Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Complexul Turistic Tudor Petrimanu - Vidra

Bookmark and Share

 
Complexul Turistic Tudor Petrimanu-Stina Petrimanu-Saua Pietrile-Stina Pietrile-Lacul Vidra-Vidra
Traseu: ușor accesibil, dificil iarna Marcaj: bandă galbenă, cruce roșie Durata: 3-3½ ore.Petrimanu reprezintă o importantă poartă de acces spre Munții Latoriței, permițind abordarea cu ușurință atît a culmii principale cît și a minunatelor locuri de la izvoarele Latoriței. Din păcate cabana deja înălțată de constructorii barajelor de pe Latorița întîrzie să intre în circuitul turistic. Pentru turiștii care își găsesc totuși adăpost în zonă, prezentăm cîteva trasee care pot fi parcurse cu ușurință, eventual combinate cu traseul de culme, rezultînd noi variante în raport cu posibilitățile celor care le abordează.

Traseul de față traversează culmea principală prin sectorul Șeii Pietrile (1760 m). Există două poteci, care, pornind de la Petrimanu, se unesc în porțiunea Șaua Pietrile. Prima, marcată cu cruce roșie, urcă pe sub piciorul sud-estic al Muntelui Petrimanu, trece pe la stîna Petrimanu și ajunge în Șaua Pietrile, pe la obîrșia Pîrîului lui Tocan. Urcușul este greoi și solicită din plin mai ales pe cei care poartă bagaje grele. Cea de-a doua poteca care-o recomandăm urcă pe valea Pîrîului lui Tocan, apoi se îndreaptă spre Culmea Boarneșu, dînd o ramificație spre stîna Boarneșu. Această potecă poartă un vechi marcaj, bandă galbena, în parte distrus. Poteca traversează pîrîul Pietrile și urcă ușor prin pădurea de molid pentru ca după circa 1½ oră să iasă în golul alpin de sub Șaua Pietrile. În aceste locuri se pot vedea cîțiva pinteni de calcar cu vegetația lor caracteristică, precum și cîteva doline.

Din Șaua Pietrile se deschide o largă priveliște asupra lacului Vidra precum și asupra Munților Lotrului, în care se disting munții Sărăcinu Mare, Băluțu și Piatra Albă. După un popas în care lăsăm privirea să zăbovească asupra șiragului de culmi ne îndreptăm spre nord, coborînd pe lîngă stîna Pietrile printr-o bogată vegetație de ștevia stînelor (Rumex alplnus), apoi pătrundem în pădurea de molid ce ne va însoți pînă pe malul lacului Vidra. Poteca e marcată în acest sector cu cruce roșie. Ajunși pe malul lacului, ne racordăm la șoseaua de contur îndreptîndu-ne spre est pentru a ocoli ,,golful" Vidruței. După mai bine de 2 km ajungem în stațiunea Vidra.


CommentsNo comments were added
Login or register to comment