Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

[a] Probleme cu vanatorii - Luni, 14 Nov 2005, 9:35, vizitată de 1342 ori
[Ştire preluată de pe Alpinet2k]


De la: ovidiu serban <g...@yahoo.com>
Data: Luni, 14 Nov 2005, 9:01
Subiect: [a] probleme tot mai grave pentru montaniarzi cu vanatorii,dar si cu noii proprietari de paduri
Azi, 13 noiembrie am plecat in Zarand pe traseul Radna-Crucea Tiganului pentru a reface marcajul "punct albastru", actiune pe care o incepusem sambata trecuta cu prietenul meu Doru Turcus. Totul parea sa fie ok, cand, la un moment dat ne-a taiat calea un mistret, alergand disperat la vale. Peste cateva sute de metri, am intalnit trei vanatori, care ne-au rugat sa ne oprim, dupa care, peste 5 minute au zis ca putem trece. A aparut o a patra persoana, care era tocmai organizatorul, si care, sec ne-a spus ca mai trebuie sa stam 2 ore pe loc, pentru ca el are vanatori din Germania si care stau cu carabinele incarcate exact pe poteca turistica. L-am intrebat de ce nu a anuntat undeva la care dansul a spus "noi dam bani grei la stat, VOI trebuia sa va fi anuntat excursia"!!!??? Consternati, am ramas pe loc, gandindu-ne ce s-ar fi intamplat daca ar fi vazut mistretul, care a trecut cam la 20 de metri in fata noastra si ar fi tras spre el...
Dupa cateva ezitari, am hotarat sa ne intoarcem si...surpriza! Apare un jeep in plina padure, opreste in dreptul nostru si prima intrebare a soferului a fost "Ce cautati aici?"Dupa care, extrem de agresiv, omul ne-a spus ca "acuma nu mai este comunism si aceasta este padurea mea". I-am spus ca nu am vazut nici un gard, nici o tablita cu "proprietate privata"."N-aveti voie sa umblati teleleu prin padurea MEA, trebuia sa va fi interesat!!!"Mi-a cerut sa ma legitimez, iar eu l-am rugat sa-mi spuna in ce calitate face asta, la care omul a sarit la bataie "cum iti permiti sa faci asta pe terenul meu?" etcI-am explicat ca sunt de la Comisia de marcaje si ca refacem un marcaj turistic, nu avem nimic cu padurea lui. Auzind de comisie, s-a mai inmuiat putin, ajungand sa spuna chiar ca, uneori marcajul l-a ajutat sa iasa din incurcatura, pana s-a obisnuit cu padurea!!!
Am scris aceasta la sfarsitul uneia din cele mai triste zile din viata mea, caci pana acum NU am fost dat afara de pe un traseu, scos afara ca un infractor din padurea atat de draga noua
nici macar pe vremea comunistilor. O spun in calitate de turist, cu atat mai mult de marcator.
Repet, toate acestea s-au intamplat pe un traseu turistic PUBLIC.
Pentru toti cei care citesc acest mail, as avea cateva intrebari:
1. Pot vanatorii sa ne opreasca sau sa ne abata din drum, atunci cand ei vaneaza in preajma unei poteci turistice? Exista totusi prevazuta in vreo lege o asemenea situatie?
2. Care este situatia traseelor turistice care trec pe terenuri private? Caci se pare ca avem de-a face cu un val de retrocedari in ultimul timp si problemele se vor acutiza.
3.si pasunile alpine au fost retrocedate?
Eu cred ca in urmatorii ani vom avea parte de un adevarat asalt asupra traseelor turistice din partea noilor proprietari, in stil pur romanesc, pentru ca vom "deranja linistea vanatului", cum mi-a fost dat sa aud azi... Mi-a fost teama ca retrocedarea padurilor va duce la disparitia acestora, dar se pare ca vanatoarea este mult mai profitabila, mai ales cu vanatori cu buzunare doldora de euroi, din state putred de bogate, unde nu mai au voie sa-si satisfaca acest viciu criminal.
Daca am intalnit in Zarand, un masiv mai putin salbatic o astfel de situatie, ce se va intampla in masivele unde traiesc animale si mai cautate de vanatori(ursi, rasi, capre negre)?
Ovidiu
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.

Alte mesaje din aceeaşi discuţie:
SubiectAutorData
 [a] probleme tot mai grave pentru montaniarzi cu...ovidiu serban14 Nov 2005
   Re: [a] probleme tot mai grave pentru...CLUBUL DE...14 Nov 2005
     Re: [a] probleme tot mai grave pentru...ovidiu serban14 Nov 2005
   Re: [a] probleme tot mai grave pentru...Dinu Mititeanu14 Nov 2005

Legături cu Ghidul Montan:
Muntii ZARAND - Comuna Radna  
Muntii ZARAND - C.F.R. Radna  
Muntii ZARAND - Monumentul Turistilor  
Muntii ZARAND - Varful Crucea Tiganului  
Muntii ZARAND  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: Trasee in M-tii Zarand, înscris de Borza Gavril -
TRASEE TURISTICE IN MUNTII ZARANDULUI Membri: 29725
Autentificaţi: 0
Vizitatori: 904
© 1999-2024, Proiectul Alpinet
Utilizarea site-ului şi a materialelor prezentate presupune acceptarea notiţei de copyright şi a regulilor de utilizare
Copyright şi reguli de utilizare
Despre noi | Publicitate | Întrebări frecvente | Contact
Alpinet.org