Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Formaţia Salvamont Nucşoara - Argeş (National Mountain Rescue dispatch: 0-SALVAMONT / 0725-826668)

Bookmark and Share

Formatia Salvamont Nucsoara Arges.

Situata pe paralela  450 35' N, comuna Nucsoara, una dintre cele mai mari din tara, cuprinde un vast teritoriu muntos, granita fiind creasta muntilor Fagaras si Iezer. In apropierea zonei locuibile se afla un teren ideal pentru concursuri de orientare turistica si pentru practicarea schiului de tura.

 

Organizarea formatiei Salvamont

            Desi relativ noua ca organizare oficiala (1 ianuarie 1997), Formatia Salvamont are in spate o vasta activitate de salvare in munti, multi turisti fiind ajutati de oamenii locului, buni cunoscatori ai muntelui.

            Formatia Salvamont Nucsoara a fost organizata de catre profesorul Valentin Retevoi, in baza hotararii de guvern 1269/96 prin hotararea Consiliului Local al comunei Nucsoara - Arges, cu scopul de a coordona si supraveghea activitatea de prevenire a accidentelor turistice si de salvare in munti.

            Incepand cu anul 2000, membrii formatiei au fost cooptati in cadrul Serviciului Public Salvamont Judetean.

            Formatia cuprinde membri voluntari, care fac parte din Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania, pregatirea si perfectionarea lor facandu-se prin absolvirea scolilor nationale Salvamont, iar la nivel local prin cuprinderea tuturor intr-un program de pregatire de vara si de iarna, precum si prin pregatire individuala.

            Unii dintre salvamontisti au absolvit de asemenea cursurile de schi ale Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport din Parang.

 

Zona de activitate

        Zona de patrulare a formatiei Nucsoara cuprinde aria geografica aflata pe teritoriul comunei si anume: Valea Raului Valsan - Varful Moldoveanu; creasta Fagarasului intre Varful Moldoveanu si Curmatura Bratilei; Partea de Vest a Crestei Iezerului intre Curmatura Bratilei si Varful Papau.

 

Ture internationale

        In vara anului 1999,  in urma colaborarii cu o echipa de alpinisti din Franta, seful formatiei, Valentin Retevoi a escaladat cel mai inalt varf din Europa, Mont Blanc (4807 m altitudine).

        De asemenea, in anul 2001, membrii formatiei au participat la un stagiu de pregatire pe gheata in Chamonix - Franta.

 

Activitatea de prevenire a accidentelor montane

        Prevenirea accidentelor montane se face prin patrularea preventiva a salvamontistilor, prin protectia asigurata la concursurile de orientare turistica ce se desfasoara anual  in zona si prin actiuni de popularizare a modului in care ne desfasuram activitatea, publicand la cabanele din zona regulile de comportament pe munte, modul de alarmare al echipei in caz de accident si sustinand concursuri de instruire pe plan local cu elevii taberei scolare.

 

Activitatea de salvare

        Desi putini la numar si avand o zona de activitate foarte mare ca intindere (echivaleaza cu intreg masivul Bucegi), salvamontistii din Nucsoara au intervenit cu succes la multiple operatiuni de salvare a turistilor accidentati si rataciti in abruptul alpin.

        Privind statistica accidentelor din ultimii  ani observam ca au fost foarte multe cazuri de fracturi, entorse, plagi, comotii cerebrale, inghet care au necesitat primul ajutor si transportul accidentatului.

        De asemenea ratacirile si epuizarea fizica sunt la ordinea zilei, dintre cazurile deosebite amintind recuperarea unui grup de 7 turisti pe timp de iarna din Curmatura Zarnei sau a unui copil de 4 ani din zona Varfului Rosu.

        Din pacate in acesti ani au fost inregistrate si cazuri mortale datorate traznetului sau caderilor de la inaltime.

 

Amenajari si reamenajari de trasee montane

        Fiind  foarte importante in activitatea de prevenire a accidentelor, amenajarile si reamenajarile de trasee montane au stat inca de la inceput in atentia noastra.

        Am reusit astfel sa marcam doua trasee in premiera in zona noastra:

1. Valea Rea (Stana lui Burnei)-Gura Zbuciumatului-Lacul Galbena

2. Tabara Scolara Nucsoara -Capatana -Dara

        Au fost remarcate traseele: Valea Rea-Portita Vistei; Nucsoara-Preotesele-Molita-Scarisoara-Moldoveanu; Bolta Pojarnei-Piscul Turcului-Molita; Nucsoara-Papau-Crucea Ateneului.

 

Planuri de viitor

        Pentru ca este absolut necesar pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii de salvare in munti, avem in vedere  atragerea unor fonduri pentru construirea unui refugiu  salvamont in zona Valea Rea.

 

Membrii formatiei de la inceputuri si pana in prezent:

                Retevoi Valentin - sef  formatie          0744-754445    0724-212591      0248-582034

                Berevoianu Constantin - sef echipa         0744-238247    0248-582079

                Gheorghiescu Ducu-salvator montan    0741-220440       0720-727252

                Bancescu Cristinel - salvator montan

                Berevoianu Ion - salvator montan

                Stefanoiu Adrian - salvator montan

                Cujbescu Bogdan - salvator montan

                Dumitrescu Dan - salvator montan

              Cojocaru Ion    -    salvator montan

              Dragoi Cristian-    salvator montan

              Georgescu Bogdan - medic echipa

 

Autor: Ducu Gheorghiescu
Înscris de: Ducu Gheorghiescu
Vizualizări: 27056, Ultima actualizare: Thu, Aug 18, 2005


Login or register to comment