Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Defrisari masive in Crai - Thu, Jun 10, 2004, 5:04 am, visited 7620 times


Sub R. Grind s-a inceput o defrisare masiva. Din Curm. La Table pina putin sub R Grind, cit se vede pe linga poteca, sint marcati aproape toti copacii. Pe partea opusa doi versanti sint deja rasi (vazut cu ochii mei). Cineva (de la administratia parcului) zicea ca se vor taia 20.000 mc ca urmare a retrocedarii padurilor din zona. Pentru copacii deja marcati nu se mai poate face nimic, pentru restul inca mai este o speranta. Deci in scurt timp marcajul din zona va fi distrus si o umbrela de soare o sa fie un articol binevenit:(

Si ca si cum nu ar fi de ajuns, se pare ca incet-incet se va interzice patrunderea in abruptul vestic pe potecile nemarcate (cum este in Ceahlau)-stire aflata de la aceiasi sursa. Cum aproape toti muntii cu potential turistic ridicat sint acum rezervatii iar directia actuala este spre interzicerea parasirii potecii marcate, mergeti cit mai puteti si nu uitati ca viitorul echipament pe care-l veti achizitiona sa fie in culori de camuflaj (chiar daca nu da bine in poze).
Titus Hen


Connections with the Mountain Guide:
Muntii CEAHLAU - Satul Ceahlau  
Muntii CEAHLAU - Statiunea Turistica Durau  
Muntii CEAHLAU  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Satul Pintic-Gura Pintic-Valea Pintic-Curmatura Pintic-Valea Bistra Mare

 

Comments
Mihai Cernat Mihai Cernat, Thu, Jun 10, 2004, 6:56 am

Defrisari de padure si restrictionarea accesului celor ce iubesc Muntele... Solutii de protejare groaznice si nesimtite! Cine le da lor dreptul sa ne distruga pasiunile si visele frumoase???

Fără foto Konrad Beti, Thu, Jun 10, 2004, 7:07 am

Porcii!!! Astora trebuie sa li se ia gatul ca in China. Pentru un pumn de dolari efemeri care a doua zi s-au dus oricum pe apa Sambetei, idiotii astia sunt in stare sa-si vanda si parintii. Bine ca am plecat, ca pana acum infundam puscaria de 3 ori. "Noi nu ne vindem tara"... mai tineti minte? Mult noroc, sa scapati cat mai repede de ciuma asta.

Fără foto Sorin Cristescu, Thu, Jun 10, 2004, 10:44 pm

Ar trebui sa ne organizam si sa luam masuri.
Am putea (eventual printr-o organizatie) de mediu sa cumparam terenul respectiv si astfel sa oprim defrisarea.
Sau putem sa replantam suprafata defrisata.
Cu putin bun simt si ceva organizare am putea face multe.
Aveti ceva idei cum putem ajuta?

Sorin

Fără foto Mircea Vergheleţ, Thu, Jun 10, 2004, 11:24 pm

In Piatra Craiului au fost retrocedate paduri. Noii proprietari si-au creat structuri silvice private (OS Papusa, OS Dragoslavele), asupra carora sunt exercitate presiuni foarte mari din partea autoritatilor locale pentru a obtine venituri din vanzarea de lemn. Din cauza suprafetelor mici pe care le detin, aceasta presiune este materializata prin taierile pe care le-ati mentionat, si care nu o sa totalizeze 20000 mc, ci probabil de vreo 3-4 ori mai mult. O sa fie un dezastru. Administratia parcului a intocmit deja un material care a ajuns la Ministerul Agriculturii, si ca urmare saptamana viitoare o sa fie efectuat un control in zona. Rugamintea noastra este ca in asemenea cazuri sa copiati mailul si la office@pcrai.ro, iar sesizarea o puteti trimite in scris, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Daca primesc 10 pe luna, poate ca si masurile o sa fie mai puternice. Daca doriti sa primiti si raspuns, trebuie sa va semnati.
Referitor la traseele nemarcate, asa este. Sunt usor surprins ca un iubitor al muntelui indeamna pe toata lumea sa le foloseasca. Abruptul vestic al Piatrei Craiului este propus in planul de management al parcului pentru rezervatie stiintifica, fiind cea mai importanta zona din punct de vedere al florei, faunei si geomorfologiei. Din punctul nostru de vedere (al administratiei parcului) exista deja suficiente trasee marcate in zona, ca sa te poti bucura de priveliste. Daca doriti sa devina ca platoul Bucegilor, indemnati in continuare turistii sa foloseasca aceste trasee. Totodata, din datele de la Salvamont Zarnesti, 90% din accidentele mortale din Piatra au loc pe aceste trasee nemarcate. Este forte greu sa faci o diferentiere intre turistii care beau apa si arunca pet-ul si cei care il baga la loc in rucsac, sau intre cei intregi la minte si cei cu tendinte suicide, de aceea cred ca aceste trasee trebuie anti-promovate cat mai mult, lucru pe care dvs. nu il faceti, din pacate. :?

Fără foto Bogdan Perju, Fri, Jun 11, 2004, 12:32 am

Restrictionarea accesului pe potecile nemarcate este un sacrilegiu adus pasiunii unor oameni care iubesc acest munte si il protejeaza dupa puterile lor. Riscul face parte din viata ca si apa pe care o bem. Cine vrea sa traiasca fara sa-si asume riscuri nu a inteles nimic din ce a trait pana acum; ar fi bine sa renunte la orgolii si sa mai intrebe pe cei intre care vietuieste. Muntele nu trebuie sa devina un obiect de neatins pt. a fi protejat; iar daca nu functioneaza bunul simt asta ar trebiu sa ne puna pe ganduri despre vremile in care traim.
Cei care au grija de parc nu au vocatie daca s-au gandit ca astfel au grija de Crai. Intr-o lume in care dorim sa functioneze doar legile oficiale nu SI bunul simt oamenii ajung niste "legume" fals zambitoare si goale pe dinauntru.
Abia astept sa ma reintorc in Crai!

Titus Hen Titus Hen, Fri, Jun 11, 2004, 1:11 am

Nu Mircea, nu indemn pe toata lumea sa le foloseasca. Chiar ieri am scris pe lista Alpinet2k, la care cred ca esti si tu abonat, ce recomand unor turisti (chiar daca sint experimentati) sa faca pt prima data in Crai =poteci marcate. Dar sper ca recunosti ca nu poti face la nesfirsit NUMAI poteci marcate. In citeva ture mai lungi le-ai face pe toate. Daca ar fi sa insumez timpii necsari pt parcurgerea TUTUROR marcajelor din zona de creasta/abrupt inclusiv cu legaturile dintre ele nu cred ca as aduna mai mult de 10 zile. Hai sa zic ca mai revii pe citeva care te-au impresionat in mod deosebit dar apoi ce faci? O pauza de 5 ani?-poate mai uiti din frumusetile locului si doresti apoi sa revii. Eu zic ca este firesc ca peste un anumit nivel/experienta orice turist sa doreasca sa mearga si pe trasee nemarcate. Atunci de ce "placerea" asta de a transforma totul in rezervatii stiintifice? Pot sa inteleg pastrarea neatinsa a unei zone restrinse dar nu a 50% din zona de abrupt a masivului si inca partea cea mai frumoasa. Nu aici sta pericolul degradarii mediului ci in defrisari, mizerie si betzii in jurul cabanelor. Imi place sa cred ca macar 90% din cei ce intra cu buna stiinta pe nemarcate (nu cei care se ratacesc sau o iau aiurea fara sa stie in ce se baga) au grija ca Muntele sa ramina la fel in urma trecerii lor (daca nu chiar mai curat-cunosc destule cazuri de drumeti care string PET-uri si alte mizerii de pe poteci). Stiu ca nu pot fi totdeauna usor deosebiti dar eu cred ca merita efortul. Sintem de aceiasi parte a baricadei: vrem un munte curat, cit mai putin mutilat de om si care sa ramina asa si nepotilor.

Fără foto Cristian Georgescu, Fri, Jun 11, 2004, 1:38 am

Cum ramane cu traseele de alpinism din abruptul vestic? Accesul la ele se face de multe ori pe poteci nemarcate.
In cazul Bucegilor, telecabinele si drumurile se acces auto au stricat tot. Inaintea lor totul era ok. Cel putin, asta stiu de la tatal meu. Interesant este ca cei mai curati munti pe care i-am vazut sunt exact aceia care nu au nici o restrictie dar nu au nici cabane sau telecabine sau alte moduri facile de acces. Ex. Tarcu, Godeanu, Lotrului, Cibin..... Cine este de vina pentru mizerie, gunoaie.... Turismul?. In parte si el, dar cred ca mai mult modul de a fi al romanilor, adica al nostru. Deci sa inteleg ca se incearca metoda: "Daca nu putem sa-i civilizam mai bine-i legam".

Fără foto Adrian Marius Simionaş, Fri, Jun 11, 2004, 1:51 am

Vad ca in loc sa se realizeze un studiu care sa evidentieze in ce masura este afectata zona de abrupt de prezenta omului, in loc sa se incerce stabilirea unui numar maxim de turisti pe intervalul de timp (pe luna, sa zicem), in loc sa se identifice zonele sensibile si speciile periclitate si sa se ia masuri corespunzatoare, se vrea interzicerea totala a accesului pe partea vestica a Craiului. Interdictia totala si transformarea zonei in rezervatie stiintifica e o solutie pentru cei comozi, e mai simplu sa interzici total accesul decat sa introduci anumite reguli si sa ai responsabilitatea sa fie si respectate... e mai simplu sa interzici decat sa avertizezi neavenitii: "Abordarea traseelor nemarcate prezinta un grad crescut de risc! 90% din accidentele din masiv au avut loc pe trasee situate in afara marcajelor turistice!"... e mai simplu sa interzici accesul iubitorilor muntelui decat taierile masive de paduri si aparitia vilelor... si atunci, simplu, se loveste in cei care nu sunt organizati, pentru ca in cei cu spate puternic nu se poate, ca lovesc si ei si cine stie...

Fără foto Sorin Cristescu, Fri, Jun 11, 2004, 2:26 am

Eu nu inteleg de ce se retrocedeaza paduri in creierul muntilor. Nu le ajung cele de la poale?

Fără foto radu serban, Fri, Jun 11, 2004, 2:29 am

Doar un gind:

va rog sa semnati si sa mediatizati intens initiativa si petitia
celor de la Societatea de Speologie... si, sa se stie ca, daca asa se intelege protectia muntelui, va fi razboi intre montaniarzi si personalul de administrare a acestor parcuri:-(

Link: http://www.snsro.ro/campanie.php? id=text&i=1

a href="http://www.snsro.ro/campanie.php? id=text&i=1"img border="0" src="http://www.snsro.ro/img/farabariere.gif" width="97" height="97"/a

Victor Nascov Victor Nascov, Mon, Jun 14, 2004, 3:37 am

Sambata 12 iunie 2004 am fost si eu la Piatra Craiului sa vad ce se intampla in padurile de sub versantul estic. Am plecat de la Podu Dambovitei pe valea Dambovicioarei spre Brusturet si voiam sa merg pana "la Table", dar vremea rea m-a impiedicat sa ajung pana acolo. M-am oprit in locul numit "La Pod" pe valea Seaca a Pietrelor, unde am gasit adapost in baracile unor muncitori forestieri, recent instalate. Destul de des coborau dinspre poiana Grind camioane incarcate cu busteni, caci vremea rea nu-i impiedica pe muncitori sa taie arborii fara incetare.
In zona am intalnit un padurar angajat la stat care mi-a spus ca-i pare f rau ca se distrug aceste paduri de curand retrocedate. Mi-a explicat ca datorita perioadei electorale autoritatile sunt mai indulgente si noii proprietari nu gasesc altceva mai bun de facut decat sa-si taie urgent toata padurea, pana sunt lasati in pace. Oare vor face reimpaduriri? La anu deja va fi prea tarziu.
Daca nu vor fi impiedicati sa distruga padurea, va fi intr-adevar un mare dezastru. Pe valea Seaca a Pietrelor se vad urmele unor exploatari forestiere mai vechi, cine stie de cati ani. Ranile muntelui inca nu s-au vindecat. Drumul forestier mai sus de cab Brusturet e atat de degradat incat credeam ca e de mult abandonat si nu se vor mai face exploatari forestiere, mai ales ca e parc national. Ce m-am inselat!
Ce-i de facut? Cred ca trebuie cat mai intens mediatizat cazul. Poate se vor gasi solutii pentru impiedicarea acestui dezastru. Ratiunea trebuie sa invinga ignoranta.

Fără foto Sorin Cristescu, Mon, Jun 14, 2004, 11:17 pm

Salutare,
In legatura cu aceste defrisari as vrea sa stiu doua lucruri:
1. Padurile retrocedate sint in cadrul parcului national? (cred ca ar fi caz unic in lume)
2. Taierile au depasit (sau vor depasi) limita legala?
Indiferent de raspunul la aceste intrebari, masacrul trebuie oprit!
Solutiile ar fi:
1. Daca s-a incalcat legislatia, trebuie dati in judecata
2. Cumparat terenurile de la proprietari si eventual donate parcului national sau unei organizatii ecologiste
3. Distrus drumul de acces cu camionul si alte metode mai putin ortodoxe (dar agresiunii trebuie sa-i raspundem cu aceleasi arme)

Ce facem?
Sorin

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.