Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Centrul Judeţean Salvamont Neamţ (Dispeceratul Naţional Salvamont: 0-SALVAMONT - 0725-826668)

Bookmark and Share
Centrul Judetean Salvamont Neamt a luat fiinta in 1978 avind ca sef pe Dl.Tara Lunga Corneliu. In 1990 practic se autodesfiinteaza. Din pacate la capitolul realizari nu putem consemna nimic deosebit in toata aceasta perioada datorita spiritului boem si tendintelor pasuniste ale echipei.

In iarna lui 1992-1993 incepe reorganizarea echipei si participarea la scolile organizate de ANSMR. In vara anului 1993 ia fiinta Asociatia Salvamont Neamt avind ca presedinte pe Dl.Papalicef Raul. Desi cu o baza materiala precara reusesc sa participe la Raliul National din Cheile Bicazului unde se claseaza pe locul 2.

In 1994 in baza hotaririi C.J.Neamt se reinfiinteaza Centrul Judetean Neamt, format din patru echipe de patrulare si prevenire unde activeaza ca voluntari membrii asociatiei.In platoul Masivului Ceahlau incepe constructia Bazei de Interventie Salvamont Dochia. Activitatea organizatiei consta in organizarea prevenirii accidentelor alpine, amenajarea traseelor, efestuarea interventiilor de salvare si transportul accidentatilor pina la prima unitate medicala specializata, protectia mediului montan. In 1994 activitatea acestei organizatii intri in atentia C.J.Neamt care în baza legilor in vigoare infiinteaza Centrul Judetean Salvamont cu un buget de cheltueli pentru echipare si deplasari, restul activitătii nefiind remunerata si desfasurindu-se in regim de voluntariat.

In 1995 Salvamont Neamt trage un prim semnal de alarma in ceea ce priveste starea masivului si impreuna cu C.J.Neamt elaboreaza primul plan de masuri urgente pentru protejarea zonei, plan ce a stat la baza proiectului ecologic pentru care se concepe acest plan de management. In 1996 dupa aparitia in Romania a legii 136 cu privire la protectia mediului, prin decizia nr.40 a C.J. Neamt, membrii Salvamont sunt imputerniciti sa constate infractiunile si faptele contraventionale prevazute in legea mediului.

A urmat o adevarata campanie impotriva celor care distrugeau masivul. S-au inchis si desfiintat trasee turistice, s-au amplasat panouri avertizoare etc. S-au sanctionat contraventional sute de persoane si mai multe societati.

Incepind cu anul 1998 C.J.Neamt infiinteaza în baza H.G.1269 Serviciul Salvamont si de Protectie a Rezervatiei Ceahlau si elaboreaza un pachet de taxe speciale si contraventii la regimul de folosire a Rezervatiei Naturale Ceahlau.

Intre 1998 si 2001 monitorizeaza si implementeaza Proiectul Romano-Danez intitulat Managementul si Recontructia Ecologica a Rezervatiei Ceahlau. Gratie acestei investitii baza materiala si tehnica a echipei ajunge la nivelul celor mai performante echipe occidentale prin dotarea auto de interventie, computerizare, constructia a inca doua baze de salvare, crearea unui sistem de comunicatii radio si dispecerat digital.

In masiv s-au efectuat lucrari ample care au vizat cresterea facilitatilor turistice si in acelasi timp cresterea sigurantei si securitatii traficului turistic. Media accidentelor alpine s-a mentinut constanta in pofida cresterii numarului de turisti si se situeaza in jurul valorilor de 50 de cazuri grave, 60 de cazuri asistate, 20 de interventii recuperare ratatciti si 2 cazuri mortale pe an. Ponderea accidentelor este mare in sezonul de vara 2,3-3 interventii pe saptamina.

De la 1 octombrie 2001 prin hotarirea Consiliului Judetean, Salvamont Neamt devine institutie bugetara de interes judetean cu personalitate juridica.

An dupa an rezultatele au fost din ce in mai ce convingatoare;
- s-a redus devastarea platoului, s-a stopat camparea necontrolata, distrugerea solului si taierea jneapanului.
- solul ars al poienilor a inceput sa se refaca.
- in urma intensificarii supravegherii zonelor cu floare de colt si capra neagra, mai ales dupa construirea Bazei de Interventie Dochia, s-a constatat o inmultire a exemplarelor.

Detalii suplimentare: http://www.neamt.ro/Date_gen/Ceahlau/Salvamont.htm.
Autor: Cătălin Olteanu
Înscris de: Cătălin Olteanu
Vizualizări: 20038, Ultima actualizare: Marţi, 19 Mar 2002


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Telefoane de urgenţă:
Cab. Dochia, Izv. Muntelui: 098/615490, Statia Jud. Salvare: 033/212020
Nr. persoane: ?
Echipe operative:
Zonele montane în care operează:
Zona
Muntii CEAHLAU
15 trasee
Informaţii de contact:
Cabana Dochia: 092/235503, Statiunea Durau: 033/212020Cons. Judetean Neamt: 033/212890Dispecerat Salvamont: 033/212890 interior 234
Orarul:
Anunţuri de sezon: