Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Vidra - Voineasa

Bookmark and Share

 
Vidra-Curmatura Vidrutei-Colonia Minaileasa-Canton Despina-Valea Minaileasa-Voineasa
Traseu: ușor accesibil, dificil iarna Marcaj: nemarcat Durata: 5-6 oreDe la Vidra se poate ajunge la Voineasa cu mijloace auto pe două căi. Una din acestea se îndreaptă spre barajul Vidra situat la 4 km spre nord-est de stațiune, apoi, după ce coboară serpentinele din aval de baraj, urmează firul Lotrului pînă la Voineasa trecînd prin pitorescul defileu al Lotrului din Cataracte. Cea de-a doua cale urmează șoseaua pînă în Curmătura Vidruței, apoi coboară pe valea Mînăileasa, prin defileul acesteia.

Pentru cei care doresc să meargă pe jos (mai ales că nu există mijloace de transport ITA între Voineasa și Vidra, ci mașini ocazionale) vom descrie un traseu care, deși în linii mari urmează șoseaua pe la Curmătura Vidruței, oferă satisfacții deosebite drumeților pasionați.

Traseul poate fi parcurs și iarna, fiind recomandat schiorilor antrenați, singura dificultate majoră constituind-o urcarea din valea Vidruței în curmătură, deoarece în acest sector se adună zăpadă pufoasă în care ne putem afunda uneori pînă la doi metri, Urcușul devenind chinuitor. Pînă în Curmătura Vidruței, traseul este comun cu traseul nr. 21. Ajunși în curmătură, poposirn după urcușul greu din ultimele sute de metri, timp în care putem admira spre sud pintenii calcaroși de la izvorul Vidruței, ca și vîrfurile Bora și Puru din culmea Munților Latoriței. Spre răsărit se deschide larg bazinul văii Mînăileasa și la orizont apar munceii care înconjoară localitatea Voineasa. In curmătură întîlnim un drum de tractor, care, desprinzîndu-se din șosea, urcă panta domoală a Muntelui Dosul Noptesei prin tăietura de pădure pînă pe culmea Munților Latoriței.

După ce ne-am refăcut forțele, reluăm traseul, îndreptîndu-ne spre est în coborîș ușor pe un drum de tractor ce străbate tăietura de pădure. După circa 200 m, apare în stînga un pîrîu, drumul apropiindu-se de el, fără însă a-l traversa. Coborîm treptat și ajungem la șoseaua care în acest punct traversează pîrîul. In continuare, urmăm șoseaua spre est, coborînd în serpentine pînă la colonia Mînăileasa, unde există un canton silvic, cantoane forestiere, un magazin forestier (SAM) și cîteva barăci. După ce depășim colonia, vom putea remarca galeria de aducțiune a Hidrocentralei Lotru, care traversează valea, după care coborîm pe șosea spre Voineasa.

Menționăm că actuala configurație a drumului se va mai schimba datorită lucrărilor de asfaltare care implică corecții ale pantei și a unor curbe. Treptat, străbătînd pădurea de fag ajungem la cantonul forestier Despina, după care coborîm porțiunea "La serpentine", admirînd versantul drept al Culmii Mînăileasa-Runculeț pe care se distinge etajarea altitudinală a speciilor forestiere.

După serpentine, șoseaua urmează firul pîriului Mînăileasa, pe traseul căruia vom întîlni trei microhidrocentrale, cea de-a treia aflîndu-se în apropiere de confluența pîrîului cu Lotru, unde ia sfîrșit și traseul nostru.


ComentariiFara comentarii
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii