Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Vidra - Vidra

Bookmark and Share

 
Vidra-Hotel Tranzit-Piriul Pietrele Vidrutei-Stina Pietrile-Saua Pietrile-Virful Mogosul-Izvorul Vidrutei-Valea Vidrutei-Lacul Vidra-Vidra
Traseu: relativ ușor, dificil iarna Marcaj: parțial cruce roșie, bandă galbenă Durata: 5-6 oreUn alt circuit cu punct de plecare și sosire din stațiunea Vidra se poate realiza urmînd traseul de mai sus, care permite vizitarea zonei carstice Pietrile-Mogoșu. Pînă în Șaua Pietrile traseul este comun cu traseul nr. 19. Din Șaua Pietrile urmăm drumul de culme Ștefanu-Valea Măceșului, în direcția est, abordînd prima serpentină care ocolește Vîrful Pietrile (1877 m), impunător prin stîncile sale calcaroase.

Spre sud își adîncește valea Pîrîul lui Tocan, iar spre vest lăsăm în urmă silueta masivă a Vîrfului Puru, cu căldarea sa glaciară situată spre nord. Drumul urcă treptat și în curînd ajungem într-un mic platou de unde avem o frumoasă priveliște spre lacul Vidra, aflat la nord. Ocolim apoi un vîrf rotunjit (Boarneșu -1923 m), drumul efectuînd o serpentină spre sud pe la obîrșia pîrîului Pietrile.

Trecînd pe versantul estic al vîrfului, în față ni se deschide bazinul Turcinului Mic în care abundă pinteni de calcar, iar ceva mai jos se zărește un portal ("Poarta Soarelui") provenit prin prăbușirea unei vechi peșteri. Jos, la limita pădurii, într-un cadru pitoresc, se află stîna din Boarneșu. Spre est bazinul este închis de Vîrful Fratoșteanu Mare (2053 m), ultimul bastion al Munților Latoriței pe partea răsăriteană a culmii principale. In continuare, drumul ocolește tot prin sud Vîrful Mogoșu cu relieful său ruiniform care se poate observa dacă ne abatem puțin spre versantul său nordic. Apoi traversăm o mică șa și drumul trece pe partea nordică a culmii. Sîntem deasupra Muntelui Părăginosul și mai jos aproape de liziera pădurii se află un mare saivan construit recent.

In dreptul culmii nordice se desprinde un drum de tractor pe care îl vom aborda părăsind șoseaua de culme. Ne îndreptăm mai întîi spre nord, apoi spre est coborînd spre izvorul Vidruței, un șuvoi puternic de apă limpede și rece care iese de sub stînci calcaroase. De aici vom urma valea Vidruței pe o cărăruie, apoi pe un drum de tractor vizibil de la Cotul Vidruței. în continuare traseul este comun cu traseul nr. 6.


ComentariiFara comentarii
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii