Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Tabără de speologie - Luni, 27 Nov 2006, 0:13, vizitată de 8529 ori


În perioada 24-26 noiembrie 2006, în cadrul programului „EDUCAŢIE PRIN TURISM”, Asociaţia de Turism „Chindia” a organizat cea de-a XXII-a etapă, intitulată „TABĂRĂ DE SPEOLOGIE”. Scopul acestui proiect a fost de a stimula participarea tinerilor din judeţul Dîmboviţa la acţiuni de educaţie montană, având ca obiective ridicarea nivelului de informaţii în domeniul turismului montan specializat – speologie – în condiţii de deplină siguranţă şi cu protejarea mediului înconjurător. Proiectul a fost finanţat de Direcţia Judeţeană de Tineret Dîmboviţa şi realizat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” Pucioasa şi Primăria Fieni.
La activităţile desfăşurate în masivele Leaota şi Bucegi au participat 35 de tineri, coordonaţi de 5 membri ai A. T. ”Chindia”. Toţi s-au bucurat de ospitalitatea Centrului de Vacanţă „Cerbul” Brătei.
Vineri, după ce au fost cazaţi, tinerii au primit primele noţiuni teoretice despre lumea subterană, cu ajutorul prezentării de diapozitive „Peşteri din România”. După cină s-a discutat programul pentru a doua zi.
Sâmbătă, împărţiţi în trei echipe, pe o vreme umedă dar caldă, participanţii au parcurs un traseu în masivul Leaota, vizitând peşteri din bazinul Văii Rătei (Peştera cu Două Intrări, Peştera Onicăi, Peştera cu Patru Intrări din Chei), precum şi Cheile Răteiului cu observarea formelor de exocarst, iar la final, învingându-şi teama, au experimentat pe viu, tehnica de coborâre pe coardă. Seara, obosiţi şi plini de impresii noi, chiar dacă şi cu câteva zgârieturi sau straturi de noroi în plus pe haine, tinerii au aprofundat cele învăţate, cu ajutorul unei noi proiecţii de diapozitive. De astă dată, lumea subterană a părut mult mai apropiată şi mai reală.
Duminică, testele pe care le-au rezolvat, au consolidat cunoştinţele în domeniul speologiei, pe care participanţii le-au asimilat atât din teorie, cât mai ales din practică. Pe o vreme caldă şi însorită, o drumeţie până în Cheile Orzei, a încheiat cu succes această tabără. La final, tinerii au primit diplome şi premii, odată cu invitaţia de a participa cât de curând, la o nouă întâlnire cu natura.
Mulţumiri doresc să adresez tuturor celor 35 de tineri participanţi, pentru implicarea lor, colegilor de club pentru ajutorul acordat, Direcţiei Judeţene de Tineret Dîmboviţa pentru finanţare, precum şi colaboratorilor: Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” Pucioasa, Primăria Fieni, Centrul de Vacanţă „Cerbul” Brătei.

Ileana Bocanciu – A. T. „Chindia” – coordonator program
Ileana Bocanciu


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI - Cantonul Bratei  
Muntii LEAOTA  
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Poiana Tapului-Valea Urlatoarea Mare

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.