Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio Bucureşti


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Accident Făgăraş - completări - Sâmbătă, 29 Dec 2001, 12:19, vizitată de 2643 ori


In 26 dimineata s-a facut poza cu grupul iar o parte au plecat pe traseu. Nu stiu exact cati au fost, vreo 20 cred. Au fost instructiuni precise la plecare si era clar ca nu se duc hotarat pe Negoiu, era o incercare, iar daca zapada nu permite, grupul se intoarce. Cu o zi inainte grupul s-a intors dintr-un traseu spre cabana Barcaciu (traseu care nu atinge o altitudine prea mare), tot din cauza zapezii. Erau in fata cativa care faceau poteca, printre care si Rednic Verone.

Grupul nu s-a ratacit, cum a scris in ziar, iar vremea era foarte buna (in Romania Libera scria ceva de un ger napraznic...)

In drum spre prima caldare (cine a fost pe-acolo stie... e o caldare destul de mare si de plata) au hotarat ca e mai putin periculos sa urce pe vale. Era ceva mai abrupt, dar mai putina zapada si nu o panta inclinata, plina de zapada si fara brazi cum era daca ar fi mers pe poteca.

Nu a plecat Verone singur, asa cum a scris in evz. Nu stiu de unde si-au luat cei de la evz datele, dar sunt false.

Ajunsi sub caldare, aveau de urcat vreo 30 de metri. Verone cred ca era chiar primul cand a pornit avalansa. Cei care au fost aproape mi-au spus ca a cazut cu capul in jos. Avalansa a fost mica ("o carutza de zapada", cum zicea un salvamontist), dar toata zapada s-a adunat intr-un loc ingust... de-acolo cei doi metri grosime. Au mai vost vreo 2-3 prinsi in caderea de zapada, da' au apucat sa se tina de ceva sau au avut norocul sa nu-i ia atat de rau. A durat aproximativ 15 minute pana l-au scos din zapada si atunci au inceput actiunile de prim ajutor (respiratie gura la gura, masaj cardiac etc etc)... care au durat 3-4 ore, pana a venit salvamontul. Nu mai aveau ce face, au incercat si cu aparatura lor (sunt dotati si foarte operativi!). Am vorbit putin cu salvamontistii dupa aceea si mi-au spus ca echipa a fost gata in vreo 30 de minute; pilotii - la fel, da' aprobarile pentru elicopter...

Rezultatul autopsiei a fost ca a murit asfixiat si foarte probabil ca a murit in timp ce era sub zapada. Avea si coloana dislocata, un picior rupt si alte rani. Cred ca stanca (sau stancile) de care s-a lovit in cadere i-au fost fatale, altfel ar fi avut sanse mari sa scape.

Iubea muntele si era un solitar. Avea multa energie cu el. Era din Rovinari, a terminat Facultatea de Automatica in Timisoara. Daca dati un "Rednic Verone" in search-ul de pe alpinet.org o sa gasiti 9 rezultate in galeria foto. Eu cred ca sunt ale lui, adminii pot confirma.

Dumnezeu sa-l odihneasca.

Alin Kopka
Cătălin Olteanu

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.