Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Făgăraş, septembrie - Mon, Sep 27, 2004, 12:00 pm, visited 7033 times


Tura pe care am făcut-o în perioada 20-25 septembrie în segmentul Ciortea-Bâlea mi-a întărit convingerea că venirea toamnei nu trebuie să însemne amânarea planurilor pentru la anul, ci, din contră, poate oferi momente unice de comunicare cu muntele. Chiar dacă, fără saci buni de dormit şi echipament călduros, sunt mai greu de suportat în cort sau refugiu cele câteva grade sub zero din orele dimineţii. Chiar dacă rafalele de vânt pot să persiste fără oprire şi 48 de ore.
Mă duce gândul la turbulenţa furtunilor de vară şi la pericolul fenomenelor electrice pe care alaiurile de turişti de vară îl neglijează adeseori (doar vara e cald şi bine, nu?). Cam puţină animaţie acum, în septembrie. Am întâlnit puţini turişti, între care un australian solitar, doi studenţi la Geografie - Marian şi Dragoş, pe care îi salut- şi un simpatic grup de tineri din Chişinău. Refugiile sunt deja cam rar frecventate, cel de la Scara relativ curat şi relativ etanş la vânt, iar Călţunul extrem de curat, bine izolat şi primitor, felicitări ştim noi cui.
În rest, cetăţile de piatră ale Ciortei, Custurii Sărăţii sau Negoiului sunt tot acolo, tăcute, aşteptând cuminţi alte degete, alţi bocanci să le mângâie neclintirea.
Aş avea de adăugat şi o observaţie, sper utilă. Coborând pe frumoasa vale a Bâlei, la hotel Bâlea Cascadă am fost informat, inexact, că în continuare nu există nici o scurtătură marcată care să taie cumva serpentinele celor 17 km pe care-i mai avem de parcurs până la Cârţişoara. Ei bine, după cinci km pe asfalt, apare (în preajma bornei Cârţişoara - 12 km), pe stânga drumului, intrarea într-o potecă marcată cu bandă albastră, iar aceasta ne duce într-o jumătate de oră foarte aproape de Vama Cucului (kilometrul şase). Cabana Vama Cucului este în renovare, însă majoritatea cabanelor răsărite în zonă oferă servicii de cazare. Se conturează o nouă microstaţiune la poalele muntelui, presupun că va deveni un loc interesant pentru turişti mai paşnici, mai cuminţi şi cu resurse financiare de nivel mediu şi peste.
Cu bine, prieteni ai muntelui, şi drumuri cât mai dese şi mai împlinite emoţional.
Sorin Bezdedeanu


Connections with the Mountain Guide:
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Vistea  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Fereastra Zmeilor  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Scara  
Muntii FAGARASULUI - Valea Caltun  
Muntii FAGARASULUI - Izvorul Negoiu  
Muntii FAGARASULUI - Valea Scara  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Negoiu  
Muntii FAGARASULUI - Izvorul Caltun  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii FAGARASULUI - Varful Negoiu  
Muntii FAGARASULUI - Portita Caltunului (Negoiului)  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul si Lacul Caltun  
Muntii FAGARASULUI - Custura Saratii  
Muntii FAGARASULUI  
Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.