Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Premeditarea crimei ecologice : News

Bookmark and Share

Premeditarea crimei ecologice - Tue, May 24, 2005, 3:46 pm, visited 5850 times


Pana in martie 2005, Rezervatia Pietrosu Rodnei a fost pazita de o institutie a Statului. Acum, paznicii (transferati in prealabil la o firma de protectie si paza) au fost trecuti in... somaj. Asteptam reactia Academiei Romane. Pe cea a braconierilor si a taietorilor de lemne o cunoastem.

Factorii de decizie din Administratia Parcului National Muntii Rodnei (APNMR) sunt depasiti de situatie. Sau lucreaza voit impotriva competentei, pentru a face mendrele mafiotilor.

In prognoza actualului dezastru din Rodnei, primul semnal a fost neincluderea in Consiliul de Conducere al Parcului a unor cunoscuti biologi, ecologisti si montaniarzi (Iosif Beres, Peter Lenghel sau Petru Lucian Godja). Insa totul a culminat cu decizia trecerii in somaj (!) a ultimilor paznici ai Rezervatiei Pietrosu!

Manevra cu gir oficial

Tomoiaga Alexa I si II sunt ultimii paznici ai Rezervatiei (pazita cu incepere din anul 1964). Fost paznic timp de 36 de ani, batranul Tomoiaga este cel care a participat la recolonizarea caprei negre in muntii Rodnei (in 1964) si a marmotei (in 1974).

Timp de zeci de ani, Tomoioaga a hranit ursii, cerbii sau caprele din Rezervatie, a tinut la distanta taietorii ilegali de lemn, a construit Casa Laborator de pe Pietrosu (loc unde au poposit toti cercetatorii stiintifici care s-au perindat prin munte).

Tanarul Tomoioaga, fost paznic al Rezervatiei din 1990, dezvaluie modul in care au fost transferati si... pusi pe somaj: "Pe 1 martie am fost chemati la Muzeul Judetean (institutie de care apartine paza Rezervatiei, desi nu detine nici macar o sectie de Stiintele Naturii, n.red.), si instiintati ca am fost transferati, verbal (!) la o firma particulara CRIPMA, care a castigat licitatia de paza.

Ne-au bagat cartile de munca acolo, patronul (unu’ Berescu), ne-a dat uniforma si prin aprilie au vrut sa ne dea banii in mana. Am refuzat, am cerut salariu legal, nu bani fara acte. Apoi, pe 13 mai ne-au anuntat sa mergem sa ne luam cartile de munca de la ei, pentru ca intram in somaj! Ultimul salariu l-am luat pe februarie, de atunci am muncit gratis. Acum, Rezervatia nu mai e pazita!"

Raportul catastrofei

Iosif Beres, cercetator stiintific si premiat al Academiei Romane, specialist in fauna Rezervatiei, isi varsa naduful: "ce se intampla acum e strigator la cer! Am muncit atatia ani sa pastram natura curata si acum, de cand e Parc National, fiecare intra si face ce vrea.

Eu, care umblu in Pietrosu din anii ‘50, si care am publicat atatea lucrari stiintifice, nu am fost bun pentru Consiliul APNMR, pentru ca acolo sunt oameni care n-au pus piciorul vreodata in acei munti!"

Ultimul raport independent despre Parcul National Muntii Rodnei (Rezervatiile Izvoru Izei si Pietrosu), realizat de Petru Lucian Godja, arata tristul adevar: "la Izvorul Izei sunt busteni uriasi de fag in dreptul unei foste frumoase cabane forestiere, acum pustie, iar la nici 100 de metri mai sus, o halda uriasa de rumegus deversata in malul drept al Izei.

Alte stive asteapta incarcarea in masini si transportul spre Moisei, alaturi busteni abia tractati. Molizii pe care fusese marcat patratul rosu-alb pentru a demarca rezervatia au fost in cea mai mare parte doboriti cu drujba. (...)

Pe fata Pietrosului Rodnei (in Rezervatia UNESCO, n.red.) pe o lungime de minim 1, 5 km si o latime de 350-500 m, briul padurii de molid a fost ras cu drujba si toporul. O alta zona amplu jumulita e la stinga de Valea Pietroasa, aproape de golul alpin aferent Pietrei Albe. (...) Busteni recent taiati sunt abandonati peste drum, fasonati pentru a fi tractati.

Multi arbori au cazut de secure, nu de drujba, fiindca aia se aude prea departe. Nici urma de lup, cerb, urs, ci doar de vulpe. Ne intrebam daca aici, in Zanoaga Mare, locul predilect al caprelor negre (pana prin 1996), acestea nu sunt, unde o fi fiind? "

Asa se prezinta azi Rezervatia Pietrosu Rodnei, unul dintre cele 4 areale protejate de UNESCO in Romania. Ceea ce au facut cei care au pus paznicii rezervatiei pe liber se numeste crima ecologica. Si speram ca vor raspunde in fata legii.

(Gazeta de Maramures, Teofil Ivanciuc)

Mihaela Carstea


Connections with the Mountain Guide:
Muntii RODNEI - Cabana Farmecul Padurii  
Muntii RODNEI - Sub Varful Pietrosu  
Muntii RODNEI - Poiana Batrana  
Muntii RODNEI - Varful Batrana  
Muntii RODNEI  


A photo [Not found]

An article Din "frumusetile" Rodnei, submitted by Grigore Sârbu -
Ilustratii la un raport de tura.

A trail [Not found]

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.