Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Cosmar pe munte - Mon, Aug 18, 2003, 9:45 am, visited 11182 times


Sambata dupa-amiaza prapadul s-a abatut asupra turistilor numerosi veniti in Carpatii Meridionali. Echipele salvamont au lucrat pana a doua zi dimineata. In principal, vremea rea (furtuni violente, fulgere, trasnete, ruperi de nori, grindina, iar apoi viituri) a fost cauza care a izolat turistii, a accidentat si chiar a luat trei vieti.


Doua trupuri fara viata, langa un cort sfasiat
Primele informatii sumbre au fost primite de Serviciul Public Salvamont din Zarnesti, sambata, in jurul orei 14: au fost descoperiti in zona Varfului Berevoescu doi tineri morti, langa un cort sfasiat. O echipa condusa de Ioan Pivoda, sef SPS Zarnesti, insotita si de un politist, a pornit imediat pe un traseu dificil de aproape 10 km. Sub dezlantuirea stihiilor (ploaie, vant, trasnete) echipa a reusit sa ajunga la ora 19.30 si sa descopere, sub Varful Berevoescu, o fata si un baiat, amandoi morti, langa un cort. Urme ale unei violente descarcari electrice, pe corp si imbracaminte, i-au determinat pe acestia sa aprecieze ca tinerii au fost trasniti. Cele doua trupuri au fost transportate la Zarnesti, unde, dupa ora 1 noaptea, au fost depuse la morga. Nu era insa ultima actiune a echipei din Zarnesti. Un grup de noua turisti (sase adulti si trei copii), surprinsi de intuneric si furtuna in zona Diana, din Piatra Craiului, au trebuit sa fie coborati in siguranta de pe munte. Salvamontistii i-au gasit pe turistii aflati in necaz si i-au adus, pana la ora 4 dimineata, in Zarnesti.


Viitura a omorat o femeie
O puternica rupere de nori a luat si viata unei femei, a accidentat mai multi turisti si a izolat grupuri, in zona inalta a masivului Bucegi, tot sambata, dupa ora 14. Norii amenintatori s-au adunat inca de dimineata. Insa lipsa precipitatiilor a determinat numeroase grupuri sa isi continue ascensiunea spre platoul Bucegilor. Dupa declansarea prapadului, perdele dese de ploaie cu grindina in zonele superioare, masele de apa cumulate intr-un timp scurt, s-au napustit pe vaile inguste si abrupte. Torentii au surprins pe drum numerosi turisti. Astfel, in zona Hornul Malaiesti (de la Omu spre refugiul Malaiesti), avalanse de bolovani angrenati de suvoaie au luat viata unei femei si au accidentat alti trei turisti prinsi in cale. Actiunile de salvare au fost intreprinse de echipa Serviciului Public Salvamont din Rasnov, care a recuperat corpul femeii si i-au transportat pe cei accidentati la ambulanta.


14 copii scosi la 3 dimineata din Valea Bucsoiu
Dramatica a fost actiunea de salvare, a echipei de salvamontisti din Busteni, care, intr-o cursa contra cronometru, a incercat sa ajunga cat mai repede la un grup de copii blocati in partea superioara a Vaii Bucsoiu. "Actiunea s-a terminat cu bine, abia la ora trei si ceva dimineata, cand cei 14 copii au fost scosi si dusi la cabane. Acum, de dimineata (ieri - n.n.), au fost adusi in Busteni. Viitura le-a blocat partea superioara a traseului. Apa a depasit un metru adancime, angrenand bolovani. Astfel, pentru a trece de zona afectata, pe o portiune in care in mod normal poate fi strabatuta in 20 de minute, au fost necesare patru ore", ne-a declarat Laurentiu Paraschiv, membru SPS Busteni.


Alarma nu s-a incheiat duminica
Tot ieri, un alt grup de copii surprinsi de furtuna in Platoul Bucegilor au fost condusi intr-o ora la cabane. Starea de "alarma" a echipelor salvamont din Prahova, Dambovita si Brasov nu s-a incheiat. In cursul zilei de ieri, la ora pranzului, salvamontistii verificau inca situatia din intreg masivul, in cautarea a inca doi turisti surprinsi de furtuna, care nu ar fi avut posibilitatea sa ceara ajutor, dati disparuti. [RL]

Daniel Stefănescu


Connections with the Mountain Guide:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Zorelelor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Sperantelor (Cioranga Mare)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii BUCEGI - Ref. Salvamont  
Muntii BUCEGI - Cabana Malaiesti  
Muntii BUCEGI - Valea Malaiesti  
Muntii BUCEGI - Poiana Malaiesti  
Muntii BUCEGI - Varful si Cabana Omu  
Muntii BUCEGI - Varful Bucsoiul (2492)  
Muntii BUCEGI - Busteni  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Spirla  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Diana  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Zarnesti  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Virful Ascutit (Lehmann)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Grind  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Platoul Carstic Imasul Batranului  
Muntii PADUREA CRAIULUI  
Muntii BUCEGI  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.