Comunity

Search

Events
Don't miss
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Partners
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Trasee pazite de salvamontisti : News

Bookmark and Share

Trasee pazite de salvamontisti - Fri, Feb 4, 2005, 10:10 am, visited 9539 times


Salvamontiştii braşoveni vor sta de pază pentru a împiedica turiştii să "încerce" traseele montane închise din cauza zăpezii.

În acest sfârşit de săptămână traseele montane din Făgăraş şi Bucegi vor fi străjuite de salvamontişti. Echipajele Salvamont vor face de pază la intrarea pe traseele Jepii Mari, Jepii Mici, Valea Cerbului şi Creasta Bucşoiului, precum şi la cele din Făgăraş. Stratul de zăpadă care s-a aşezat în aceste zone atinge înălţimi de peste 1, 5 metri, astfel că pericolul de creare a avalanşelor este imens.

Echipele de Salvamont au intrat în alertă în acest sfârşit de săptămână, întrucât mulţi orăşeni se vor îndrepta spre zonele montane pentru o mini-vacanţă. Printre ei se găsesc mulţi "curajoşi" inconştienţi, gata să dovedească că pot ţine piept muntelui. Şeful formaţiunii de Salvamont din oraşul Victoria, Toma Boroş, ne-a declarat că traseele din Munţii Făgăraş spre Bâlea, Turnu şi Sâmbăta sunt închise şi bine păzite.

"Credem ca este mai bine sa păzim traseele decât să avem surpriza unora care se duc în munţi, rămân blocaţi acolo şi pe urmă trebuie să ne ducem noi după ei, cu mari eforturi", precizează Tomaş.

Salvatorii montani se aşteaptă ca lumea să ia cu asalt munţii Bucegi, în următoarele zile, mai ales că la ora aceasta este deschisă telecabina care face legătura între Buşteni şi Babele. În ajutorul salvamontiştilor se vor mobiliza şi nouă bărbaţi experimentaţi.

Liviu CIOINEAG 04 feb 2005, Buna Ziua Brasov
mihaela carstea


Connections with the Mountain Guide:
Muntii BUCEGI - Ref. Salvamont  
Muntii BUCEGI - Mt. Jepii Mici  
Muntii BUCEGI - Cabana Babele  
Muntii BUCEGI - Poiana Vaii Cerbului  
Muntii BUCEGI - Valea Cerbului  
Muntii BUCEGI - Varful Bucsoiul (2492)  
Muntii BUCEGI - Busteni  
Muntii FAGARASULUI - Satul Turnu Rosu  
Muntii FAGARASULUI - Orasul Victoria  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii FAGARASULUI - Satul Sambata De Jos  
Muntii BUCEGI  
Muntii FAGARASULUI  
Comments
Marian Radu Marian Radu, Fri, Feb 4, 2005, 11:54 am

Seful Formatiei Salvamont Victoria este Thomas Bross, nu Toma Boroş. Ziaristi astia...

Iulian Cozma Iulian CozmaAdministrator Alpinet , Fri, Feb 4, 2005, 2:53 pm

Inchise cand imi vad io surubul din umar! Hai sa fim seriosi, de la vorbe pana la fapte e cale lunga!
Domnu Liviu, sa ii dati un miel lu' Thomas Bross!:-P
Mihai: salvamontul iti poate sugera, te poate informa, dar nu iti poate interzice 100%!:-)

Mihaela Carstea Mihaela Carstea, Fri, Feb 4, 2005, 3:10 pm

pentru Mihai,
cadrul legal l-ar putea constitui o hotarare de Consiliu Local sau Judetean, in functie de zona in care activeaza respectiva formatie salvamont, in care sa se stabileasca amenzi pentru cei care incalca anumite restrictii, respectiv cele privind inchiderea traseelor. Hotararile trebuie insa si respectate si, mai ales, trebuie sa existe cineva care sa le puna in aplicare indiferent de situatie.

Fără foto Ciprian Thomas, Fri, Feb 4, 2005, 5:02 pm

Dupa cum am scris si pe lista de discutii alpinet2k: Ideea e ca de inchis si interzis accesul, NU EXISTA CADRU LEGAL, iar hotararile Consiliilor judetene ar presupune ca acolo sa exista formatii de jandarmi/gardieni/politisti ce au cadru legal in a te opri. Salvamontistii sunt pana una-alta functionari publici, fara statut legal in a emite amenzi, etc. Si e bine ca sunt functionari publici, parerea mea.

Thomas(Cip) care va pleca la munte in week-end:-D

Mihaela Carstea Mihaela Carstea, Fri, Feb 4, 2005, 6:14 pm

sunt de acord ca este nevoie de elaborarea unui cadru legal. trebuie insa sa-l determine cineva sau ceva, iar toate evenimentele nefaste care s-au petrecut pe munte ar fi arhisuficiente. spre exemplu, salvamontistii sibieni ar putea sa dea ceva amenzi, dupa cum arata regulamentul aprobat de CJ Sibiu privind activitatea salvamont, din care citez doar " supravegheaza respectarea normelor legale pentru protectia mediului si în special a zonelor naturale protejate de catre turisti; salvatorii montani putând fi împuterniciti în conditiile legii, pentru constatarea si aplicarea sanctiunilor contraventionale în domeniu;".

Mihaela Carstea Mihaela Carstea, Fri, Feb 4, 2005, 6:39 pm

spre exemplu, taxa salvmont perceputa unitatilor turistice din zonele montane, acolo unde salvamontistii sunt organizati din punct de vedere turistic, reprezinta tot un fel de gratuitate pentru salvarea sau recuperarea celor accidentati. Din cate stiu si sper sa nu gresesc, sumele se constituie in fapt in venituri la bugetul formatiilor salvamont care sunt folosite pentru dotari.

Mihaela Carstea Mihaela Carstea, Fri, Feb 4, 2005, 6:45 pm

am vrut sa zic "organizati din punct de vedere juridic":-D

Fără foto Ciprian Thomas, Sat, Feb 5, 2005, 4:40 pm

Pana una-alta NU exista cadrul legal si NU au voie sa interzica accesul pe un traseu al cuiva.

Fără foto Alexandru Marian, Sun, Feb 6, 2005, 2:19 am

O taxa simbolica nu ar fi o idee rea, poate s-ar mai aduna cate ceva pt a inbunatati dotarea salvamonstistilor. De exemplu un 10mii de lei in plus la pretul cazarii la cabane nu m-ar deranja, atata timp cat banii aia chiar ar ajunge unde trebuie. Alta solutie nu prea exista...nu poti sa pui casa de bilete la intrarea in traseu iar daca ai sau nu ai vreun carnet de muntzoman (si platesti o cotizatie), cine sta sa te verifice?

Fără foto andrei brad, Tue, Feb 8, 2005, 9:22 am

extraordinara initiativa!? sa fim seriosi oamenilor. vreti sa ajungem si in bucegi ca in canionul 7 scari? pai de la placerea de a te plimba in aerul curat shi linistea muntelui unde vreti sa ajungem....
s-a skiat si s-a mers pe valea cerbului duminica
sa fim seriosi! iar cei 9 barbati experimentati cred ca era vorba de flamanzila, setila, shi restul gastii. inainte de a le da aripi salvamontilor (multora dintre ei) mai intai civilizatii! am prieteni in salvamont, care sunt super, dar am avut ocazia din pacate sa cunosc multi din cei ce va vorbesc. daca nu ma credeti incercati cehlaul.
:-(:-(:-(

Fără foto valentin lulea, Wed, Sep 7, 2005, 6:47 am

:-x

Login or register to comment

The news are provided by the mentioned sources.
We take no responsability for their form and content.