Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Voineasa - Satul Ciunget

Bookmark and Share

 
Voineasa-Hotel Lotru-Saua Chica Lupului-Satul Ciunget
Traseu: ușor accesibil chiar și iarna Marcaj: triunghi albastru Durata: 1½-2 orePentru turiștii aflați la odihnă în stațiunea Voineasa, acest traseu este unul dintre cele mai ușoare, avînd în vedere dificultățile minore, poteca bine evidențiată și distanță redusă pentru parcurgere. Străbaterea traseului permite un tur de orizont asupra stațiunii în ansamblul său, precum și vizitarea (cu aprobare prealabilă și în grup) a uzinei electrice Lotru-Ciunget.

Pornind din fața hotelului ,,Lotru", vom urma șoseaua ce coboară în serpentine pînă la podul de la intrarea în localitate. Urmăm apoi șoseaua spre ieșirea dinspre Brezoi circa 400 m, apoi o luăm la dreapta (sud), pe ulița ce urcă ușor în lungul pîrîului Cărării. După ultima casă, urmează o serpentină după care părăsim drumul de tractor ce urcă spre dreapta pantele Muntelui Balțuri și urmăm poteca ce intră într-o pădure rară de fag și carpen, unde apare și marcajul triunghi albastrn. În curînd ajungem într-o rariște a pădurii de unde putem admira spre est Vîrful Pleașa (1052 m), acoperit cu o frumoasă pădure de molid punctată pe alocuri de larice și mesteacăn în continuare, poteca urcă prin pădure, traversează mici izvoare apoi însuși pîrîul Cărării și iese în poienile de sub Șaua Chica Lupului.

In apropierea unor grajduri, întîlnim un izvor amenajat care ne astîmpără setea în timpul urcușului. Poteca șerpuiește în serpentine prin pajiștile bogate, vara, în felurite flori ale muntelui și iese apoi în Șaua Chica Lupului (1012 m), unde întîlnește drumul carosabil de culme ce urcă de la Valea Măceșului peste muntele Ștevia, pînă la Ștefanu. Din șa se deschide o largă privliște spre nord unde se află bazinul văii Voineșița cu Vîrful Sterpul (2142 m) în ultimul plan. Apoi la vest de acesta se pot observa Șaua Buceci, Vîrful Dobrunu, Vîrful Negovanu și Vîrful Balindru Mare, toate aparținînd Munților Lotrului. Spre apus, privirea ne e atrasă de silueta ascuțită a Vîrfului Fratoșteanu Mare (2053 m) ce se profilează la obîrșia văii Rudăreasa. În sud se înalță, dincolo de valea Rudăreasa, Muntele Vînăta, pe care se află releul de televiziune, iar dincolo de acesta se adîncește valea Latoriței, străjuită de Vîrful Tîrnovu Mare (1846 m).

După un scurt popas, vom urma spre răsărit drumul de culme circa 200 m, apoi ne vom abate în stînga pe poteca ce coboară prin pajiște spre sud pe o culme prelungă, orientîndu-ne după linia de înaltă tensiune ce coboară în Ciungetu. Apoi panta se accentuează și poteca face mai multe serpentine. Treptat, pierdem altitudine și intrum în zona grădinilor satului Ciungetu, ale cărui case se zăresc ceva mai jos. Poteca traversează pîrîul Lazului, apoi intră pe o uliță și iese în șoseaua care însoțeste valea Rudăreasa ce străbate în lung satul. În satul Ciungetu se poate vedea o veche biserică din lemn, în care se află pictate imagini ale ctitorilor în portul popular străvechi, ca și moderna uzină electrică. Vizitarea centralei electrice este posibilă numai în grup, cu aprobare prealabilă. Intoarcerea se poate efectua fie pe aceiași traseu, fie utilizînd curse l.T.A. (14 km pînă la Voineasa).


ComentariiFara comentarii
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii