Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Lacul Avrig - loc de popas curat : News

Bookmark and Share

Lacul Avrig - loc de popas curat - Mon, Sep 1, 2008, 1:12 am, visited 8166 times


Lacul Avrig din Munţii Făgăraşului este în sfârşit, după multă vreme, un loc de popas plăcut şi curat


După activităţile derulate în total pe perioada a trei săptămâni (câte una în lunile august din 2005, 2007 şi 2008), Asociaţia Ecouri Verzi din Cluj-Napoca, împreună cu partenerii săi, a reuşit igienizarea Lacului Avrig, a căldării şi a traseelor din preajmă. Toate acestea le-am denumit EcoAvrig, care este un proiect care adresează atât informarea şi conştientizarea turiştilor asupra problemei abandonării deşeurilor în natură cât şi igienizarea pitorescului lac de sub vârful Ciortea.


Ultima groapă/grămadă de gunoaie (care a fost şi cea mai mare) a fost îndepărtată în săptămâna 18-24 August 2008. Au fost la lacul Avrig 13 astfel de gropi/grămezi. De asemenea a fost curăţat şi fundul lacului, până la o adâncime maximă de 1,5 m. Anul acesta au fost cărate cu rucsacul peste 490 de kg de deşeuri. În total, în cei trei ani, au fost evacuate 1075 kg de deseuri!!! Efortul a fost unul considerabil, ţinând cont că până la lac se urcă 5-6 ore iar pentru coborâre sunt necesare 2-3 ore. Pentru realizarea obiectivelor proiectului au fost necesare 236 zile de muncă/persoană.



Pe lângă munca de igienizare au mai fost transportaţi până în creastă doi stâlpi de marcaj care au fost instalaţi la Lacul Avrig şi în şaua dintre Gârbova şi Scara. De asemenea a fost reinstalat stâlpul de marcaj din Portiţa Avrigului, aflat acolo, dar căzut la pământ.


Pentru a lucra şi la cauze, nu doar la efect, am purtat discuţii cu turiştii întâlniţi, explicându-le ce facem şi de ce trebuie să îşi evacueze deşeurile sau să nu se spele în lac. Am distribuit pliante care pun în antiteză frumuseţea florei montane cu inesteticul deşeurilor abandonate pe trasee. Acestea mai sunt disponibile la cabana Bârcaciu sau poate fi descărcată varianta electronică făcând click aici.


Doresc să mulţumesc în primul rând entuziaştilor care au contribuit în toţi cei trei ani ai EcoAvrig, care au transpirat pe pantele până la Barcaciu sau până la lac şi care au înghiţit praful plin de rugină a conservelor şi deşeurilor compactate/sortate la faţa locului. Anul acesta au fost alături de noi în teren membri ai EGEA Cluj Napoca, Peace Corp Romania, Serviciului Salvamont CJ Sibiu, studenti geologi clujeni, prieteni iubitori de natură. A contat şi ajutorul primit din partea unor turişti aflaţi în zonă şi care au dorit să se implice. În 2007 am colaborat cu Asociaţia Salvatorilor Montani din Sibiu, parteneri principali ai ediţiei respective ai EcoAvrig, prin proiectul lor "Ecopicnic", finanţat de ANSIT.


Alături de organizaţiile menţionate mai sus, ca parteneri ai proiectului s-au implicat Primăria Oraşului Avrig, cabana Bârcaciu - www.barcaciu.ro , Asociaţia Prietenii Avrigului, ISF Munchen.


Succesul proiectului nu ar fi fost posibil fără sprijinul sponsorului principal NovetRo, importator unic Hannah - www.novetro.ro sau fără contribuţia financiară a ISF Munchen, Ocolul Silvic Izvorul Florii şi Direcţia Silvică Sibiu / Ocolul Silvic Avrig.


În continuare, cu sprijinul Serviciului Salvamont CJ Sibiu şi al Primăriei Avrig, plănuim să refacem traseele turistice din preajma lacului prin revopsirea marcajelor, instalarea săgetilor indicatoare, îmbunătăţirea potecilor în părtile erodate/abrupte/expuse, să instalăm un panou informativ care să recomande turiştilor comportamentul responsabil faţă de natură şi să indice locul cu apă curgătoare (altfel majoritatea îşi spală vasele, hainele sau pe ei înşişi în lac folosind săpunuri sau detergenţi).


Pentru a replica ceea ce am facut la lacul Avrig şi în cazul altor lacuri montane, Ecouri Verzi intenţionează să demareze la anul programul "Adoptă un lac, adoptă o potecă" prin care doreşte să împărtăşească experinţa sa cu organizaţiile, instituţiile, companiile sau voluntarii de mediu care vor să se implice în astfel de acţiuni. Ne bucurăm ca initiativa noastră nu a fost singulară, iar lacul Avrig se adaugă lacurilor curate din Munţii Făgăraşului (Călţun, Capra, Bâlea), care au devenit mai limpezi prin efortul depus de organiţiile implicate în proiectele derulate la lacurile respective.


Mai multe detalii şi o descriere extensivă a proiectului puteţi găsi pe pagina de internet a Ecouri Verzi - www.ecouriverzi.ro , secţiunea Proiecte / Finalizate / EcoAvrig.


Vă doresc o toamnă cu poteci cât mai frumos colorate!


Horaţiu Popa


Asociaţia Ecouri Verzi

Emil Horaţiu Popa


Connections with the Mountain Guide:
Muntii FAGARASULUI - Valea Avrigului  
Muntii FAGARASULUI - Lacul Avrig  
Muntii FAGARASULUI  


A photo [Not found]

An article [Not found]

A trail
Comuna Avrig-Riul Mare-Cabana Poiana Neamtului-Cabana Bircaciu-Curmatura De Est A Girbovei

 

Comments
Şerban-Alin Pontoş Şerban-Alin PontoşAdministrator Alpinet , Mon, Sep 1, 2008, 10:19 am

Nu credeam sa aud vreodata ca zona lacului Avrig este curata. Am tot respectul pentru initiativa si modul in care a fost dusa la bun sfarsit.

Mara Constantinescu Mara Constantinescu, Mon, Sep 1, 2008, 12:57 pm

sincere felicitari! pana acum avem 2 lacuri curate in fagaras: Avrig si Caltun. Ar fi trebuit sa fie si Capra si Balea dar nu au rezistat curate nici macar de la un an la altul. Felicitari horatiu pt organizare si sa ma puneti si pe mine pe lista la voluntari de acum incolo:-D

Marius Radu Marius Radu, Tue, Sep 2, 2008, 7:30 pm

Felicitari tuturor care au participat la aceasta actiune si altele similare... sa speram ca se si mentine curatenia facuta. A-propos de lacurile Fagarasului, la Caltun, in weekend, intr-o vineri seara aglomerata cu toata caldarea Caltunului plina de corturi, o fata (ceha/poloneza) se spala in lac pina i-am atras atentia ca pt asta se foloseste paraul; a inteles si a transmis mesajul si colegilor ei; poate nu e (doar) vina ei ca nu exista decat 2 panouri in care doar in unul scrie in engleza scaldatul interzis (si pe ceata aceea aproape imposibil de citit). Poate n-ar fi o cheltuiala mare sa se puna niste panouri scrise clar, in cateva limbi de circulatie, pt ca multi turisti sunt totusi straini (chiar daca asa ceva ar trebui mentionat si prin ghidurile lor scrise)...

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.