Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Voineasa - Valea Macesului

Bookmark and Share

 
Voineasa-Hotel Lotru-Valea Cararii-Poiana La Meri-Piriul Pisetorii-Virful Chica Lupului-Dealul Ciresului-Valea Macesului
Traseu: nemarcat, relativ ușor, accesibil iarna Durata: 4-4½ oreParcurgerea acestui traseu oferă posibilitatea cunoașterii sectorului estic al Munților Latoriței, precum și a unor porțiuni din Munții Șteflești și Căpățînii. Este mai puțin folosit de turiști datorită lipsei marcajului și necunoașterii potecii de pe Gruiul Viezuinii.

Pornim de la hotelul ,,Lotru" și ne îndreptăm spre Valea Cărării. După ce trecem de cișmeaua lui Țolea, urmăm în dreapta ulița ce însoțește în urcuș Pîrîul Cărării. La cel de al cincilea baraj de reținere a aluviunilor de pc acest pîrîu, traversăm pîrîul și urcăm pe versantul drept (estic), pe poteca ce pătrunde în pădure. Timp de 20 minute vom urca prin pădurea de fag în amestec cu brad (brădeto-făget), după care ieșim într-o rariște unde începe pădurea tînără. în stînga se văd rămășițele unei pepiniere. Ocolim pe la sud gardul vechi al pepinierei și întîlnim o potecă largă ce vine din stînga. De aici vom urca pe această potecă printre arborii uriași de brad și fag, în direcția sud, ajungînd în scurt timp din nou la limita dintre pădurea bătrînă și cea tînără. În acest sector întîlnim pe copaci o bandă roșie verticală ce reprezintă limita dintre parcelele forestiere.

Poteca cotește spre est și iese pe muchie, la marginea vestică a unei poieni (,,La Meri"), unde se află un sălaș pentru animale. De aici ne îndreptăm spre sud, în urcuș ușor, pe poteca ce trece treptat pe versantul estic al culmii. Traversăm o zonă cu bolovani, răspîndiți prin pădurea rară de fag și acoperiți cu mușchi. Pe sub fagi cresc multe exemplare de brad de talie mică. Poteca ne conduce spre obîrșia pîrîului Pișetorii, unde întîlnim o poiană în care se află sălașe pentru vite și o gospodărie de munteni. Ocolim așezarea pe la vest și urcăm pe muchia pietroasă aflată spre vest, apoi ne continuăm urcușul pe direcția sud, abordînd versantul nordic al Vîrfului Chica Lupului.

Pînă pe vîrf am parcurs circa o oră și jumătate. De aici avem priveliști deosebite spre nord și nord-vest unde se înalță vîrfurile cele mai înalte ale Munților Șteflești (M. Lotrului): Vf. Sterpu (2142 m); Vf. Dobrunu (1880 m), Vf. Balindru Mare (2209 m), Vf. Cristești (2233 m). Spre nord-est privirea întîlnește munții mijlocii de la est de Vîrful Sterpu, iar în zare se ridică semeț Vîrful Robu (1900 m). Către sud se înalță masiv Vîrful Ursu (2124 m) aparținînd Munților Căpățînii. Zărim și spintecătura adîncă a Văii Latoriței străjuită de Vîrful Tîrnovul Mare (1836 m). De pe Vîrful Chica Lupului (1122 m) vom coborî pe versantul său sudic pînă la drumul de culme care șerpuiește ceva mai jos și pe care îl vom urma spre est.

Coborîm într-o șa adîncă ce ne oferă priveliști largi spre nord. In continuare, parcurgerea traseului nu pune probleme deosebite, deoarece acesta se desfășoară pe drumul forestier ce coboară în satul Valea Măceșului.

Drumul străbate o porțiune relativ plană pe partea nordică a culmii, apoi coboară într-o mică șa, după care începe urcușul Dealului Cireșului printr-o serpentină. Urmează iar o porțiune plană, de unde se poate zări stațiunea Voineasa și împrejurimile sale, apoi drumul se dispune pe versantul sudic al Vîrfului Cireșu (1160 m). De aici ocolește obîrșia pîrîului Cireșu, ce coboară sprc Latorița, apoi va coborî treptat pe pantele estice ale Muntelui Giurăscu. În jur se află pajiști și poieni cu sălașe pentru vite. Putem admira oglinda de apă a lacului Malaia sau silueta bombată a Vîrfului Molidișu Mare (1510 m) ce se ridică în față, dincolo de Lotru. Treptat, coborîm și ne apropiem de pădure parcurgînd cîteva serpentine, după care drumul se îndreaptă spre satul Valea Măceșului. Aici întîlnim drumul național 7 A, unde se află stația ITA. Pînă la Voineasa mai sînt 6 km, pe care îi putem parcurge cu mijloace auto sau chiar pe jos, dacă dispunem de resursele necesare.


ComentariiFara comentarii
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii