Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Ancheta in Ceahlau - Joi, 5 Aug 2004, 16:58, vizitată de 6671 ori


Inspectorii Gărzii de Mediu și ai Agenției de Protecție a Mediului Neamț vor face o anchetă pentru stabilirea exactă a intențiilor călugărilor de la schitul Toaca, din masivul Ceahlău, care, de cîteva zile, cară pe munte, cu elicopterele, materiale de construcții.
Anunțul a fost făcut, joi, de Ștefan Galpal, director adjunct al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Neamț. De asemenea, șeful Salvamont Neamț, Raul Papalicef, a declarat că două elicoptere militare tip MI-8 au făcut mai multe drumuri din stațiunea Durău și pînă la schitul Toaca, unde au transportat importante cantități de materiale de construcții.
Conform primarului localității Ceahlău, Constantin Șchiopu, călugării de la schit au solicitat atribuirea unei suprafețe de două hectare de teren pentru efectuarea unor lucrări de construcție a unor noi chilii.
Șchiopu a precizat că vechiul consiliu local și-a dat acordul de principiu pentru începerea lucrărilor, dar că, în ședința de săptămîna trecută, noii consilieri au hotărît ca autorizația de construcție să nu fie eliberată decît după discuții cu reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și după obținerea acceptului de la instituțiile care au atribuții în administrarea rezervației naturale Ceahlău.
Ștefan Galpal, director adjunct al APM Neamț, a precizat că documentația finală va trebui să conțină un studiu de impact, autorizație de mediu și avizul Academiei Române deoarece zona este parc național și este protejată prin lege.
Potrivit lui Galpal, în funcție de starea vremii, inspectorii de mediu vor urca pe munte, la schitul Toaca, pentru a vedea dacă nu cumva călugării au început ilegal lucrările de construcție.
MEDIAFAX
Dan Izvoreanu


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii CEAHLAU - Schitul Dochia  
Muntii CEAHLAU - Varful Toaca  
Muntii CEAHLAU - Satul Ceahlau  
Muntii CEAHLAU - Valea Schitului  
Muntii CEAHLAU - Statiunea Turistica Durau  
Muntii CEAHLAU  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Ceahlau-Piciorul Humariei-Cabana Fantanele

 

Comentarii
Fără foto Ciprian Thomas, Joi, 5 Aug 2004, 19:11

Pana si calugarii au ajuns niste ilegali?:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Fără foto Grigore Sârbu, Vineri, 6 Aug 2004, 13:23

Presupun ca mutarea asezamintului in locuri mai confortabile este din start exclusa. Ar intra in contradictie cu dogma care
propovaduieste penitenta.

--
Grig

Fără foto Robert Toacșe, Vineri, 6 Aug 2004, 20:45

Pai de ce sa se mute cand isi pot face acolo "locul mai confortabil"?
Mi-ar placea si mie o "chilie mare si noua" pe munte, de ce nu se aplica aceleasi legi la toata lumea?

Cosmin Sava Cosmin Sava, Vineri, 6 Aug 2004, 22:09

Nu s-a pus si nu se va pune problema mutarii schitului in alta parte. Problema e ca acesti calugari vor sa-si construiasca niste chilii (daca le-ati vedea pe cele actuale v-ati speria) dar nu pot pentru ca manastirea se afla in rezervatie. Este o permanenta cearta intre calugari si salvamont pe aceasta tema. Eu sper ca pana la urma vor reusi sa termine ceea ce au inceput fara sa aduca daune masivului sau rezervatiei

Fără foto Grigore Sârbu, Duminică, 8 Aug 2004, 22:49

De acord cu observatia lui Cosmin: problema este ca acei calugari vor sa construiasca intr-o rezervatie in loc sa aiba decenta sa-si mute schitul in locuri unde sa nu contribuie la intinarea Creatiei. Perseverare diabolicum... parca asa ziceau stramosii nostri. Vandali, gepizi... nu-mi amintesc acum ce neam erau.

--
Grig

Fără foto daniel babă, Sâmbătă, 21 Aug 2004, 13:16

E o rusine din partea bisericii si a armatei. Oare de ce in ultima vreme se tot constuieste si se popularizeaza aceasta "dogma" tocmai in zonele pe care ar trebui sa le mentinem salbatice.(vezi si cazul crucii de pe Piatra Mica in Crai). Mi se pare mie sau imi miroase a danf politic cu aroma de alegeri?!?!?!?!?:x

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.