Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Proiectul C. R. T. M. Podragu 2005 : News

Bookmark and Share

Proiectul C. R. T. M. Podragu 2005 - Fri, Jun 3, 2005, 11:45 am, visited 7717 times


Proiectul de vara al Comisiei
de Refacere a Traseelor
Montane

In urma unei lungi documentari asupra problemei, va informam ca in Muntii Fagarasului, am descoperit o zona care pare sa fie ideala pentru proiectele pe care C. R. T. M. urmeaza sa le desfasoare in viitorul apropiat. Astfel Valea Podragului cat si valea Vistea Mare se afla intr-o stare nu tocmai adorabila… Dat fiind ca suntem in cei mai inalti munti din tara noastra, si conditile ar trebui sa ii urmeze. Asadar in valea Podragului, respectiv in partea superioara, la cabana omonima, se afla principalul subiect de care trebuie sa ne axam. Este vorba de o cantitate foarte mare de gunoi care face din valea cu pricina cea mai poluata vale din intreg lantul Fagarasan.

La cativa kilometrii departare, inaintand spre Est, gasim valea Vistea Mare si Vistisoara ca zone cu deficit de orientare mai ales in partile superioare.

Dat fiind acestor constatari, principalele obictivele sunt: inlaturarea gunoiului in ce mai mare parte, refacerea indicatoarelor din preajma cabanei Podragu si Crestei Principale, remarcarea, respectiv reamenajarea vailor Vistea Mare si Vistisoara.

Aceste obiective se adreseaza tuturor ce cred intr-un Fagaras mai curat si mai atragator si tuturor celor ce le pasa de evoolutia turismului romanesc pe diferite planuri.


C. R. T. M. isi propune in perioada 3-10 iulie:

1) Transortarea gunoiului de la cabana Podragu pe valea omonima, pana la capatul superior al drumului forestier.

2) Refacerea celor aproximativ 12 tablite indicatoare din preajma cabanei si a celor din Saua Podragului.

3) Remarcarea si reamenajarea vailor Vistea Mare si Vistisoarei.


Metode si tehnici A)

Transportarea gunoiului jos se va face in saci de plastic coborati cel mai bine pe rucsaci cu cadru, cei de model vechi. Se profileaza un transport zilnic de-a lungul vaii Podragului pana la drumul forestier, in care fiecare va transporta atat cat va putea, rationandu-si energia pentru perioada de aproximativ o saptamana in care se va desfasura tabara. Astfel, coborand zilnic cu o greutate de in medie 15 kilograme, si urcand inapoi diferenta de nivel de peste 1000 de metrii fara greutate in spate, se va putea optimiza efortul ce va fi desfasurat pe intreaga perioada. Totodata sta in calcul si un transport cu ajutorul a 5 sau mai multi magari. Acesta depinde in primul rand de posibilele fonduri care vor fi sau nu alocate acestei actiuni si mai ales de gasirea unor oameni dispusi sa-si ofere “urechiatii” pentru o asemenea munca. Daca se va rezolva acest lucru, o mare parte din gunoi va putea fi transporatata mult mai usor, efortul participanmtilor reducandu-se considerabil.

B) Pentru refacerea celor aproximativ 12 tablite extrem de deteriorate din preajma cabanei Pogragu si Crestei Principale, este nevoie de ½ l de grund, 1 l vopsea alba cu uscare in 5 minute, ½ l de vopsea neagra cu uscare cat mai rapida plus ceva diluant

C) Pentru refacerea vailor Vistea Mare si Vistisoarei etse nevoie aproximativ 15 cutii de vopsea care speram sa acopere arealul in cauza. Marcajele trebuie aplicate pe pomi si pietre in general, ceea ce necesita utilizrea periilor dure de sarma pentru curatirea si netezirea zonei de contact intre vopsea si suport. Pentru realizarea acestui obictiv sunt necesare cateva carpe folosite de persoana pentru a inlatura vopseaua ce din cauza vantului si neatentiei va acoperi cu voie sau nu, o parte din mainile lucratorilor. Cele 2 variante de lucru sunt: amplasarea unei tabere la iesirea din padure sau ocuparea a 7 sau mai multe locuri in refugiul Vistea Mare pentru odihna de noapte, pentru ca mai mult ca sigur nu putem termina nici macar Vistea intr-o singura zi.

Resusrse disponibile pana in acest moment pentru

Participanti si echipa

Pentru curatarea vaii Podragului, avem rezervati din partea domnisoarei Barbu Mihaela aproximativ tot ce ne trebuie, respective saci de plastic si masnusile necesare lucrului.

Pentru refacerea indicatoarelor din zona Podragu, am tot ce ne trebuie, deci aceasta nu constituie o problema.

Pentru refacerea vailor amintite, Thomas Bross impreuna cu echipa pe care o conduce, Salvamont Victoria ne pun la dispozitie vopseaua si pensulele necesare. De diluant ma voi ocupa eu.

Tot aici este de amintit ca pe intreaga perioada, respectiv 3-10 iulie avem la dispozitie o camera din Podragu de 23 de locuri in care vom avea acces gratuit. Daca va fi nevoie cabana Turnuri ofera aceleasi conditii, in conditii maio modeste.


Plan de atac

Actiunea taberei C. R. T. M. se imparte de la inceput in 2 tabere. Astfel echipa Alpha se va ocupa de remarcarea vailor in cauza iar ecipa Beta va actiona direct pe valea Podragului, spre punctul care necesita cea mai buna organizare, anume transportarea gunoaielor…

Aceasta miscare are o singura explicatie. Este inutil ca toata tabara sa piarda timp pretios pana ce echipa A se ocupa de Vistea Mare si Vistisoara. Asadar echipa B va actiona doar pe valea Podragului, singura, timp de maxim 3 zile dupa care va primi ajutorul primei echipe, care dupa terminarea remarcarii se va indrepta pe creasta spre Podragu. Ce este de retinut? Echipa Alpha nu are nevoie de un mare efectiv, 6 oameni imi ajung. Este vital ca “grosul” fortelor sa se indrepte spre eliminarea gunoiului cu pricina. Asadar dupa ce Beta termina ambele vai de remarcat, va lua drumul de 5 ore ce desparte varful Vistea de cabana Podragu, ultima parte a proiectului fiind desfasurata cu echipele Alpha si Beta reunite.

Nu stiu inca cat de plauzibila poate fi varianta cu inchiriatul magarilor. Din cate am vorbit cu Corina de la Podragu si Nea Petre de la Barcaciu, sansele sunt undeva inspre nule… Asa ca in proportie de 90 % varianta cade… Ramane totusi de vazut.


Sarcini si planificari

Pentru ca munca sa fie bine coordonata si sa aiba parte de reusita trebuie la baza oameni competenti care sa faca fata problemei. Asadar Comitetul Director al C. R. T. M. au hotarat urmatoarele functii:

Coordonatori principali: Despinoiu Eduard, Alex Ionescu si ThoamasCip

- Echipa Alpha ii revine lui Despinoiu Eduard
- Echipa Beta ii revine lui Alex Ionescu si ThomassCip
- Responsabil cu sacii de plastic si manusile: Barbu Mihaela

Detalii pentru participanti

Stimati prieteni, dupa cum am enuntat anterior, cabana Podragu ne pune la dispozitie 23 de locuri de cazare pentru aceasta actiune. In caz ca ne vom strange mai multi decat numarul limita pe care cabana ni-l ofera, va trebui sa stam si in corturi. Nu vad acest lucru ca un mare impediment…Sa nu uitam ca este vara, o vara care se anunta foarte calduroasa…

Pentru cei hotarati sa faca parte din echipa Alpha, ii rog insistent sa aiba schimburi de “ultimul rang” pentru ca vantul nu este cel mai bun prieten pentru o desfasurare a actiunii fara incidente de “insemnare” a mainilor si chiar a hainelor cu vopsea...

Pentru cei din echipa Beta, ii rog deasemenea sa aiba in vedere cele amintite mai sus, adica sa se intereseze pentru procurarea de rucsaci cu cadru.

Cateva date despre respectivele costuri la care sa ne asteptam. Dvs. nu sunteti nevoiti decat sa va platiti transortul pana la baza muntelui, si in caz de vom fi mai multi decat 23, sa va aduceti corturi de siguranta. Nu se vor percepe taxe pentru corturi.

Trebuie sa aveti in vedere rezerve de mancare pentru aproximativ o saptamana cat estimam ca va tine tabara. Perioada s-ar putea lungi sau s-ar putea micsora, dat fiind conditilor atmosferice din Muntii Fagarasului. Luna iulie se anunta destul de ploiasa, mai ales in a doua jumatate, asa ca sa nu speram doar la soare…In rest echipamentul ramane acelasi ca pentru orice alta iesire pe munte. Important Inscriieile se pot face printr-un simplu mail la spedymont@yahoo.com sau telefon la 0722300152

Cat priveste transportul, pentru cei ce nu stiu, trebuie sa coborati fie venind dinspre Brasov fie venind dinspre Sibiu, in gara Ucea de unde la fiecare tren, un autobuz va va duce din fata garii la destinatia finala la care trebui ajuns respective orasul Victoria. Aici continuati spre periferie, unde un indicator va directiona spre drumul forestier inspre fosta cabana Arpas, drum la a carui capat veti gasi marcajul triunghi rosu ce va va conduce in cca. 6 ore la cabana Podragu(2136)

Retineti: Tabara C. R. T. M. nu poate aduce beneficii materiale celor implicati.

Plecarea pe cat posibil va avea loc la aceiasi ora, dar daca programul nu va permite sa fiti punctuali nu este nici o problema

Evacuarea gunoiului se va face pana la capatul drumului forestier si va fi ascuns bine, pana ce Thomas Bross, seful formatiei Salvamont Victoria va gasi o modalitate de transortare pana la cea mai apropiata groapa de gunoi.

Se va incerca pe cat posibil respectarea acestui program, cu implicarea fiecarui participant fie el din C. A. R fie nu.

Va multuimesc pentru rabdarea de a fi parcurs acest material. Nu uitati ca va astept sus, pentru un MUNTE mai curat! Cu speranta,

Eduard Despinoiu, Presedinte Comisiea de refacere a Traseelor Montane din cadrul Clubului Alpin Roman

Pentru orice alte intrebari, sugestii si actiuni, relatii la: 0722300152 sau la adersa de mail: spedymont@yahoo.com

Va multumesc!
Despinoiu Eduard


Connections with the Mountain Guide:
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Vistea  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Fereastra Zmeilor  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Scara  
Muntii FAGARASULUI - Muchia Podragului  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Podragu  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Turnuri  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Arpas  
Muntii FAGARASULUI - Orasul Victoria  
Muntii FAGARASULUI - Comuna Vistea  
Muntii FAGARASULUI - Sub Varful Chica Pietrelor  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul si Lacul Caltun  
Muntii FAGARASULUI - Saua Podragu  
Muntii FAGARASULUI - Sub Varful Ucea Mare  
Muntii FAGARASULUI - Vf. Vistea Mare  
Muntii FAGARASULUI - Portita Vistei  
Muntii FAGARASULUI  
Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.