Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Laos 2010 la final : News

Bookmark and Share

Laos 2010 la final - Tue, Feb 16, 2010, 9:42 am, visited 4165 times


La intoarcerea echipei romanesti din Expediţia Internaţională de Explorare Speologică si Subacvatică “Laos 2010”, Federaţia Română de Speologie organizează o Conferinţă de Presă, în ziua de marti 16 februarie 2010, ora 12.00, în Bucuresti, Calea Victoriei 21-23 etaj 5.

Laos, ultima frontieră


Tradiţia şi performanţele obtinute in explorari de catre speologii români au facut ca ţara noastră să participe în premieră cu o echipa de 5 exploratori la Expediţia Internaţională de Explorare Speologică si Subacvatica “Laos 2010”, intr-unul din ultimele locuri virgine din lume in domeniul speologiei.



Expediţia “Laos 2010”, organizată de Asociaţia “Geokarst Aventure” sub egida Federaţiilor de Speologie din România şi Franţa, în perioada 15 ianuarie – 14 februarie 2010, a avut ca scop explorarea şi joncţionarea în premieră a marilor sisteme carstice subterane din Masivul Khammouane, dar şi continuarea explorării râului subteran Xe Bang Fai, unul din cele mai impresionante sisteme carstice cunoscute.



Responsabilul expeditiei din partea Federaţiei Române de Speologie, Dl. Tudor Marin, a declarat: “Expediţia nu numai ca şi-a atins obiectivele propuse dar, a si înregistrat rezultate spectaculoase”, pe care le enumerăm în continuare:


- Explorarea şi topografierea a peste 18 km de galerii de peşteră, din care 4,5km de galerii complet inundate, explorate prin scufundare.

- Explorarea unui număr de peste 40 de peşteri.

- Traversarea in premiera a 3 sifoane si jonctionarea prin scufundare a pesterilor Tham Khamouk si Tham Deua in zona satului Ban Thathot, dupa scufundari ce insumate au depasit 450m.

- Traversarea completa a unui munte prin scufundare in raul subteran din Nam Kouang in zona satului Ban That. Scufundarea reprezinta un record prin cei peste 400m de galerii inundate ce au fost explorate.

- Depasirea in premiera a sifonului final din pestera Nam Non (din zona Nam Hinboun) si jonctionarea cu pestera care se afla in amonte Tham Song Dang realizand astfel cel mai mare sistem subteran din Laos, ce depaseste la ora actuala 32 de km.

- Explorarea in premiera a sifonului amonte din Pestera Marie Cassant, realizand traversarea completa a muntelui prin galerii de pestera.

- Scufundarea la cota -47 m cu aer comprimat, in resurgenta Pue Pu, ceea ce reprezinta un record.

- Realizarea celei mai lungi escalade in pestera Xe Bang Fai, ce a depasit 70m denivelare pe un perete complet surplombant.

- Prelevarea de probe de calcit din diverse forme endocarstice pentru scopuri stiintifice.

- Observarea faunei cavernicole prezenta in apa si in aer.

“Pe lângă obiectivele specifice unei astfel de expediţii, ne-am implicat şi în acţiuni umanitare, acordând ajutor unuia dintre satele izolate din junglă (Ban Nonping).” a declarat dl.Tudor Marin.

Această expediţie a fost pregătită prin alte 3 expediţii de explorare şi prospecţiune în Laos desfăşurate în anii 2006, 2008 şi 2009.


Alte detalii despre organizarea expediţiei:



Accesul în zonă s-a realizat pe parcursul a 3 zile prin intermediul a 2 avioane, 12 ore de mers cu autobuzul, 1 barca cu care s-a traversat Mekong-ul, 9 ore de drum cu camionul si masini 4x4.



Bugetul total al expediţiei a fost de 60.000 de euro, pentru 11 de participanţi.



Datorită rezultatelor deosebite obţinute în această expediţie, precum şi a bunelor relatii dezvoltate pe plan local, suntem îndreptăţiţi să sperăm la o nouă participare la un astfel de eveniment. În acest sens, Dl. Tudor Marin a mai declarat “Am rămas foarte plăcut impresionat de zonele explorate şi mai ales de oamenii fascinanţi ai acestor locuri. Din dorinţa de a continua activitatea şi de a imbogati rezultatele expediţiei Laos 2010, sper că va exista şi o viitoare expediţie Laos 2011, la care să participe din nou o echipa romaneasca”.



Această expediţie nu ar fi fost posibilă fără sprijinul partenerilor şi sponsorilor: Romcar, Point P, Dimotrans, ERT Industries, GESS, Thollet Vignerons, CDS 01, Bubble Diving, Aquatabs, Nouvelle Frontieres, Beal, Hitachi, Ogre Team, Les Serres du Baderand, Vivier Beganton, Adventure Camps, Top Plast, Tarvel, D-Link, Lasting System, Au Vieux Campeur, S.E.F., Trend Furniture, Spelemat, Geosond.


Parteneri Media:

www.alpinet.org, National Geographic Romania, www.descopera.ro si www.hotnews.ro


Contact:

Responsabil de expediţie

Tudor Marin

Director Tehnic Federaţia Română de Speologie

Tel: 0745 043 417

E-mail: tudor.marin@frspeo.ro

www.ro.expe-laos.com sau www.expe-laos.com


- Federaţia Română de Speologie (F.R.S.) este o organizaţie non-profit, ce s-a constituit prin asocierea tuturor structurilor speologice din România, în scopul perpetuării tradiţiei speologice româneşti, marcată în anul 1994 prin aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea, la Cluj, a primului Institut de Speologie din lume.


FRS este membră a Uniunii Internaţionale de Speologie (U.I.S.), afiliată la UNESCO şi a Federaţie Speologice Europene (F.S.E.).

- Tudor Marin este Director Tehnic al Federaţiei Române de Speologie (din anul 1997), având o bogată experienţă în domeniul speologiei, acumulată pe parcursul a 20 ani de activitate.

În tot acest timp, a participat la nenumărate expediţii naţionale şi internaţionale speologice de explorare şi cercetare în: Franţa, China, Ucraina, Papua Noua Guinee, Serbia, Laos etc.  Tudor Marin are o solidă pregătire profesională de specialitate, fiind Instructor Federal in cadrul Şcolii Române de Speologie, cu specializarea suplimentară Coborâri de Canioane şi Salvaspeo precum şi cadru al Şcolii Franceze de Speologie.


Comunicat de presa

Federatia Romana de Speologie

Şerban-Alin Pontoş

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.