Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Izvorul Bistriţei Aurii - apel : News

Bookmark and Share

Izvorul Bistriţei Aurii - apel - Thu, Jul 17, 2003, 1:49 pm, visited 12543 times


[imagine]

Subject: Dlui Mircea Toma

Stimate domn,

Imi cer scuze pt. ca dau buzna astfel in "universul d-voastra", o fac cu gindul ca daca cotidianele centrale (Ziua, Adevarul, R. Libera, Ev. Zilei), din pacate si Acad. Catavencu nu se arata interesate de informatiile furnizate de mine(valabil si pt. posturi baimarene TV, o parte din presa scrisa), poate ca d-voastra, " un cetatean informat, onest, cu bun simt si intransigent", veti reactiona in vreun fel

Va cer sa aveti rabdarea de-a lectura succinta punere-n tema de mai jos. Multumesc.

Fiind un impatimit montaniard cele ce urmeaza sint "culese personal, de la sursa" probabile imagistic si pt. documentele oficiale cu corespondenta exp/primita.

17 aug. 2002- Refugiul Poiana Stiol construit ilegal de catre "Primaria" Borsa, de fapt primarul Gavrila Grec & acolitii (un patron de brutarie din Baia Borsa, un consilier local cu  functi la Sucursala Miniera Baia Borsa etc). Un borsan "de bine" (patronul brutariei Valtibue SA, Apostol) sosit cu o gasca de petrecareti & 1 4x4 pe drumul ilegal amenajat din Poiana Stiol spre Refugiul Stiol (situat in Parcul National Mtii Rodnei-patronat de UNESCO precum Retezat & Delta Dunarii!) mi se destainuie falos: ducem drumul pina la coada lacului Stiol (Izv. Bistritei Aurii, facem un dig, ii triplam suprafata, vindem 30 parcele, se vor construi tot atitea, sau mai multe," casute de vacanta", facem un alt lac in caldarea Izv. Cailor, linga stina, deasupra Cascadei Cailor...

M-am cutremurat! Intrebindu-l daca cineva a facut un proiect/doc.de fezabilitate, daca au avize... Mi-a ris in nas.

24 aug. 2004 Fiind tot in Parcul National Mtii Rodnei, linga Taurile Buhaescu, l-am intilnit pe John Samad Smaranda, cercetator st. III la INCDT Bucuresti, membru al UNESCO PRONATURA, aflat in actiune de marcare arii protejate, instalare panouri avertizoare/informative si ecologizarea zonei Statia Meteo Iezer-caldarea Zanoaga Iezerului. I-am relatat pe larg cele aflate pe 17 aug. Logic totul i s-a parut aberant, flagrant ilegal, reactionind cu " e imposibil, e ilegal" (Sic!)

In scurt timp l-a pus in tema asupra "proiectului" pe insp.de mediu Ioan Pop de la Insp. Prot. Mediului Maramures (0262/276.304) care se afla in zona reinoind marcaje turistice cu un grup de tineri montaniarzi. Reactia acestuia a fost de neincredere dar a promis ca va verifica

3 oct. 2002, faceam cu un coleg montaniard creasta integrala NV-SE a Mtilor Rodnei, dinspre Pasul Setref spre Pasul Rotunda (1-4 oct. 2002). Ajunsi pe piciorul nordic al vf. Gargalau * (situat in Parcul National Mtii Rodnei, in caldarea lui ordica situinduse taul Stiol (numit si Izv. Bistritei Aurii) am auzit zgomot de utilaj, am privit spre...fostul lac alpin glaciar constatind ca un buldozer senilat amenaja cu lama un dig lung de aprox. 60 m lungime, inalt de 1, 2 m. Am imortalizat santierul. In intervalul aug./oct drumul de acces dinspre Poiana Stiol-Refugiul Stiol fusese continuat pina in vecinatatea lacului, prin decopertarea pajistii alpine (arie protejata!).

5 oct. 2003 scot foto, le arat fiicei mele, jurnalista la un cotidian baimarean, o rog sa dea stirea nemerniciei insotita de imagini.

Avind adresa e mail a lui John S. Smaranda il info prompt. La fel pe un alpinist/montaniard clujean de prestigiu, Dinu Mititeanu.

Apare articolul incriminant in Graiul Maramuresului, primarul G. Grec o suna si bruftulieste pe fiica mea incercind sa nege realitatea.

Insp.med. Ioan Pop se deplasaza-n zona, constata realitatea-abuzul-ilegalitatea si amendeaza cu 25 mil Primaria Borsa (nu primarul!)

Demarez o actiune de informare punctuala a institutiilor statului etc. (le marchez cu * pe cele ce au raspuns conf. leg.accesului la info)

- Min. Adm. Publice - ex ministrul O. Cozminca. *Cel mai prompt, initial prin 2 secretari de stat apoi cu o adresa semnata-n nume propriu prin care ma info ca a dat sarcina anchetarii la Prefectura MM

-Min. Mediului- ex. ministrul P. Lificiu (ecou nul)

-Min. Turismului, ex ministrul D. M. Agathon si inca alte 17 directii (cu gindul ca daca unuii vor sa acopere...altii ce vor sa suie-n ierarhie...) Nici un raspuns.

-Prefectura Maramures, prefectl Liviu Bechis *, ma info ca s-a constat veridicitatea si a a dispus ancheta...

- Academia Romana, Comisia pt. Protectia Monumentelor Naturii, presedinte acd.dr. Dan Munteanu * (activeaza la Inst.de Cercetari Biologice Cj. Napoca) * a promis ca verifica si m-a asigurat ca nu se va lasa induplecat daca s-a invadat/distrus o arie protejata (icb@mail.dntcj.ro)

- Ziua, Ev. Zilei, Adevarul, R. Libera, Acad. Catavencu, presa locala scrisa & TV, ecou nul

- Inst. National de Cercetari in Domeniul Turismului-INCDT Bucuresti -nici un ecou

- Societatea Ecologica Maramures, dl presedinte Moisei Filip (ecologymm@arhimedes.ro) - Mi-a spus ca nu exista cadru legal definitivat, organe, organisme care sa puna-n opera, verifice, sanctioneze

Insp.de Protectia Mediului MM acorda un prim termen, 1 nov. 2002, pt. intocmirea retroactiva a documentatie, prezentarea ei spre verificare, evaluare, avizare de catre inst.legal abilitate, in caz negativ obligind Primaria Borsa la distrugerea digului de anrocament, eliminarea aspectului de santier, reinsamintarea pajistii alpine, plantarea de jnepeni, acioperirea drumului

Venind iarna, documentatia nefiind intocmita, se acorda un al 2-lea termen, iunie 2003.

Primarul G. Grec se deplaseaza la Cj. Napoca, Comisia Monumentelor Naturii pt. a face "lobby/pressing" pe linga acad.dr. Dan Munteanu in vederea acordari avizelor necesare, este refuzat dar i se sugereaza sa ia leg. cu ONG baimarene implicate-n eco-turism, capabile sa intocmeasca doc. strecurabile prin furcile caudine ale legislatiei drastice ref.la ariile protejate, parcuri ntionale

Informez in rep.rinduri pe dl presedinte al Cons. Jud. BN, Marinescu, fiinca, intre timp, aflasem ca Taul Stiol si partea dr. a obirsiei Bistritei Aurii, implicit marea parte din zona afectata, apartin ad.teritorial jud. BN si nu MM, rspectiv Primariei Borsa. Nici un raspuns.

Mentionez ca am remis tuturor nu doar text info ci si imagini ale lacului glaciar inainte de distrugere + santierul imortalizat pe 3 oct. 2002.

Iarna trecind, totul parind deliberat dat uitarii, am reluat "informarea media", atacurile, in viziunea organelor locale/judetene.

Gazeta de Maramures a publicat citeva art. /anchete ilustrate.

Pe aceeasi tema a aparut un art. amplu cu opinia primarului borsan si cea a insp.sef de la IPMediului MM, ing. Voinescu, in Glasul Maramuresului

Directia Silvica MM a actionat conteciosului adm. primaria Borsa privind oferta spre vinzare a celor 3o parcele din Poiana Stiol, acestea nefacind parte din intravilan ci din patrimoniul silvic.

Am purtat o ampla corespondenta cu o serie de montaniarzi, www.alpinet.org, ONG-uri, biologi etc. pe aceasta tema.

Ecotur Sibiu a publicat in buletinul lor informativ o sinteza a distrugerii produse, masurilor preconizate etc

In feb. 2003, post vizita-n MM a min. D. M. Agathon, inclusiv la Borsa, s-a sugerat deturnarea atentiei sau/si justificarea amenajarii digului, scopul nefiind de agrement ci "tehnologic", captare/aductie apa necesara realizarii zapezii artificiale pentru alt proiect de aprox. 450 mil. Euro, finantare PHARE (pirtia olimpica -S, initiata prin 1920, reconsiderata, constr. unei telegondole din Borsa Fintina  pe la Prisaci-Buza Dealului-Fata Meselor- fosta Cab. Puzdre 1920, prabusita).

Am alertat cunoscatorii/presa asupra mistificarii, topografic /logic intre Taul Stiol si S-ul olimpic fiind caldari glaciare-pereti greu escaladabili-turnuri, piraie..., lucrarile de aductiune a apei "tehnologice" fiind, daca nu imposibile, nejustificabile prin prisma efortului material-uman-financiar, nefezabil altfel decit "grandoman-aventurist.

Am discutat aspectul si cu ing.geolog de la IPEG MM, Dumitru Istvan (office 0262/276.459, club 0262-432.929), presedintele Clubului Montana, montaniard, autor de monografii montane, harti etc. (coautor la multe din ele Ioan Pop, topograf, insp. de mediu la IPM MM) Acesta a fost de acord cu pct. meu de vedere mentionind ca aductiunea ar fi fezabila, eventual, pt. pirtia Complex Turistic Borsa-telescaun-teleschi Runcu Stiolului-vf. Stiol dar ca pt. o captare nu se justifica realizarea unui dig ce distruge un lac glaciar, aceasta putindu-se face "ecologistic" aval de deversare, discret, dupa studii/avize legale.

La jumatatea lui mai a.c., fiind din nou in Parcul National Mtii Rodnei, coborind de pe vf. Gargalau am vazut lucrarea finalizata, aparitia noului lac artificializat-helesteu, invazie de (auto) turisti, mizerii, chiar si turisti "montani" veniti cu basculanta de 16-20 to Raba!

In urma cu vreo 2 sapt. am aflat ca avizele au fost acordate, ca lucrarea este astfel legalizata, concomitent sugerindu-se "blajin" sa nu se demareze proiectul lac artificial easupra Cascadei Cailor etc.

Imediat, asa cum v-am scris si cei care urmaresc (dez) interesati office@catavencu.ro  au putut constata, am re-alertat mass media

Cu deosebita stima (* si ultima speranta) Lucian Petru Goja
Baia Mare 0723/549.947


Ps Asa cum am transmis anterior  redactorilor sefi vizati, detin un dosar  cu doc./corespondenta purtata din oct. 2002  la zi in aceasta mizerabila chestiune.

Daca va intereseaza cumva pot sa vi-l exp. prioripost, mai ales daca va asumati resp. de-al si returna dupa aceea. In caz afirmativ am nevoie de adresa pt. a nu se "rataci in jungla romaneasca."

Ca "cerber-monitorizor " al presei as dori sa-mi scrieti daca, urmare a unei sesizari catre un org.de presa acesta trebuie sa confirme receptia, interesul... sau nu, daca demareaza o informare, documentare il pune/sau nu  pe "sesizant" in tema? Ma gindesc doar ca expresie a civilizatiei si elementarului bun simt, nu ca " obligatie legala".

Cătălin Olteanu


Connections with the Mountain Guide:
Muntii RODNEI - C.F.R. Borsa  
Muntii RODNEI - Poiana Borsa  
Muntii RODNEI - Cabana Puzdrele  
Muntii RODNEI - Saua Stiol  
Muntii RODNEI - Valea Baia  
Muntii RODNEI - Compl.Turistic Borsa  
Muntii RODNEI - Sub Varful Stiol  
Muntii RODNEI - Saua Gargalau  
Muntii RODNEI - Oras Borsa  
Muntii RODNEI - Lacul Iezerul  
Muntii RODNEI - Statia Meteo  
Muntii RODNEI - Sub Varful Gargalau  
Muntii RODNEI - Sub Varful Buhaescu Mare  
Muntii RODNEI - Pasul Setref  
Muntii RODNEI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Pasul Setref-Capul Muntelui-Sub Varful Muncelul Raios-Pasul Pietrii-Varful Batrana-Poiana Batrana-Sub Varful Gropilor-Sub Varful Buhaescu Mare-Sub Varful Cormaia-Varful Repede-Varful Galatului-Saua Galatului-Saua Gargalau-Sub Varful Gargalau-Tarnita Lui Putredu-Sub Varful Ineu-Saua Cu Lac-Varful Ineut-Prelucile Gajei-Pasul Rotunda (1271)

 

Comments
Fără foto Adrian Rosca, Thu, Jul 17, 2003, 5:47 pm

Vad ca nimeni nu s-a inghesuit sa scrie vreun comentariu la acest articol, asa ca incep eu, cu o poveste:
"A fost odata un regat tare indepartat, unde multi faceau umbra pamantului degeaba. Asa ca unii dintre ei se trezeau uneori ca ce-ar fi ei s-o mai puna de cate o ctitorie, ca sa ii pomeneasca urmasii in veci. Zis si facut: unul din ei puse zagazuri apelor si facu un mandru helesteu de se minunau pana si pasarile cerului. Dar oamenii rai, invidiosi nevoie mare, umblara cu para la imparatie si atunci bietul mester fu nevoit sa isi strice lucararea si sa lase locurile la fel de salbatice ca mai inainte si nimanui de folos. Ba mai mult, a si fost aruncat in temnita ca stie lumea ca astfel de mesteri mari nu sunt de cinstit..." La noi e doar un basm, dar in tarile civilizate ar fi fost realitate.
Ce-ar fi ca iubitorii muntelui din Romania sa se trezeasca si macar sa semneze o lista de protest care sa ajunga pe la comisia monumentelor naturii, ministerul mediului (sau al agriculturii? - de fapt mediul a devenit o anexa, un balast care nu intereseaza pe nimeni), prefectura Maramures sau alte locuri de genul asta. Tacerea e complice si daca nu facem nimic riscam ca ai nostri copii/nepoti sa cunoasca frumusetile muntilor doar din carti si fotografii...
Ce ziceti, frati Alpineti?

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Thu, Jul 17, 2003, 9:37 pm

In primul rand, pentru Adrian R.: Cred ca ideea de a crea o lista de semnaturi de protest e un inceput foarte buna. Nu pot decat sa te incurajez sa iei initiativa infiintarii acestor liste pentru ca, asa cum spunea si tu, tacerea e complice. Inteleg ca si tu esti un iubitor al muntelui din Romania.

D-lui Catalin Olteanu: Situatia descrisa mi-e cunoscuta tot de pe Alpinet. Imi pare rau ca efortul dumneavoastra deosebit de bine organizat, de alfel, a ramas fara efect. Nu uitati insa ca in 2004 vor fi alegeri in Romania si pliticienii locali, direct razpunzatori de ceea ce se intampla in districtul lor electoral ar putea fi "convinsi" sa va ajute. O alta solutie, solutia finala as numi-o pentru ca nu exista posibilitate de a evita luarea unei decizii daca se urmeaza aceasta cale, e darea in judecata a celor implicati, un lucru care se practica curent in alte tari ale lumii acolo unde se apar probleme legate de mediul inconjurator. Va trebuie un avocat care sa-si ofere serviciile "pro bono", adica fara sa fie platit, de dragul cauzei, sau sprijinul unor organizatii din tara sau din afara tarii care sa procure banii pentru darea in judecata. Asa cum am mai scris pe acest site, in America si in Canada exista organizatii pentru protejarea mediului inconjurator cu mare putere de influentare a polticienilor si a factorilor de decizie la nivel de guvern sau particular. Cea mai cunoscuta e Sierra Club, iar la ziua alegerilor, din cauza milioanelor de simpatizanti si de membri ai acestei organizatii, ea are un cuvant important de spus cu privire la calitatea de om politic a candidatilor, indifertent de partidul din care fac parte. Asa ceva ar trebui creat si in Romania, o organizatie fara culoare politica dar care sa aibe puterea sa influenteze gandirea politica si mai ales actiunea politicienilor tarii. O astfel de orgainizatie creata in Romania ar primi, sunt convins de asta, ajutorul si indrumarea de care are nevoie de la Sierra Club. In Romania sun mii, daca nu milioane de iubitori ai muntelui. E nevoie de o reprezentare publica a acestor milioane de alegatori printr-o organizatie care sa determine si sa afirme public care e candidatul cel mai intereat in probleme de mediu, printre altele.

Fără foto Valentina Cetean, Fri, Jul 18, 2003, 12:07 am

Atatea eforturi facute de un singur om, in incercarea de a salva acesti munti! Tot respectul nostru pentru acest lucru si poate vom gasi o cale de a face ceva cat nu este definitiv tarziu! Atata timp cat nu renuntam la speranta, exista si sansa de a reusi.
Oricum, merita incercata si ideea cu lista. Si contactata si redactia revistei 'Formula AS", care de multe ori s-a dovedit a avea un cuvant greu in aceasta lupta cu absurdul! Sper ca acest articol sa fie citit si de cei care au puterea sa faca ceva concret, desi nu cred ca problematica mediului inconjurator este in Romania un argument electoral. Suntem inca la nivel declarativ. Eforturile izolate ale unor oameni investiti oficial cu putere decizionala (cum sunt cei de la Inspectoratele Teritoriale de Protectia Mediului) sunt rapid demolate de cei mai de sus. Inca se cumpara orice. Uneori cu plata minima, se poate obtine orice aviz de executie a unor astfel de lucrari, ca sa nu mai vorbim de usurinta cu care se poate gasi o persoana autorizata conform legislatiei si care sa intocmeasca orice tip de documentatie. Nu trebuie decat utilizarea cuvintelor in anumit context si neprezentarea celorlalte aspecte. Sunt sute de locuri de acest tip in tara pentru care s-au intocmit programe de protectia mediului (aprobate legal), dar neaplicate vreodata.

Draga Paul, cat despre ideea unui avocat care sa sustina aceasta munca fara plata, ramane de domeniul viitorului! Chiar daca or fi astfel de persoane in Romania, nu cred ca se numara printre cei interesati de problema mediului. Poate nu sti, dar in urma cu 2 ani in aceeasi localitate Borsa s-au facut o serie de investigatii privitoare la traficul de masini, cu o multime de ramificatii in tara si in strainatate. Era o emisiune bine realizata pe un post privat de televiziune, iar cel care s-a implicat deosebit de mult (i se si spunea de altfel "Buldogul", pentru fizicul si atitudinea lui transanta) si a prezentat metodele de lucru, a dat sumele care se negociau si nume de persoane implicate, la ora de maxima audienta - ceea ce nu este prea obisnuit, a fost inlaturat in urma acestui reportaj - ancheta. Incercarea lui de a reveni (dupa aproape un an) la un alt post TV, intr-o emisiune cu format similar, n-a mai fost niciodata aceeasi. Probabil ca a fost conditia ramanerii in viata si a putut proba cu prea multe dovezi. Tot fara pedepse pentru cei vinovati.
Undeva, acestea se leaga intre ele.
Poate vom gasi impreuna - ma refer la cei care viziteaza Alpinetul - o solutie cu sanse reale de obtinere a unui succes!

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Fri, Jul 18, 2003, 9:38 pm

Solutia ramane mai departe o lume care traieste guvernata de legi dictate de ratiune si de bun simt si oameni care le respecta sau care suporta consecintele atunci cand nu o fac. Solutia ideala e o lume fara legi si oameni care traiesc acceptand din convingere un cod universal al binelui si al raului. Intre timp, contactul cu cei de la Formula As e, intr-adevar, singurul pas inainte posibil pe drumul realitatii prezentului. Si, fiecare pas inainte conteaza, oricat ar fi de mic...

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.