Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Vidra - Satul Ciunget

Bookmark and Share

 
Vidra-Curmatura Vidrutei-Stina Nopteasa-Izvorul Vidrutei-Virful Fratosteanu Mare-Culmea Paraginosu-Virful Vinata-Satul Ciunget
Traseul străbate aproape în întregime culmea răsăriteană a Munților Latoriței. Pînă la Curmătura Vidruței traseul este comun cu traseul nr. 21. De la Curmătura Vidruței, urcăm pe drumul de tractor spre sud prin tăietura de pădure pînă la stîna Nopteasa. Spre vest avem priveliștea lacului Vidra și a unui sector din partea vestică a Munților Lotrului.

Depășim stîna din Nopteasa, ne aprovizionăm cu apă la izvorul Vidruței și urcăm în continuare drumul de tractor peste Muntele Părăginosu, care ne va scoate pe drumul de culme Valea Măceșului-Ștefanu, la altitudinea de 1960 m. Traversăm șoseaua și urcăm pe un mic platou, orientîndu-ne spre Vîrful Fratoșteanu Mare. Urcușul spre vîrf este mult ușurat de panta lină. Sus, pe vîrf avem prilejul să ne desfătăm privind vastele întinderi montane și alpine, aproape tot ținutul muntos dintre Olt și Jiu.

După odihna de rigoare, ne continuăm drumul pe culmea largă, orientată spre sud-est către șaua ce desparte acest vîrf de Vîrful Fratoșteanu Mic (1979 m). Din căldarea glaciară Fratoșteanu se racordează un drum de tractor care, ocolind Vf. Fratoșteanu Mic, ne va scoate în Șaua Repezi, un vast platou acoperit cu pășune. Părăsim drumul de tractor și ne îndreptăm pe o potecă spre nord-est, ocolind Vîrful Repezi (2012 m) și ieșim pe culmea ce străjuiește valea Latoriței. Dincolo de Latorița se ridică cetatea de calcar a Pietrei Tîrnovului (1879 m), al cărei abrupt este mărginit de un brîu de grohotișuri provenite din dezagregarea pereților.

In continuare, urmăm culmea dantelată și acoperită pe alocuri cu jnepeni, în coborîș ușor. Treptat, poteca coboară, uneori e greu vizibilă, dar, orientîndu-ne în permanență, vom reuși să ne menținem pe drumul cel bun. Apoi poteca pătrunde în pădure și coboară din ce în ce mai mult pînă ajunge într-o poieniță cu vegetație ierboasă bogată. Traversăm poienița și în curînd ieșim într-o largă șa (Curmătura Fagului), de unde se deschide o frumoasă priveliște spre nord, către Munții Lotrului. Aici vom întîlni un drum de tractor care coboară ușor ocolind prin nord Vîrful Vînăta, pe care se află un releu de televiziune. De pe acest drum avem posibilitatea să privim pereții și creasta dantelată Pietrele Albe care străjuiește valea Rudăreasa, ca și plaiul întins al Muntelui Ștevia.

Trecem apoi pe lîngă construcția masivă a castelului de echilibru al hidrocentralei Lotru-Ciunget și coborîm în continuare pe o potecă ce șerpuiește prin pajiștea care acoperă muntele, scurtînd serpentinele drumului de tractor. Timp de o oră, vom coborî treptat pe această potecă pînă în satul Ciunget, încheind o lungă dar interesantă excursie.


ComentariiFara comentarii
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii