Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Obirsia Lotrului - Vidra

Bookmark and Share

 
Obirsia Lotrului-Piriul Mioara-Canton Puru-Vidra
Traseu: nemarcat, ușor, șosea, 18 km Durata: 4-5 oreObîrșia Lotrului, cu vechea sa cabană turistică, împreună cu noile căsuțe de vacanță, constituie prin poziția sa nucleul unei așezări turistice de importanță majoră în turismul românesc. Totuși spațiile reduse de cazare pe timpul verii și lipsa unor mijloace de transport nu conferă acestui complex un rol major în dezvoltarea turismului aici. Traseul nostru pare monoton la prima vedere, întrucît se desfășoară în cea mai mare parte pe șoseaua de contur a lacului Vidra, dar pentru cel care îl parcurge pentru prima dată este totuși interesant și încîntător.

Pornim de la intersecția aflată în dreptul Stației meteorologice și ne îndreptăm spre est pe șoseaua ce merge spre Voineasa. Drumul însoțeste Lotrul cale de 3,5 km și ne dă prilejul să privim apele sale curate, de adevărat rîu de munte amenajat cu cascade artificiale pentru dezvoltarea salmonidelor. Ajungînd la podul de la coada lacului, îl traversăm și ajungem pe malul drept, evitînd drumul de pe malul stîng care e mai lung și necirculat și care ne poate conduce la barajul Vidra, 4 km aval de stațiunea Vidra. Imediat după ce trecem podul, pornește în dreapta o potecă marcată cu punct albastru ce urcă pe Vîrful Miru Mare, pe malul Pîrîului de la Stînă. De aici vom urma șoseaua evitînd drumurile forestiere ce se desprind pe dreapta în lungul unor pîraie, avînd în permanență în stînga cuveta lacului Vidra.

Direcția generală de mers este de la vest la est, dar șoseaua face numeroase bucle în dreptul pîraielor ce debușează în lac, întrucît se menține pe curba de nivel de 1300 m. In dreptul pîrîului Mioara vom observa fosta carieră de argilă din care s-a scos materia primă pentru construcția barajului. Dincolo de lac admirăm culmile domoale ale Sărăcinurilor. Uneori în față, spre sud-est, apare Culmea Pietrile-Mogoșu, cu relieful său calcaros. În apele lacului se oglindesc siluetele viitoarelor hoteluri din stațiunea Vidra. Trecem pe lîngă cantonul silvic Puru și avem în față, aproape dar dincolo de lac, stațiunea Vidra. Va trebui să ocolim însă ramura dinspre Vidruța a lacului cu care prileij putem admira. dacă nivelul lacului este scăzut, jerba produsă de apele aduse printr-o galerie din lacurile Petrimanu și Galbenu de pe valea Latoriței. Ajungînd la intersecția cu șoseaua spre Voineasa, vom merge înainte, respectiv spre nord, parcurgînd încă 1 km pînă în stațiunea Vidra.


ComentariiFara comentarii
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii