 2003] Noutati - Ceahlau (Cristian Georgescu)
[Sep 10, 2003] Ceahlău, marcaje bune (Cătălin Olteanu)
[Jan 16, 2003] Trasee montane accesibile (Daniel Stefănescu)

Pictures

 1-10 from 41
  > [11-20] [21-30] [31-40] >>
Sfârșitul inocenței
O cabană
Două cabane
Crinul singuratic
Vânturișul
Umerii Ceahlăului
Bună dimineața Ceahlău!
Iluzia primăverii
Poiana Popii
La stână
 1-10 from 41
  > [11-20] [21-30] [31-40] >>

Trails

MarcajDirectieGPS
In Muntii CEAHLAU
To Statiunea Turistica Durau through Ocolasu Mic
To Barajul Bicaz through Izvorul Muntelui
In Muntii CEAHLAU
To Satul Neagra through Curmatura Negrii (1365)
To Cabana Dochia through Mt. Ocolasu Mic
In Muntii CEAHLAU
To Curmatura Stanilelor through Poiana Varatec
1

GPS Data

Points
PI_MAICI - Indicator turistic in Poiana Maicilor - Afișează | Afișează in Google Earth
Latitudine: 46.94347, Longitudine: 25.96425, Altitudine: 1327
Ultima modificare: Emi Cristea, Tue, Feb 27, 2007
Media coordonatelor afișate:
Latitudine: 46.94347, Longitudine: 25.96425, Altitudine: 1327


GPS tracks
Cabana Dochia - Poiana Stanile - Cabana Izvorul Muntelui, Submitted by: Emi Cristea | Show in Google Earth
Maici, Submitted by: Adrian Măciucă | Show in Google Earth

Email forum messages

[Jun 13, 2012] Re: [a] Ceahlau (george z)  
[Jun 11, 2012] Re: [a] Ceahlau (Bogdan Balaban)  
[Jun 11, 2012] Re: [a] Ceahlau (salvamont neamt)  
[Jul 4, 2007] Re: [a] Ceahlaul de ieri (lung) - text refacut (grig)  
[Nov 18, 2006] [a] Re: Ocolasul Mare / Salvamont / discutii (Raul Papalicef)  
[May 18, 2006] [a] RT Ceahlau 12-13 mai 2oo6 (Teddy)  
[Apr 13, 2006] Rãspuns: [a] starea vremii in Ceahlau (Titus Hen)  
[Nov 1, 2005] [a] R.T. Ceahlau 30-2 oct. '05 (sorin ungureanu)  
[Aug 23, 2005] Re: [a] Ceahlau (Caty Ionita)  
[Aug 23, 2005] Re: [a] Ceahlau (Bogdan Timisescu)  
[All...]

Other info

Povestea Cuvioasei Mavra, de la Ceahlau (sec. XVII-XVIII)

"De la Schitul lui Silvestru, Cuvioasa Mavra s-a retras la si mai aspra nevointa, intr-o poiana sub varful Ceahlaului, numita Ponoare. Aici era singura cu Dumnezeu. Numai iubita ei caprioara, ca o ucenica vrednica ce-i era, o insotea, iar mana Domnului o acoperea de tot raul. Si se nevoia fericita, ca o adevarata mireasa a lui Hristos, pe Muntele Ceahlau, rabdand cu tarie frigul iute, vanturile si zapezile mari, ca si focul ispitelor de tot felul, caci aici se lupta fata in fata cu diavolul, cu gandurile si cu neputintele firii. Ucenicele ei, cautand-o peste tot, au aflat-o pe munte si s-au adunat una cate una in jurul Cuvioasei Mavra. Apoi, rugandu-se si plangand impreuna, cu ajutorul credinciosilor de prin sate, au facut in poiana mai multe chilii pustnicesti si o mica biserica de lemn cu hramul Taborului - Schimbarea la Fata. De la ele, poiana aceasta se numeste pana astazi „Poiana Maicilor". In aceasta oaza de liniste si rugaciune, S-a nevoit Cuvioasa Mavra pana la sfarsitul vietii, rabdand necazurile cu bucurie si multumind lui Dumnezeu pentru toate. Dadea inca si sfaturi intelepte ucenicelor si credinciosilor care urcau pe munte sa le ceara cuvinte de mantuire si sa le aduca hrana si cele de nevoie.

După putin timp au aflat-o in chilie adormită in Domnul si, plangand-o toate călugăritele de sub Ceahlău, au ingropat-o in Poiana de la Ponoare. Moastele ei, ca si ale atator nevoitoare, se află tăinuite aici in „Poiana Maicilor" pană la sfarsitul veacurilor, iar sufletul ei se desfătează cu ceata Sfintilor in Cer."

Comments


Daniela Ursu, submitted Wed, Sep 19, 2007, 3:50 pm
Vă mulțumesc pentru încurajări!

Grație lucrărilor unui strălucit absolvent al Fac. de Istorie din București care și-a continuat cercetările pentru teza de doctorat coordonată de distinsul prof. univ. Dinu C. Giurescu, 'am ajuns' astfel la hărțile (schițele) întocmite de generalul F. G. Bawr (1774) dar și de Otzel - Hora von Otzellwitz (1790), ce-i drept, copii rezervate și scrise într-o cu totul altă limbă, dar și cu utile traduceri.

Revenind la 'oile' din poienile noastre, informații prețioase despre schituri găsim pe Harta Silvică a României din 1869, tipărită la Iași, litografiată de Partenie, unele dintre ele fiind poziționate corect, cum numai ciobanii de atunci puteau să le confirme existența, dar și din notele sigure date de C. Armășescu, șeful centrului de exploatări forestiere al Domeniului Coroanei Bicaz, pe timpul când I. Kalindero era Administratorul Domeniilor Coroarei din întreaga țară.

Concluzionând, despre (schitul din) Poaina Maicilor, la 1326 m, știm sigur că:

a. "Această poiană, aflată pe versantul sud-estic al Ceahlăului, era demult acoperită cu pădure bogată, care a fost exploatată înainte de 1914."

b. "În partea de răsărit a poienii se mai vedeau până în 1943 resturile din temelia unei așezări, despre care bătrânii din partea locului pretindeau a fi fost resturi din temelia unui schit de maici."

c. "Astăzi pădurea a crescut pe acolo și cu greu se mai pot vedea acele relicve."În articole mai noi, scrise, publicate în reviste sau on-line, citite de pe net, vă citez și eu: " Pe Pârâul Mare, astăzi (?) găsim o mănăstire de maici, numită Sf. Mavra sau Poiana Maicilor. Aici, spune legenda, ar fi pustnicit maica Mavra, care prin curățenie și credință, ar fi trecut în rândul sfinților, sfințind astfel și locul unde s-a zidit un schit." Cu siguranță, cel care a scris nu s-a uitat pe nicio hartă a Ceahlăului, nici pe cea din sec. acesta, nici din cel trecut, dar nici de acum două secole. Ar fi văzut ca Pârâul Mare - dacă nu și-ar fi schimbat între timp locul și/sau numele, este tot în partea nordică, trece de Piciorul Ponorului, de Poienile Ponorului, de axilialul (drumul forestier) Durău-Izv. Muntelui către lacul de acumulare (NNE). Desigur, și în acest citat amintit de mine este vorba tot despre Sihăstria Sofia - despre care vă vorbeam în comentariul anterior - CUNOSCUTĂ de localnici sub numele de Schitul de sub Ponoară și de Schitul Maicilor, ridicat în 1773 și destrămat în 1903.

Indiferent de valoarea documentelor prezentate, de aprecierile cunoscătorilor, sunt convinsă că mai există multe cunoștințe care pot completa acest capitol, la fel cum recunosc, sunt destule zone insuficient cercetate.
Emi Cristea Administrator Alpinet, submitted Wed, Sep 12, 2007, 3:15 pm
Am corectat altitudinea. Dupa cum se putea observa si la informatia GPS, postata de mine in februarie, altimetrul mi-a aratat 1327 m. Acel metru, diferenta fata de cele spuse de Daniela, reprezinta inaltimea la care am tinut aparatul, fata de pamant.
Dan Loghin, submitted Fri, Sep 7, 2007, 9:31 am
Corect! Mai ai putin si ajungi la hartile acelea. Si la altele - mai pomeneam si eu citeva. Si atunci vei vedea ca exista si o alta fatza a muntilor. Uneori cu totul alta.:-)
Daniela Ursu, submitted Thu, Sep 6, 2007, 8:34 pm
Ar mai fi de adăugat altitudinile pe care le cunosc eu:

Bâtca Popii - 1113 m;

Poiana Maicilor - 1326 m.
Daniela Ursu, submitted Thu, Sep 6, 2007, 7:49 pm
In Ceahlău apare foarte des toponim "Maici":

(1) Poiana Maicilor - situată în partea sud-sud-estică, (2) Pârâul Maicilor - care coboară din Ocolașul Mic și (3) Piciorul Maicilor - mai spre est, de la baza abruptului Ocolașului Mic, continuat cu Bâtca Popii, (4) Șipotul Maicii - spre vest, pe traseul Satul Schit-La Scaune-Curmătura Stănile (despre acest Șipot știu că era cunoscut mai mult de localnici, dar oare câți or mai fi în viață) și mai sus cu câteva sute de metri de el - (câteva) grotele adânci de 3-4 m numite "Chilii" sau (5) Chilia Maicii. Se spune că (și) aici a trăit o fată "fugită de lume", pe nume Serafima și care și-a găsit sfârșitul în preajma izvorului.

Apare însă aceast toponim și în partea nordică a masivului. Chiar eu spuneam într-una din imaginile mele că VECHEA denumire a Pietrelor lui Baciu a fost (6) "Maicile", nume provenit posibil după silueta celor trei stane de piatră cu chip de om. Pentru că Ghe. Baciu, cabanierul de neuitat, în drumul său din satul natal către Dochia, poposea odihnindu-se adesea în acest loc, stanele devenindu-i tare dragi, lor li s-au spus mai apoi "Pietrele lui Baciu". Dar și denumirea anterioară, originară sau originală, este posibil să fie adevărată, întrucât acestea sunt situate pe traseul Fântânele, suficient de aproape (să zicem) de poteca de legătură Piciorul Humăriei – Cabana Fântânele.

Acestă potecă STRĂBATE Poienile Ponorului (loc de pășune cu largă deschidere spre lacul de acumulare), pârâul Răpciunița, Piciorul Ponorului, al Zmeurișului și al Țiflicului.

Până aici e clar: suntem către NORD, pe valea pârâului Răpciunița, la ~ 3 km de satul Ceahlău, ~ la km 14 al axialului Izvorul Muntelui – Durău.

Exact în acest loc, într-o poiană înconjurată de brazi și mesteceni, se află ruinele schitului de maici "Sofia" care a existat până în 1903. Personal nu am văzut ruinele, ptr. că prietena mea din sat e plecată din țară și nu am avut altă persoană de legătură.

Poiana Ponorului este spre Nord, Poiana Maicilor este spre Sud. Nu am întâlnit nicăieri scris "Ponoare", ci numai Ponorului.

Or’ fi cele 3 lespezi de pe lângă Poiana Maicilor și despre care spune dl. Titus Hen că s-a pornit să le caute ale celor 3 "Maici" din Poiana Ponorului/Ponoare - nu știu …

Voi cerceta și alte documente pe care nu le am acum la îndemână, dar în care știu că sunt mai multe date despre Țuțuieni (o restanță pe care o am către Titus) și în care sper să găsesc informațiile despre sfântul schivnic Amfilohie Șendrea de prin Izvorul Alb (o restanță pe care o am către Catinca).

Emi, strict geografic, informațiile mi se par greșite. Poate mă înșel eu. Înclin să cred totuși că Poiana Maicilor, cea pe care o știm noi astăzi s-a mai "mutat" puțin. Și astă, pentru că, pe vremuri, în poiană se ajungea plecând de la "Furcituri" peste Bâtca Popii... Sunt eu cu niște schițe în față, dar nu suficiente pentru mine.

Cărările VECHI ale ciobanilor și călugărilor (sihastri, poate și măicuțe) SE GĂSESC însemnate pe harta Otzellowitz din anul 1790 și pe harta Pădurilor din anul 1900. Regret, nu le am...


Login or register to comment