Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Salvamontist decedat in muntii Rodnei : News

Bookmark and Share

Salvamontist decedat in muntii Rodnei - Fri, Aug 28, 2009, 12:20 pm, visited 12995 times


Un salvamontist din Piteşti a murit, aseară, în timpul unei drumeţii pe
Vârful Ineu din Munţii Rodnei. El a decedat în urma unui stop
cardio-respirator care a survenit, cel mai probabil, pe fondul oboselii
acumulate după trei zile de mers pe jos pe munte. Bărbatul, în vârstă
de 55 ani, era membru voluntar al echipei Salvamont din Piteşti şi
venise să-şi petreacă timpul liber în judeţul Bistriţa-Năsăud.
Intervenţia echipei Salvamont, însoţite de reprezentanţi ai Poliţiei şi
Jandarmeriei, a durat aproape nouă ore din cauza altitudinii mari -
1.900 de metri la care trebuiau să ajungă echipajele. Corpul
neînsufleţit a fost coborât de pe munte în această dimineaţă.



Radio Cluj 

Dan Izvoreanu


Connections with the Mountain Guide:
Muntii RODNEI - Sub Varful Ineu  
Muntii BISTRITEI - Valea Bistritei  
Muntii RODNEI  
Muntii BISTRITEI  
Comments
Fără foto Daniel Andrei Costescu, Fri, Aug 28, 2009, 9:52 pm

"Un salvamontist din Pitesti" este nimeni altul decat BEBE NISTORESCU om cu o extraordinara experienta montana si alpinistica, fiind unul dintre cei ce a pus bazele alpinismului utilitar in Romania. Nu stiu cat de mult a fost oboseala determinanta in ceea ce i s-a intamplat,... avand in vedere ca astfel de "plimbari" facea mai mereu. Saptamana trecuta in week-end alerga pe crestele fagarasului cu inca un grup de prieteni.

R I P


Costescu Andrei

Fără foto Botond Török-Illyés, Thu, Sep 3, 2009, 6:01 pm

Kocsis László "Hobo", un salvamontist din Tg-Mures a murit marti seara (1 sept.) in urma atacului cerebral suferit pe data de 13 august in valea Vistei. Barbatul, in varsta de 38 de ani era membru voluntar al echipei salvamont din jud. Mures si venise in Fagaras sa arbitreze concursul Carpathian Adventure 2009.
Accidentul s-a petrecut la approx 2330 de metri, la cativa pasi de creasta, in jurul orei 13:30. Dupa 4 ore petrecuti in coma, in jurul orei 20 cei doi colegi ai sai (unul salvamontist din jud. MS) au decis sa-l coboare 200-300 de metri verticali in vale, pt ca riscau hipotermia daca innoptau pe poteca batuta de vant. In lipsa salvamontului (care a sosit in jurul orei 21:30, cu 8 (!) ore in urma accidentului) l-au coborat pe victima (care inca umbla pe picioarele sale) timp de 4 ore. Elicopterul SMURD din Tg Mures a sosit a doua zi (14 august) in jurul orelor 10 (La mai mult de 20 de ore de la accident). Insa pentru Hobo era prea tarziu. In ciuda celor doi operatii starea lui s-a inrautatit continuu, si a decedat pe 1 septembrie in spitalul judetean din Tg Mures. R. I. P.

Multe pot fi spuse in legatura cu accident, unii zicand ca era victima sistemului. Or avea dreptate, dar cu sistemul care lasa un om in stare critica la 2000 de metri timp de 20 de ore, ei SISTEMUL ACELA ARE MARI PROBLEME. Mai grav, sistemul care lasa pe cineva cu alternativa: faci hipotermie sau umbli 4 ore pe jos cu atac cerebral are si ea PROBLEME SERIOASE.

Info aditional: locul accidentului se afla la maxim 2, 5-3 ore de mers (viteza salvamontisitilor in misiune) de drumul forestier accesibil autoturismelor. Adevarat insaca terenul destul de greu accesibil nu permite evacuarea pe targa/achie a unui ranit in stare atat de grava fara sa-i agraveze si mai mult situatia). Pe de alta parte oricine stie ca o victima cu atac cerebral sau cardiac trebuie transportat DE URGENTA in spital.

Fără foto Bogdan Bobolea, Thu, Jan 24, 2013, 8:20 pm

Sa-i fie tarana usoara!

Stiu ca este posibil sa provoc o furtuna, dar comentariul postat de Botond Török-Illyés are niste probleme de logica (cel putin in forma in care a fost redactat).

Vad ca pe pagina web a Salvamontului Mures nu e decat o stire despre un tur ciclist care s-a realizat in memoria lui. E ciudat ca prietenii lui de echipa nu au gasit de cuvinta sa mentioneze nimic despre accident. Totusi era arbitru, a pesterit, a fost vicepresedinte al unui ONG. Deci nu era un oarecare.

Oare nu cumva elicopterul de la Targu Mures a venit abia a doua zi deoarece initial accidentul a parut a fi minor? Sau vremea era nefavorabila? Nu pot sa cred ca prietenii lui de la Salvamont Mures nu ar fi facut tot posibilul sa trimita elicopterul imediat!!

Dupa o coma de 4 ore a mers pe propriile picioare?!

Iar acum devin paranoic: nu cumva stirea este postata aici unde se descrie cum Salvamontistii l-au carat pe Bebe la vale pentru a creea impresia ca Salvamontul din Romania poate cara romanii morti, dar nu e in stare sa ofere ajutor ungurilor raniti?!

Pentru a face o comparatie va aduc aminte de accidentul in urma caruia sotia lui Liam Neesom a decedat: initial totul parea ca este OK, putea sa mearga, sa vorbeasca; a refuzat ajutorul paramedicilor.

On 16 March 2009, Richardson sustained a head injury when she fell while taking a beginner skiing lesson at the Mont Tremblant Resort in Quebec, Canada about 80 miles (130 km) from Montreal. The injury was followed by a lucid interval, when Richardson SEEMED TO BE FINE AND WAS ABLE TO TALK AND ACT NORMALLY. Paramedics and an ambulance which initially responded to the accident were told they were not needed and left.[19] Refusing medical attention twice, she returned to her hotel room and about three hours later was taken to a local hospital in Sainte-Agathe-des-Monts after complaining of a headache.[20][21] She was transferred from there by ambulance to Hôpital du Sacré-Cœur, Montreal, in critical condition and was admitted about seven hours after the fall.[22][23] The following day she was flown to Lenox Hill Hospital in New York City, where she died on 18 March at the age of 45.[1][24] An autopsy conducted by the New York City Medical Examiners Office on 19 March revealed the cause of death was an "epidural hematoma due to blunt impact to the head", and her death was ruled an accident.[20]

http://www.salvamontms.ro/adventure/hirek.html

http://www.salvamontms.ro/stiriHU.html

http://www.e-nepujsag.ro/hir.php?m=43393

http://en.wikipedia.org/wiki/Natasha_Richardson#Injury_and_death

2010 június 5-én kerül sor a Kocsis Hobo László természetjáró emlékére felállított kopjafa és emlékhely avató. A kerékpározók indulási időpontja: 5-én 7.30 órakor a marosvásárhelyi Centrofarm előtt, ahonnan a jeddi úti temetőbe mennek, majd innen folytatják útjukat a Bekecs fele. A nyárádmagyarósi polgármesteri hivatal biztosítja a traktort azoknak, akik nem tudnak gyalog feljutni a hegycsúcsra. Indulás 11 órakor a nyárádselyei kultúrotthon elől. Az avató 14 órától kezdődik. Előre bejelentett igényre mikorbuszt is szerveznek. Érdeklődni, jelentkezni: 0744-604-244 (Vajda György) vagy 0727-851-763 (Székely László). A rendezvény részleteire visszatérnek a szervezők.

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.